YAZARLARIMIZ
Özgür Erdursun
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
erdursun@hotmail.com



Engellilerin Emekli Olması Engelleniyor Dava Açarak Engelleri Kaldırın

Ülkemizde yaklaşık olarak 8 milyon 500 bin engelli vatandaşımız var. Ülke nüfusunun yaklaşık olarak %11’ine tekamül etmektedir. Engelli vatandaşlarımıza her geçen gün yeni hakların verildiğine dair basında sıkça haberler yer almaktadır. Olayın sosyal güvenlik boyutuna baktığımızda hiç de göründüğü gibi olmadığını görüyoruz. Engellilerin emekliliği 05.08.1991 yılına kadar engel derecesine bakılmaksızın 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günle yaş şartı aranmadan emekli olma imkanından yararlanma şeklindeydi. 09.09.1999 yılında kademeli emeklilikle birlikte emeklilikte prim gününün yanında yaş şartı getirildiğinde engelli vatandaşlarımız unutulmadı tabi!!! engelli emekliliğinde yaş şartı olmadığından engellilerin prim gün sayıları ve sigortalılık süreleri engel derecelerine göre kademeli olarak arttırıldı.  Engel oranına göre 15 yıllık olan sigortalılık süresi 20 yıla çıkartılırken 3600 prim gün sayısı da 4400 prim gününe çıkartıldı. 1 Ekim 2008 yılında 5510 sayılı yasayla birtakım değişiklikler oldu fakat 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanları kapsadı. Örneğin %50 engeli olan bir vatandaş 1 Ekim 2008 yılından önce sigortalı olmuşsa 20 yıl ve 4400 prim gününü doldurduğunda emekli oluyordu. 1 Ekim 2008 sonrasında %50 oranında engelli vatandaş emekli olmak istediğinde ise 16 yıl 3700 prim günüyle emekli oluyor. Yani önce sigortalı olan engeli vatandaş 4 yıl geç emekli oluyor, siteme sonradan giren daha geç sigortalı olan engelli vatandaş işe daha erken emekli oluyor. Ülkemizde maalesef buna benzer haberleri çok duyduğumuzdan bize normalmiş gibi geliyor. Aslında anormal bir durum sisteme önce giren, önce SSK’lı olanın daha erken emekli olması gerekir. Tabi şu ana kadar yazdıklarım ön bilgiydi. Yukarıda yazdığımız engelleri aşan engelliler şartları taşısalar dahi hemen emekli olamıyorlar. Hastaneden %40 ve üstünde rapor alan engellilerin emekli olurken ayrıca vergi indirim belgesi alması gerekmektedir. Vergi indirim belgesi almak için işyerinden alınacak hizmet belgesi ile defterdarlıklara veya gelir idaresinin illerdeki temsilcilerine müracaat edilir. Elinizde yetkili hastanelerden alınmış sağlık kurulu raporu varsa bu rapor da eklenir. Rapor yoksa defterdarlık sizi yetkili hastanelerden birine sevk eder. İlgili yönetmeliğe göre hastane yüzde 40 rapor vermişse Defterdarlık size vergi indirim belgesini vermelidir. Ancak, Maliye yasadışı bir şekilde,

defterdarlık raporunuzu Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderir. Merkez sağlık kurulu da genelde bütün raporların oranlarını düşürür ve düşürme durumuna göre yüzde 40 ve daha fazla ise vergi indirim belgesi verilir değil ise reddedilir. Hastane size engellisiniz diyor kanunda yazan haklardan yararlanmak istiyorsunuz fakat bu seferde engelli vatandaşlara Maliye engel olmaya çalışıyor. Peki bu durumda olan on binlerce engelli vatandaş emekli olamayacak mı, Dava açarak olabilecek bizler Ali Tezel Sosyal Güvenlik Müşavirliği olarak bu durumda olan engelli vatandaşlarımıza dava açmalarını öneriyoruz. Bir okurumuz tavsiyemiz üzerine konuyu mahkemeye aksettirince mahkeme, “Maliye’nin rapor düşürme yetkisi yoktur” dedi. Gerçekten de mevzuatın herhangi bir yerinde Maliye’ye tanınmış bu tür yetki yoktur.

Mahkeme Merkez Sağlık Kurulu değil hastaneler yetkilidir diyor

Mahkeme kararına göre, “ilgili Yönetmelik hükmünden de anlaşılacağı üzere özür oranının yüzde olarak belirleme yetkisi Yönetmelik eki listede sayılan sağlık raporlarını düzenlemeye yetkili olan sağlık kuruluşlarına tanınmış, sağlık raporlarında yer alan sakatlık bulgularına göre sakatlık oranının yüzde olarak belirleme konusunda Merkez Sağlık Kuruluna herhangi bir yetki tanınmamıştır…” demiştir.

Dava açma süresi 30 gündür

Dava açmak için elinizde en geç 30 gün içinde alınmış bir red kararı olması gerekir. Zira, vergi mahkemelerinde dava açma süresi red kararının elinize ulaşma tarihinden itibaren 30 gündür. Bu sebeple geçmişte red alanlar, yeniden Maliyeye vergi indirim belgesi almak için müracaat etsinler, yeniden red gelirse de gidip vergi mahkemelerinde dava açsınlar. Davadan sonra replik ve düplik (cevap ve cevaba cevap) dilekçelerine de yasal süresi içinde cevap verirseniz davanızı kazanırsınız. Engelleri aşıp emekli olabilirsiniz.

20.04.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM