YAZARLARIMIZ
Özgür Erdursun
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
erdursun@hotmail.com



Emeklilikte Son 2520 Günün Önemi!

SSK,Bağ-Kur,Emekli Sandığına tabi olarak çalışanlar emekli olacaklarında SSK'lılar ne zaman işe başlamışlarsa kademeli emeklilik tablosunda işe başlama tarihine isabet eden yaşta prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamışlarsa emekli olurlar, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi olanlar ise 23.05.2002 tarihinde kadın ise 20, erkek ise 25 yıllık prim gününü doldurmalarına kaç günleri kalmışsa emekli olacağı yaş belirlenir. Bu durumda olanlar için 2520 günün önemi yoktur.

Çalışmasının bir bölümü SSK bir bölümü Bağ-Kur bir bölümü de emekli sandığı olanlarda yada üç değil de iki statüde çalışanlar için emeklilikte son 2520 gün çok önemlidir.

Emekli olacaklar son 2520 gün yani 7 yıl hangi statülerde prim ödemişse emekliliği son 7 yıl 2520 gün de en fazla hangi statüde primleri ödenmişse o statüde emekli olurlar,  örneğin İşe başlaması Emekli Sandığı olan bir kişi emekliliğine 4 yıl kala işten ayrılıp SSK'lı olarak çalışmış 2 yıl SSK'lı çalışan kişi emekliliğine 2 yıl kala kendi adına işyeri açıp Bağ-Kur'lu olmuşsa bu kişi hangi statüden emekli olacak SSK mı? Bağ-Kur mu? Emekli Sandığı mı?

Bu duruda son 7 yılda yani 2520 günde son 1261 gün 3,5 yıl hangi statüden prim ödediyse  o statüden emekli olacak. Örnekte olduğu gibi son 7 yılda son 3 yıl Emekli Sandığı, 2 yıl SSK ve 2 yıl Bağ-Kur ödenmiş ise son 2520 günde en çok prim hangi statüde varsa o statüyle yani Emekli Sandığından emekli olur.

Emekli olacağı son 7 yılda üç değil de iki statüde çalışan kişi ise son 2520 gün yani 7 yılda 3,5 yıldan 1 gün daha fazla hangi statüde prim ödemişse o statüden emekli olur. Örneğin son 7 yılda 2520 günün 1261 Günü SSK ve 1259 günü Bağ-Kur olsun bu durumda 3,5 yıldan 1 gün daha fazla primi SSK'ya ödendiğinden SSK'dan emekli olur.

Emeklilikte son 2520 gün birden fazla statüde çalışanlar için çok önemlidir. Bana çok sık sorulan bir soru olduğundan örneklerle sizlere açıklamaya çalıştım, umarım bu bilgi işinize yarar.

***************************************************************************************************

SORU:  1965 doğumlu bir bayanım. 1992 yılında Emekli Sandığından emekli oldum. 2006 yılında eşimden boşandım. Merhum babam da SSK'dan işçi emeklisiydi. Babamdan yetim aylığı alabilir miyim? Ayrı dul maaşı alabilir miyim?

Cevap: Emekli aylığı alan kız çocuklarına , babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli Sandığı emeklisi olduğunuzdan maalesef babanızdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alamazsınız. Ancak tersi olsaydı, yani siz SSK emeklisi, merhum babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirdiniz.

Çevrenizde bu durumda olup babasından aylık alanlar sizi ikileme düşürmesin. Bu kanunlar arasındaki farktan kaynaklanıyor. Eşinizden boşanmış olduğunuzdan, eşinizden dolayı dul aylığı da alamazsınız. Eşin vefatı durumunda kalan eşe  emekli olmasına rağmen dul aylığı bağlanır. 

21.05.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM