2009 Aralık ayında yapılması gerekenler başlıklı yazımıza gelen yoğun olumlu tepkiler ve istek üzerine devam ediyoruz. İşte Ocak ayında yapılması gerekenler
Defter Tasdikler: Gene ilk konumuz defter tasdikleri geçen yıl kullandıkları deftere devam etmek isteyen mükellefler için önceki yıl kayıtlarını bitirip kapanış tasdiki yaptırıp devam tasdiki yaptırabilmek için ocak ayı sonu önemli bir tarih. Ayrıca devam tasdiki yapılmayacak bile olsa TTK açısından defterlerin delil olarak kabul edilebilmesi için ocak ayına kadar yazdırılarak kapanış tasdiki yapılması gerekmektedir.
· KDV İşlemleri: Gene konularımızdan en önemlisi KDV beyannamesi Aralık ayı beyannamesinin son günü 25 Ocak 2010’dur. Katma Değer Vergisi kanunu gereği yıl dönümü önemli bir kıstastır. Yeni yılda önceki yıla ilişkin fatura ve fatura yerine geçen belgelerin indirim konusu yapılması söz konusu değildir. Bu sebeple özellikle satış servisi elinde bulunan müşterilere intikal ettirilmemiş fiyat farkı, vade farkı vb iptali söz konusu faturalar, satınalma servislerinde faturaya dönüşmemiş irsaliye ve hizmet alımları sıkı bir şekilde takip edilip ilgili kişi ve servisler önceden uyarılmalıdır. Kur farkı, faiz vb işlemlere ilişkin işlemler ivedilikle tamamlanmalı ve aralık ayı içersinde fatura edilmelidir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi: 31 Ocak 2010 tarihinde tüm motorlu taşıt vergilerinin birinci taksitlerinin ödenmesi gerekiyor. Ödenen bu motorlu taşıt vergilerinin binek araçlara ait kısmı kanunen kabul edilmeyen gider olarak kaydedilmesi gerekmektedir. Ayrıca mali idare 4 koltuklu arka kısmı camlı hafif ticari araçları (Doblo, Kango, Fiorina vb) binek araç olarak değerlendirme eğilimindedir.
KVK 30’a göre Stopajlar: Yurt dışında kredi kullanan ve faiz tahakkukları yıl sonlarında yapılan Şirketlerin 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 30.maddesi uyarınca tevkifat yapmak suretiyle hesaplanan Gelir Vergilerini Aralık/2009 ayı muhtasar beyannamesi ile beyan edip ödemeleri gerekmektedir.
Değişen Hat ve Tutarlar; 2010 yılının başlamasıyla değişen hat ve tutarların muhasebe veya personel departmanları tarafından göz önüne alınarak hesaplamaların yapılması gerekmektedir. Asgari ücret buna bağlı olarak Asgari Geçim İndirimi tutarları değişmiştir. Ayrıca 29.12.2009 tarihinde yayınlanan 2009/15725 sayılı bakanlar kurulu kararı ile 1999 yılından beri ilk defa Damga Vergisi oranları artırıldı. Özellikle personel servisinin bilgi işlem yazılımlarında sağlam bir parametre değişikliği gerekiyor.
Yılsonu Kur Farkı ve Faiz Faturaları: Yıl sonunda yurt dışı ve yurt içi döviz üzerinden yapılan işlemlere ilişkin kur farklarının hesaplanması, özellikle ortaklar cari hesabı için faiz hesaplarının yapılması her iki işlemde oluşan gelirlere ilişkin faturalama işleminin aralık ayı sonuna yapılması ve Aralık ayı KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Giderler içinde ilgili firmalardan fatura alınması yerinde olacaktır.
İlave ve desteklerinizi bekliyoruz.
07.01.2010
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.