6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde uygulanmaya başladı, 10-49 arası işçi çalıştıran işyerleri ise 1 Temmuz 2013 tarihinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında olacak. 1-9 arası işçi çalıştıran işyerleri ise 1 Temmuz 2014 tarihinde kanun kapsamında olacak. Buraya kadar her şey normal fakat 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yanında 1 tek işçi çalıştıran İşyerleri Siteler, Apartmanlar dahi Risk Analizi yaptırmak zorundaydılar. Ayrıca çalışanlarına İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda eğitim aldırmaları gerekiyordu. Risk Analizi yaptırmamanın cezası 10′uncu maddesinin birinci fıkrasına göre 3.234 TL ,aykırılığın devamı halinde her ay 4.851.-TL çalışanlara eğitim verme yükümlülüğüne uymayanlara ise her çalışan için 1.087 TL idari para cezası uygulanacağı kanunda açıkça belirtilmiş. İşverenlerin kafası bu konuda iyice karıştı özellikle 1-9 arası işçi çalıştıran işyerleri ‘‘Nede olsa 2014 Temmuz ayında İş Sağlığı Güvenliği Kanunu kapsamına gireceğim şu anda bir şey yapmama gerek yok’’ diye düşündüğünden kendilerini büyük cezalar beklemektedir. Biran evvel idari para cezalarıyla karşılaşmadan Risk Analizi yaptırmanızı öneriyorum.
İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu’na Uymayanlara Uygulanacak İdari Para Cezaları
*50 ve üzerinde çalışanı bulunan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı/işyeri hekimi çalıştırılmayan her ay için yasanın 4’üncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene 5.390 TL,
* 10′uncu maddesinin birinci fıkrasına göre Risk değerlendirmesi yapılmaması yaptırılmaması 3.234 TL
*Aykırılığın devamı halinde her ay 4.851 TL
*Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol,ölçüm inceleme ve araştırmaları yapmayanlara 1.617 TL,
*iş kazalarını ve meslek hastalıklarını 3 işgünü içinde SGK’ya bildirmeyenlere 2.156 TL,
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar için sağlık raporu almayan işverenlere her çalışan için 1.087 TL
Çalışanlara eğitim verme yükümlülüğüne uymayanlara ise her çalışan için 1.087 TL idari para cezası uygulanacak.
İşverenler risk değerlendirmesine dikkat!
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 20.06.2012 günü TBMM'de kabul edildi. Yasa yürürlüğe tam olarak girdikten sonra istisnasız tüm iş ve işyerleri iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymak zorundalar. 10 veya daha çok işçi çalıştıranlar uzman istihdam edecek ve hizmet alacaklar....
Hangi Madde Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının bir kısmı 1 Ocak 2013 günü yürürlüğe girdi ama sadece 50 ve daha çok işçi çalıştıran işyerlerinden tehlikeli ve çok tehlikeli sayılanlar için geçerli oldu... En son 2014 yılı Temmuz ayında da az tehlikeli bakkal-manav-market ve apartmanlara sıra gelecek.
İşyerleri Tehlikeli Olarak Üçe Ayrılıyor
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, işyerlerini üçe ayırıyor: Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli. Ve bu sınıflandırmayla ilgili genelge 29 Aralık 2012 günlü Resmi Gazete'de yayınlandı, NACE kodlarına göre de sınıflandırıldı.
2013 OCAK AYINDA 50′DEN ÇOK İŞÇİSİ OLAN TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE
Yasa ilk defa 1 Ocak 2013 günü sadece 50 veya daha çok işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yürürlüğe girdi ve bu işyerleri zaten eski İş Sağlığı uygulamasında kapsamda olup işyeri hekimi ve iş sağlığı güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundaydılar. Bu sebeple onlar için yeni bir şey yok.
2013 TEMMUZ AYINDA 50′DEN AZ İŞÇİSİ OLAN TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE
Yasa 2013 yılı Temmuz ayında da 50 işçiden az çalıştıran, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yürürlüğe girecek. Bu işyeri işverenleri, işyerlerinde ya tam zamanlı ya da kısmi zamanlı işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı işe alacak veya ortak sağlık-güvenlik şirketlerinden fatura mukabili bu işi satın alacak. Ayrıca işverenin kendisine ait belgesi varsa kendisi, belgesi olan işçisi varsa bu işçisini de isterse bakanlığa uzman olarak bildirebilecek.
2014 TEMMUZ AYINDA HER YERDE UYGULANACAK
2014 yılı Temmuz ayında da, kamu işyerlerinin tümünde, özel sektördeki az tehlikeli tüm işyerlerinde devreye girecek. Yani, bakkal, manav, berber ve apartmanlarda yürürlüğe girmesine daha bir buçuk yıldan fazla süre var.
1-9 işçisi olanların durumu;
08.04.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.