Türkiye’de ve özellikle de bölgemizde Şirketler genel olarak dikey veya yatay organizasyonları farklı hukuki yapılar altında gruplandırarak bir Şirketler Grubu oluşturma eğilimi göstermektedir. Bazen aile içersindeki bireylere pozisyon oluşturmak bazen pazarlama stratejisi olarak çoğu zamanda şirketler grubuna sahip olmanın yaratacağı ortam için bu şekilde yapı oluşturma artık herkesin seçtiği bir yöntem haline geldi.
13 Haziran 2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanun’unun 13.maddesi bu tip organizasyonlar için ciddi sayılabilecek bir sorun yarattı. Aslında Transfer Fiyatlaması Yolu ile Örtülü Kazanç Dağıtımı başlığını taşıyan bu madde Şirketler arası kar kaydırması yapan ve bu şekilde vergi matrahını aşındıran grupları hedeflemekteydi. Ancak getirdiği veya getireceği uygulamalar ile aralarında ilişki bulunan tüm Grup Şirketlerinin bu ilişkilerini düzenlemesi nedeniyle patlamayı bekleyen bir saatli bombaya dönüştü.
Gerek kamuoyu gerekse de iş hayatı biraz konunun iyi bir şekilde anlatılamamasından biraz da Kanun maddesinin nasıl uygulanacağını düzenleyen Tebliğin çok geç kabul edilmesi ve Bakanlar Kurulu Kararlarının bir türlü kabul edilememesi nedeniyle Transfer Fiyatlaması diye adlandırılan bu konuyu kenara koymayı ve şu an için ilgilenmemeyi tercih etti.
Kanunun 37 Maddesi açık olup 13. maddenin yürürlüğe giriş tarihi 01.01.2007 Kanun’un yayınlandığı tarihte 13.06.2006 olmasından dolayı da bir geriye dönüş geçmişi düzenleme durumu söz konusu değil, denetim elemanları yapacakları denetimlerde bu kanun maddesine dayanarak tarhiyatlar yapabilir durumdalar.
Peki Çözüm! Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinde konuyu düzenleyen Tebliğ ve Bakanlar Kurulu taslağı bulunuyor. Tebliğ ve karar da en ince detayına kadar anlatılan uygulamaları tek kelime ile özetlersek Şirketler grup içi şirketlerine yaptıkları her türlü ticari işlemde emsallere aykırı yani grup şirketi olmayanlara uyguladığı veya uygulayacağı fiyata aykırı bir fiyat belirlemediğini ispat etmek zorunda. Burada önceki Kurumlar Vergisi Kanunu’ndan da ayrılan en önemli nokta ispat zorunluluğunun mükellefte olmasıdır.
Bizim Grup Şirketlerine tavsiyemiz henüz konu tam olarak netleşmese de grup içi Şirketler arasında uygulanan fiyatların emsallerine uygun olduğunu objektif kriterlerle ortaya koyacak çalışmaları ve dosyaları bir uzman yardımı alarak hazırlamaları, özellikle pazarlamacı şirket ile imalatçı şirket arasında kar paylaşım veya fiyat anlaşmaları imzalamalarıdır.
Dünyanın en çok ihtilaf yaratan vergi uygulamalarından biri olan “Transfer Fiyatlaması ile Örtülü Kazanç Dağıtımı” uygulaması Tebliğ ve Kararların yayınlanmasından sonra Denetimlerin en popüler konusu olacak, yapılacak tarhiyatlarla da hiçbir suçu olmayan ama hazırlığını yapmadığından kendini ifade edemeyen Şirketlerin de canını yakacaktır.
Not: Bu yazı Hürriyet Gazetesinin EGE Ekinde yayınlanmıştır.
13.12.2007
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.