YAZARLARIMIZ
Özgür Erdursun
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
erdursun@hotmail.com



Çalışanlar İşi Hemen Bırakamaz!

Çalışanların işten ayrılmadan önce çalışma süresine göre işverene yazılı olarak müracaatta bulunmaları gerekir. Yazılı olarak işverene işten ayrılacağını bildirmeyen çalışanlar çalışma süresine göre işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırlar. Sadece işçiler için değil, aynı yükümlülükişveren için de vardır. İşverenler de çalıştırdıkları işçilerine çalışma süresine göre önceden haber verip, bu süre bitiminde işten çıkartabilir. Aksi durumda, işverenler de çalışanlarına ihbar tazminatı öderler.

İhbar süresi altı aya kadar 2 hafta, altı ay - bir buçuk yıl arası 4 hafta, bir buçuk yıl – üçyıl arası 6 hafta, ve 3 yılın üzerindeyse 8 hafta önceden ihbar bildirimlerinin yapılması gerekir. Aksi halde, hem işçi hem de işveren bu süreler kadar karşılıklı ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırlar.

Deneme süresi içerisinde işçi işten ayrılabilir, işveren deişçisini işten çıkartabilir. Bu süre içerisinde ihbar tazminatı ödenmez. Çünkü deneme süresinde işçi işi beğenmeyip istediği zaman ayrılabilir. İşveren de çalıştıracağı işçiden memnun olmayabilir ve o kişiyle çalışmak istemeyebilir ve karşılıklı işten ayrılmalar olsa dahi deneme süresi içerisinde ihbar tazminatı söz konusu olmaz.

İhbar süresinde işçinin günde 2 saat yeni iş arama hakkı vardır. İsterse bu 2 saatleri toplu olarak ihbar süresinden düşebilir. İhbar süresi içerisinde çalışan işçinin 2 saat iş arama süresini kullanmayıp o saatlerde de çalışırsa, o süreler için %100 fazla ücret hak eder.

İhbar tazminatlarından gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır, bu kesintileri işveren muhtasar beyanname ile vergi dairesine öder, gelir ve damga vergileri düşüldükten sonra kalan tutar, işçiye ödenir.

Soru-Cevap

Soru: Özgür bey, Bulgaristan’dan 1990 yılında turist olarak geldim. Yurt dışı borçlanması yapabilir miyim?
--Rüstem Şentürk

Cevap: Rüstem bey, 1980-2008 yılları arasında zorunlu göçe tâbi olarak Bulgaristan’dan gelen soydaşlarımız, 5510 sayılı yasayla 1 Ekim 2008 tarihinde borçlanma hakkını elde ettiler. Kaçak ve turist olarak gelen soydaşlarımıza maalesef borçlanma hakkı verilmedi. Bu nedenle siz yurt dışı borçlanma yasasından faydalanamazsınız. Bulgaristan’dan zorunlu göçe tâbi olarak gelen soydaşlarımızın sadece böyle bir hakkı vardır.

 

26.05.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM