Son birkaç aydır hemen hemen her gün görsel ve yazılı basında torba yasa haberlerini okuyoruz,duyuyoruz. Milyonlarca esnafın,çalışanın hatta çalışmayanlarında gözü kulağı torba yasada diyebiliriz. Torba Yasanın Haziran ayında Meclis tatile girmeden Mayıs ayında çıkacağını düşünüyorum. Kendisini ilgilendiren bir konu var mı diye bekleyen vatandaşlar, şu torba yasa bir çıksa da rahatlasak diyorlar. Tabi torba yasada birçok konu var. Bugün sizlere Torba Yasa'da olma ihtimali en yüksek olan Prim borçları hakkında kısa bilgiler aktaracağım.
Öncelikle Prim borçlularının durumu Torba Yasa'da olacak, prim borçluları derken;
* Bağ-Kur'a borcu olanlar
*Genel Sağlık Sigortasına prim borcu olanlar
*İşverenlerin SGK'ya olan prim borçları olmak üzere 3'e ayırabiliriz.
Bağ-Kur'a borcu olanlar;
Bağ-Kur'a 12 aydan daha fazla prim borcu olanlar borçlarının ve primlerinin silinebileceğini Torba Yasa'da ayrıca 04.10.2000 yılından önce ve 1 Ekim 2008 tarihinden önce Esnaflık yapmış yada Şirket ortağı olanların ise geçmişe dönük olarak tescil edilmemiş Bağ-Kur'u da tescil ettirme şansları olacak.
Genel Sağlık Sigortasına prim borcu olanlar;
Ülkemizde Genel Sağlık Sigortasına 3 milyondan fazla kişinin borcu bulunmakta,
yaklaşık 500 bin üzerinde GSS Primi ödemesi gereken kişinin ise hiç gelir testi yaptırmadıklarından her ay asgari ücretin brüt ücretinin iki katından daha fazla gelir elde ediyor diye 01.01.2012 tarihinde başlayan Genel Sağlık Sigortasında 60 g-3 seviyesinde değerlendirildiğinden her ay 257,04 TL borçlanmaktadırlar.
Öncelikle bu 500 Bin kişi tekrar Gelir Testine tabi tutulacak ve borçları daha makul rakamlara düşecek ve daha sonra düşen rakamlardan gecikme faizi silinerek 36 aya kadar yapılandırma yaparak ödeme imkanı sağlanacak. Diğer Genel Sağlık Sigortasına borcu olanlar 60 c-1 hariç olmak üzere (Bu durumda olanların aylık gelirleri 0-356,99 TL arası olduğundan aylık 42,84 TL primleri devletçe karşılanmaktadır.) 60 g-1 aylık 42,84 TL, 60 g-2 aylık 128,52 ve 60 g-3 olanların aylık ödemeleri gereken 257,04 TL'lik prim borçlarının gecikme faizi silinerek 36 aya kadar taksitlendirme yaparak ödeme imanları olacak.
İşverenlerin SGK'ya olan prim borçları ;
Yanında işçi çalıştırıp SGK’ya bildiren ve bu sebeple prim borcu bulunan binlerce işverenlere de yeni çıkacak Torba Yasada prim yapılandırılması geliyor. Tıpkı 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı Kanun’a benzer şekilde ana paradan indirim yapılmadan, bu güne kadar birikmiş gecikme zamlarının yüzde 50’sini af ederek, 36 taksitte ödeme imkanı olacak.
Bu yazımızda yeni çıkacak Torba Yasa'da olması muhtemel prim borçları hakkında bilgi aktardım, Torba Yasa'da olması muhtemel diğer konuları da bu köşeden ilerleyen günlerde sizlere duyurmaya çalışacağım.
***************************************************************************
SORU: 5 yıldır bir iş yerinde çalışmaktayım. Çalıştığım şirketin ismi değişti tazminat hakkımı kaybeder miyim?
CEVAP: Şirketinizin isim değişikliğine giderse kıdem süresi ve kıdem tazminatı hakkınızı kaybetmezsiniz. İsim değişikliği olan şirketteki çalışmalarınıza eklenir. Kıdem Tazminatı hakkını düzenleyen (Eski 1475 sayılı Kanun,4857 Sayılı Kanun'a aynen aktarıldı) gereğince , kıdem tazminatına hak kazanmak için en az 1 yıl çalışmış olmak gerekir.Bunun dışında işveren tarafından haksız fesih, işçi tarafından haklı fesih hallerinde kıdem tazminatı hak edilir.
08.05.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.