YAZARLARIMIZ
Özkan Cengiz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
ozkan@ozkancengiz.net



Mali Tablolarınız Gerçeği Yansıtıyor Mu?

Kredi almak istediğimizde, bir işe girmek istediğimizde, ortaklık yapmak istediğimizde, geleceğe yönelik stratejik kararlar almak istediğimizde en büyük yardımcımız mali tablolarımız. Lazım olduğunda hemen ilgili departmanlarımızdan mali tablolarımızı alıyoruz. Ve elimize ulaşan bu mali tablolar ile analizler yapıyor, bütçeler hazırlıyor geleceğe yönelik stratejik kararlar alıyoruz.

Şirketimizin geleceğini ve buna bağlı olarak ister ortak olsun ister yönetici olsun bizlerin geleceğini belirleme anlamında çok önemli olan kararları dayandırdığımız mali tablolarımız gerçek mi?

Kayıt dışı gelirleri olan, masraf kalemlerini şirket ile ilgili olmayan giderler ile şişiren uzun lafın kısası muhasebesini layıkıyla tutmayan firmalar zaten konumuz değil, konumuz muhasebesine gereken önemi veren kişisel gelir ve giderlerini şirket hesaplarına karıştırmayan satışları alışları yasal, tüm faaliyetleri mali tablolara yansımış şirketlerin mali tabloları. Bu mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı?

Verilecek ilk cevap tabii ki yansıtıyor her şey yasal niye yansıtmasın? İkinci cevap ise bir düşünelim.

Gelin beraber düşünelim. Mali tablolarımızı hangi kurallara göre hazırlıyoruz. Yasal kurallara göre, Yasal kurallar ne için hazırlanmış, vergi matrahını hesaplamak için yani bizim mali tablolarımız en nihayetinde vergi matrahı için hazırlanıyor. Devlet tabii ki bir vergi kanunları ile bir takım işlemleri düzene koyma taraftarı, vergi gelirini artırmak için bazı belirlemeleri var. İşletmeleri yatırıma yönlendirmek için bir takım yaklaşımları var

Bu belirlemeler bizim şirketimizin gerçek durumumu görmemiz de sıkıntı yaratabilir mi? Olayın çok tekniğine girmeden bir örnek ile durumu gözden geçirelim

Üretici bir işletme isek en büyük gider kalemlerimizden biri amortisman giderleri, amortisman giderlerimizin hesaplanmasında temel etken varlıklarımız için belirlenen ömür süreleri bunları Maliye Bakanlığı belirliyor. Belirlenen bu süreler gerçeğe ne kadar uygun Örneğin ömrü sektörel oranlar ile 10 yıl olarak belirlenen bir makinemizi gerçek kullanımda biz kaç yıl kullanıyoruz. Bu karşılaştırmayı yaptığımızda karşımıza çıkan sonuç çoğu zaman çok iç açıcı olmuyor. Makinemiz ya belirlenen orandan daha fazla ya da daha az kullanılabiliyor. Bu durumda üretim işletmelerinin en büyük gider kalemi olan amortisman giderlerinde büyük farklılıklar yaratabiliyor ve şirket karlılık oranlarımızın hepsini önemli derecede değiştirilebiliyor.

Yasal kuralları incelediğimizde buna benzer oldukça fazla sayıda sıkıntı tespit edebiliyoruz. Ve mali tablolarımızın şirketimizin gerçek performansını yansıtıp yansıtmadığı konusunda tereddüde düşmemize sebep oluyor.

Bu sorun sadece bizim sorunumuz mu? Bu sorunu sadece biz mi yaşıyoruz?  Tabi ki hayır bu sorunu tüm dünya yaşadı ve süreç içersinde çözüme ulaştırdılar. Çözümün adı International Financial Reporting Standarts (IFRS) veya Türkçesi ile Uluslararası Finansal Raporlama Standartları.

Bizde de çözümün ismi ve cismi ortaya çıktı. Türkiye Finansal Raporlama Standartları! Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu oluşturduğu uzman kadrosu ile Uluslararası çözüm olan Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına tam uyumlu çeviriler yaparak Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nı orijinalinin yayınından çok kısa süre sonrasında yayınlamaya başladı. Yeni yürürlülüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu ile tüm şirketler için zorunlu hale gelecek olan standartlar, şirketinin, organizasyonunun gerçek durumunu hemen görmek isteyen ortak ve yöneticilerin kullanımına tam set olarak hazır.

Gerçek mali tabloları düzenleme yolunda önemli bir araç olan Finansal raporlama standartları, ilk bakışta uzun metinler içeren anlaşılması zor bir set olsa da 2004 yılından itibaren Sermaye Piyasalarında faaliyet gösteren şirketlerde, son yıllarda sayısı artan dış kaynaklı kredi kullanan şirketlerde başarı ile uygulanıyor. Bu şirketlere hizmet veren denetim ve danışmanlık şirketleri yaklaşık 6 yıllık dönemde edindikleri mesleki bilgi ve tecrübe ile Finansal Raporlama Standartları ile mali tablolarını düzenlemek isteyen şirketler için birincil kaynak görevini üstleniyor.

Türk ekonomisinin belki de en büyük sorunlarından birisi olan kaynakların yanlış kullanılması sorununun çözümü için en önemli atılımlardan biri olacak olan bu geçiş ile Uluslararası veya Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına göre finansal raporlarını hazırlayan işletmeler, şüphesiz aldıkları kararlar, yaptıkları görüşmeler, belirledikleri fiyatlar ile daha başarılı olacaklardır.

21.05.2010

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM