Öylesine yoğun bir gündem ile yol alıyoruz ki bazen ajandamızdaki işe sıra geldiğinde o işi yerine getirmek için çok geç oluyor. Aralık ayı da yılsonunu da içinde barındırmasından dolayı geri dönüşü olmayan aylardan biri bu sebeple Aralık ayı çıkmadan yapacaklarımızı şöyle bir alt alta yazalım istedik. İşte Aralık çıkmadan ajandamızda üstünü çizmemiz gerekenler;
· Defter Tasdikleri: Vergi Usul Kanunu Md. 220’de yer alan Yevmiye ve envanter defterleri, İşletme defteri, Çiftçi işletme defteri, İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri; (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil), Nakliyat Vergisi defteri, Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, Serbest meslek kazanç defteri Md. 221 gereği defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda tasdik edilmesi gerekiyor.
· Yıl Sonu Sayımları: VUK’nun 186’ncı maddesinde belirtildiği gibi, şirketlerin, bilanço günündeki mevcutlarını, alacaklarını ve borçlarını saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı olarak tespit etmek suretiyle döküm yapması kanun gereğidir. Bu nedenle işletmelerin 31.12.2009 tarihi itibariyle mevcut hammadde, yardımcı malzeme, vb diğer varlıklarının fiili stok sayımı yapmaları gerekmektedir.
Sermaye Artırımları: Kurumlar Vergisi Kanunu 12.maddesi gereği Örtülü Sermaye varlığının tespiti aşamasında dönem başı Özkaynaklar tutarı dikkate alınmaktadır. Bu sebeple şirketlerin Aralık ayı içersinde ilişkili kişiler ile 2010 yılı içersinde yapacakları işlemleri ve Özkaynak durumlarını göz önüne alarak yapılması gerekiyorsa Sermaye Artırımlarını gerçekleştirerek tescil etmeleri yerinde olacaktır.
· Örtülü Kazanç Dağıtımına İlişkin İşlemler: Yıl içersinde ilişkili kişiler ile yaptığımız tüm işlemler gözden geçirilmeli Transfer Fiyatlaması dosyalarımız hazırlanmalıdır. Eleştiriye konu olabilecek fiyat düzeyleri var ise dönem sonu ciro primleri, dönem sonu kar paylaşım faturaları ile fiyat düzeyleri eleştirilmeyecek düzeye çekilmelidir.
· 3 yılı aşan Yenileme Fonları: 3 yıl önce satılan sabit kıymetlerin oluşturduğu yenileme fonunun kullanımına ilişkin 31.12.2009 tarihine kadar ya sabit kıymetler satın alınmalı ve onların amortisman giderlerinden bu fonlar düşülmelidir. Yeni sabit kıymetler alınmıyor ise ilgili fon gelir tablosu hesaplarına intikal ettirilmelidir.
· Sabit Kıymet Yatırımlar: Ticari araç filolarını ve sabit kıymet yatırımlarını yenileme planları yapan şirketlerin 31.12.2009 tarihine kadar alım yapmaları halinde bu yatırımlarda kıst amortisman uygulaması bulunmamasından dolayı tam amortisman ayrılacağından 2009 yılı vergi planlamasında katkı sağlayacaktır.
· Şüpheli Alacaklar: Tahsili güçleşen alacaklarımız var ise bu alacaklar tespit edilmeli bu yılın vergi hesaplamalarında düşebilmek için en geç 31.12.2009 tarihine kadar dava konusu yapılmalıdır.
· KDV İşlemleri: Katma Değer Vergisi kanunu gereği yıl dönümü önemli bir kıstastır. Yeni yılda önceki yıla ilişkin fatura ve fatura yerine geçen belgelerin indirim konusu yapılması söz konusu değildir. Bu sebeple özellikle satış servisi elinde bulunan müşterilere intikal ettirilmemiş fiyat farkı, vade farkı vb iptali söz konusu faturalar, satınalma servislerinde faturaya dönüşmemiş irsaliye ve hizmet alımları sıkı bir şekilde takip edilip ilgili kişi ve servisler önceden uyarılmalıdır. Kur farkı, faiz vb işlemlere ilişkin işlemler ivedilikle tamamlanmalı ve aralık ayı içersinde fatura edilmelidir.
· KOBİ Birleşmesi: 5904 sayılı kanun ile sağlanan haklar ile KOBİ birleşmesi yapmak istiyorsanız son gün 31.12.2009.
· Tekstil Taşınma Desteği: Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde 1 ve 2. bölgelerdeki illerdeki faaliyetlerinizi 4. bölgedeki illere taşımak istiyor ve taşınma masraflarını da devlet ödesin diyorsanız taşınmanız için son gün 31.12.2009.
· Varlık Barışı: 5811 sayılı Varlık Barışı kanunun sağladığı avantajlardan yararlanmak için son gün 31.12.2009.
· K Belgelerinde İndirim: 11.06.2009 tarih 27255 sayılı resmi gazetede yayaımlanarak yürürlüğe giren Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği gereğince; toplam yüklü ağırlığı 3,5 tondan az kamyonetlerle; ticari amaçla il içi veya şehir içi eşya taşımacılığı veya ticari amaçla olmamak ve sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili olmak kaydıyla eşya taşımacılığı yapan gerçek veya tüzel kişilerin 31.12.2009 tarihinde kadar kendilerine uygun yetki belgelerini temin etmeleri gerekmektedir. Söz konusu tarihe kadar yetki belgesi ücretlerinde %94 oranında indirim uygulanacaktır. 01.01.2010 tarihi itibariyle anılan yetki belgelerinin indirimli olarak temin edilmesi imkanı bulunmayacaktır.
Aralık ayı çıkmadan yapmamız gerekenlerden ilk aklımıza gelenleri sıralamaya çalıştık sizlerinde bu listede yer almasında fayda gördüğünüz konuları bize iletmeniz halinde listemiz gelişecek ve daha faydalı hale gelecektir.
17.12.2009
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.