Ülkemizde kadın çalışanların oranı Avrupa ülkelerine göre bir hayli düşük, kadınların bir kısmı çalışmasına rağmen kayıt içinde değiller ayrıca kadın çalışanların doğum öncesinde ve sonrasında çalışmaması ve devamında altı aya kadar ücretsiz izin hakkının olması işverenleri düşündürmektedir. Kadınların da özellikle evlendikten ve doğumdan sonra iş gücünden çıktıkları görülmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İstatistiklerle 2013 araştırmasının sonuçlarına göre , AB üyesi ve aday ülkeler arasında kadınların işgücüne katılma oranının en düşük olduğu ülke Türkiye,
İşgücüne katılma oranı kadınlarda yüzde 38,3 ile 25-29 yaş grubunda olduğu görülmekte.
Kadın işçilerin, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni hakları bulunmaktadır.
Çoğul gebeliklerde, doğum öncesi süreye 2 hafta daha eklenmesi öngörülmektedir.
Bununla birlikte, istenmesi halinde doktor raporuna dayalı olarak, doğum öncesi 3 hafta kalana dek çalışmaya devam edilmesi mümkün olmaktadır. Böylesi bir durumda doğum öncesi çalışarak geçirilen süreler, doğum sonrası kullanılan izin süresine eklenecektir.
Doğum yapan işçilerin 16 haftalık doğum izini bitiminden itibaren, istemeleri halinde kendilerine 6 aya kadar ücretsiz izin verilmesi gerekmektedir.
Verilen bu ücretsiz izin süreleri çalışma süresinden sayılmayacak, yıllık ücretli izin haklarının hesabı bakımından dikkate alınmayacaktır.
Çocuk 1 yaşına gelene dek günde 1,5 saat süt izni verilmektedir. Verilen bu izin süreleri işçinin çalışma süresinden sayılmaktadır.
*************************************************************************
SORU: Özgür bey 01.06.1990 yılında ilk SSK'lı olarak işe girişim oldu. Sigorta kartımda var fakat SGK'da ilk işe başlama tarihim 1993 yılı gözükmekte benim işe girişim olmuş fakat adıma prim ödenmemiş ne yapmam gerekir?
CEVAP: işe girişi var ama SSK hizmet cetvelinde gün ve kazanç görünmüyorsa buna "günsüz işe giriş" adı verilir. Bu durumun iki sebebi olabilir ya işvereniniz o tarihlerde var olan Aylık Sigorta Prim Bildirgesi ve Dört Aylık Sigorta Dönem Bordrosunu verdi ama her iki belge arasında mutabakatsızlık var olduğundan SSK işleme almadı veya çalışma gün ve kazançlarınızı gösteren Dört Aylık Sigorta Dönem Bordrosu verilmedi. Eğer, birinci alternatifteki gibi mutabakatsızlık var ise ilk işe giriş bildirgesi verilen SSK Sigorta Müdürlüğü'nün arşivinde değil, mutabakatsız dönem bordroları, eski adıyla bordro kontrol servisinin bir köşesinde bekliyordur ve siz bu servisten araştırtıp sonuca gidebilirseniz mahkemeye gerek yok.
Eğer bu yoldan sonuca ulaşamazsanız iki seçeneğiniz var. Ya hemen ilk işe giriş gününüz için hem SSK'yı (istiyorsanız hem de işvereninizi) iş mahkemesinde dava edip bir günlük hizmet tespit davası açacaksınız. Dava açmazsanız bu kere 1993 yılı başlangıç kabul edilir.
************************************************************************
Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku konularında öğrencilerle buluşmaya devam ediyoruz. 27.05.2014 tarihinde İSLAM UYAR TİCARET LİSESİ öğrencileriyle bir araya geldik çok keyifli bir söyleşi yaptık, başta Okul Müdürü Sayın Alaattin SARI olmak üzere tüm Öğretmenlerimize ve sevgili öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.
29.05.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.