YAZARLARIMIZ
Özgür Yaylalı
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
ozguryaylali@gmail.com



Kurumlar Matrah Artırımında % 15 Yerine % 20 Ödeme Sorunu

11/5/2018 tarihli ve 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 18/5/2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yapılandırmaya ilişkin hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

DEĞERLENDİRME

1 seri no.lu 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliğinin ‘’ V– MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINA İLİŞKİN HÜKÜMLER’’ bölümünde aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi vermek mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile katma değer vergisi mükellefleri 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 takvim yılları için 7143 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre matrah ve vergi artırımından yararlanabileceklerdir. Aynı şekilde,

- Hizmet erbabına ödenen ücretlerden,

 - Serbest meslek ödemelerinden,

 - Yıllara sari inşaat ve onarım işlerine ait ödemelerden,

 - Kira ödemelerinden,

- Çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden,

- Esnaf muaflığından yararlananlara yapılan ödemelerden gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı yapmakla sorumlu olanlar da bu ödemelerine ilişkin olarak bu yıllarla ilgili vergi artırımında bulunabileceklerdir.

7143 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde başvuru süresi, Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonu olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Buna göre, matrah ve vergi artırımında bulunmak isteyen gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri ile katma değer vergisi mükellefleri, bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslar dahilinde, 31 Ağustos 2018 tarihine (bu tarih dahil) kadar gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden artırımda bulunabileceklerdir. Mükellefler, en geç 31 Ağustos 2018 tarihine (bu tarih dahil) kadar ilgili vergi dairesine başvurmadıkları takdirde, 7143 sayılı Kanunla getirilen matrah ve vergi artırımı hükümlerinden yararlanamayacaklardır.

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince bu Tebliğin (V/C-1) ve (V/C-2) bölümlerinde belirtilen şekilde artırılan veya beyan edilen matrahlara %20 vergi oranı uygulanmak suretiyle ödenecek vergi tutarı hesaplanacaktır. 7143 sayılı Kanun hükümlerine göre artırılan veya beyan edilen matrahlar üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisi için ayrıca herhangi bir vergi hesaplanmayacak ve ödenmeyecektir. Artırılan bu matrahlar üzerinden geçici vergi de hesaplanmayacaktır. Öte yandan, matrah artırımında bulunmak istedikleri yıllara ilişkin yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini kanuni süresinde vermiş ve bu beyannameler üzerinden anılan beyannamelere ilişkin damga vergisi de dahil olmak üzere tahakkuk eden vergilerin tamamını süresinde ödemiş bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, bu vergi türlerine ilişkin olarak herhangi bir dönem için 7143 sayılı Kanunun 2 nci ve 3 üncü maddeleri hükümlerinden yararlanmamış olmaları şartıyla, Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre artırdıkları matrahlara %20 yerine %15 vergi oranı uygulanmak suretiyle ödenecek vergi tutarı hesaplanacaktır. %15 oranının belirlenmesinde, maddede öngörülen şartların her yıl için ayrı ayrı dikkate alınması gerekmektedir.

Örnek: Mükellef (A) A.Ş. 2017 yılı kurumlar vergisi matrah bulunmuştur. Ancak 2017 yılında ödenmiş olan geçici vergiler ve kurumlar vergisi yine mükellefin 2016 yılındaki KDV iadesinden süresinde mahsup talep edilmiştir.

Bu durumda verilen kurumlar matrah artırımı kurumlar ve geçici vergiler kdv iadesinden süresinde mahsup talep ettiğinden ve vergi dairesi henüz mahsup işlemlerini yapmadığından dolayı mükellef süresinde ödeme şartını yerine getirmediğinden sistemsel bir sıkıntıdan nedeni ile  % 15 yerine % 20 vergi ödemiştir.

SONUÇ

Yukarıda örnekteki olayla ilgili vergi daireleri hatta Usul Grup Müdürlüğü ile yapılan görüşmemizde sistemsel bir problem olduğu mükellefin kurumlar vergisi matrah artırım beyannamesini % 20 den vermesi akabinde verilecek bir dilekçe ile % 5 verginin terkin edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Bu şekilde hem mükellef yorulmakta hem de vergi dairesinde işlem yoğunluğu oluştuğundan Mali İdarenin konuyu ivedilikle çözmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Kaynakça

7143 Sayılı Kanun

7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1)

25.07.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM