Evet, yanlış duymadınız Maliye Bakanlığı 276 no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile tüm mükelleflere piyango gibi bir vergi indirim hakkı tanıdı. Hem de öyle çekiliş ile falan değil bileti alan herkese ödül yani vergi indirimi sağlıyor.
Ancak bilet nasıl bulurum diye yollara düşmeyin biletler çoktan bitti. Çünkü 2006 yılının hemen başında satıldı, tükendi bitti.
Yahu ne diyorsun anlat diyenler var duyuyorum anlatalım;
Hepimizin bildiği üzere Kanun Koyucu 08.04.2006 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 5479 sayılı kanun ile Yatırım İndirimi uygulamasını hem Geçici 69. Madde açısından hem de Mülga 19. madde açısından kaldırdı. Ve kanunun yürürlülük maddesi ile de 08.04.2006 tarihinde resmi gazetede yayınlanan bu kaldırma işini 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli şekilde uygulamaya koydu.
Kanunun geriye yürümezliği gibi en temel anayasa ilkelerinden birini çiğneyen bu uygulama Anayasa Mahkemesinin 15.10.2009 tarihli ve 2006/95 Esas, 2009/144 Karar sayılı Kararıyla, iptal edilmiş bulunmaktadır.
Yani Anayasa Mahkemesi tamam kabul yatırım indirimi uygulamasını kaldırabilirsin. Ama ancak kanunun yayın tarihi itibariyle bunu yapabilirsin, üççeyrek ay öncesinden yapamazsın dedi.
Anayasa Mahkemesinin bu kararından sonra çıkan bu karışık durumu Maliye Bakanlığı aynen birikmiş yatırım indirimlerine % 25 sınır getirdiği gibi enteresan bir uygulama ile bertaraf eder diye düşünüyorduk ki Maliye Bakanlığı 276 seri no.lu Gelir Vergisi Kanunu Tebliği’nin 2.3 maddesi ile hepimizi şaşırttı. Tamam! 01.01.2006 -08.04.2006 tarihi arasında yatırım indirimine konu bir harcaman var ise seni hiç zorlamayacağım 2010 kazancından bu yatırımlara ilişkin indirim hakkını kullanabilirsin dedi.
Tebliği okuyan meslek mensuplarının arşive doğru koşturması işte bundan kaynaklanıyor. Şimdi teşvik belgesi olmayan, o dönemde ciddi yatırımlar yapmayan işletmeler hiç üstüne alınmadı ama alınmalılar neden hatırlatalım.
Gelir Vergisi kanunu Mülga 19. Maddesini hatırlayalım;
“Dar mükellefiyete tâbi olanlar dahil, ticarî veya ziraî kazançları bilanço esasına göre tespit edilen vergiye tâbi mükellefler (adi ortaklıklar, kollektif ve adi komandit şirketler ile kurumlar vergisi mükellefleri dahil) faaliyetlerinde kullanmak üzere satın aldıkları veya imal ettikleri amortismana tâbi iktisadî kıymetlerin maliyet bedellerinin % 40'ını vergi matrahlarının tespitinde ilgili kazançlarından yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yaparlar.”
“Aşağıda belirtilen iktisadî kıymetler ile ilgili olarak yatırım indirimi hesaplanmaz.
- Bedeli 10 milyar liradan az olan iktisadi kıymetler (iktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz eden iktisadi kıymetler haddin aşılıp aşılmadığının tespitinde bir bütün olarak dikkate alınır.)
- Yurt içinde veya dışında daha önce kullanılmış olan iktisadî kıymetler (yüzer havuzlar ile oniki yaşından küçük gemiler hariç).
- Gayri maddî haklar ile ekonomik ömrü 5 yıldan daha kısa olan özel maliyet bedelleri (yatırım indiriminden yararlanan iktisadî kıymetlerin kullanılabilmesi için gerekli olan bilgisayar programları hariç).
- Mal ve hizmet üretimi ile doğrudan ilgili olmayan; alet, edevat, mefruşat ve büro demirbaşları.
- Bedelsiz olarak iktisap edilen iktisadî kıymetler.
- Satın alma suretiyle iktisap edilen veya inşa edilen binalar (mal ve hizmet üretim yeri olarak kullanılmak üzere inşa edilenler hariç).
- Arazi veya arsalar.
- Binek otomobili ve benzeri kara taşıtları, yat, kotra, tekne ve benzeri motorlu deniz araçları ile uçak ve helikopter gibi hava taşıtları (işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olanlar hariç).
- Yurt dışındaki yatırımlarda kullanılmak üzere alınan iktisadî kıymetler.”
Şimdi defterleri karıştırmanın 01.01.2006 – 08.04.2006 tarihi arasında 10.000 TL’nin üzerinde bedele sahip ana faaliyet konumuz ile ilgili makine teçhizat alımı yaptıysak bunları tespit etmenin zamanıdır.
Eğer böyle bir makine teçhizat var ise bu makinelerin bedelinin % 40’ını yatırım indirimi olarak hesaplayabilir, hesapladığımız bu tutarı matrahımızın %25 ile sınırlandırarak Kurumlar Vergimizden indirebiliriz.
Hesapladığımız yatırım indirimi tutarının matrahımızın % 25’ini aşması durumunda bu sene ödeyeceğimiz kurumlar vergisi %5 düştü diyebiliriz.
Tüm konuşmaların üzerine nerede piyango zaten bu bizim anayasal hakkımız denilebilir, Ancak ne yazık ki son dönemler de yapılan düzenlemeler ile anayasal hakkı almak bile piyango sayılır.
15.10.2010
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.