Eski adıyla BAĞ-KUR yeni adıyla 4-b kapsamında vergi dairesine kapanışını yapan fakat Esnaf Sicil’den kaydını sildirmeyen Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarından her ay %15 kesinti yapılmaktadır. Bağ-Kur emekli maaşı SSK ve Emekli Sandığı emeklilerine göre düşük olduğundan maaşından kesinti olanlar bu durumu fark edememektedirler. Bağ-Kur emeklileri vergi dairesinden kaydını sildirip emekli olduğu halde Esnaf Odası’ndan ve Esnaf Sicilden kayıtlarını sildirmemişlerse bir an evvel 15.08.2005 tarihine geriye dönük kayıtlarını sildirirlerse emekli maaşlarından her ay yapılan kesintilerin parasını toplu olarak geri alabilirler ve maaşlarından yapılan kesintiyi de durdurabilirler.
4-b (eski BAĞ-KUR) kapsamında, vergi dairesi kayıtları, meslek odası kayıtları ve esnaf sanatkarlar sicil memurluğu kaydı olmak üzere, üç kayda göre sigortalı olunabilmektedir.
Bağ-Kur’da 619 sayılı KHK’nin yürürlük tarihi olan 04.10.2000 tarihine kadar sadece vergi mükellefiyet kayıtlarına, sadece meslek odası kayıtlarına ve sadece esnaf sicil kayıtlarına göre sigortalı olunabilmekte iken, 04.10.2000 tarihinden sonra Bağ-Kur sigortalısı olunmada sadece vergi kayıtları esas alınmaya başlanmıştır. Bu durumda bir kişinin 04.10.2000 tarihinden önce vergi, meslek odası ve sicil kaydından herhangi birisine istinaden başlayan sigortalılığı, 04.10.2000 tarihinden sonra vergi kaydı olmasa bile yalnız meslek odası veya esnaf sicil kaydına göre de devam edebilmekteydi. Ancak 21.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu, vergi kaydı olmadan sadece oda ve sicil kaydına göre sigortalılığı devam eden Bağ-Kur sigortalılarının durumlarını bu kişiler aleyhine olacak şekilde değiştirmiştir. Çünkü 5362 sayılı Kanunun 7. maddesinde “vergi mükellefi olmayan veya vergiden muaf olmayan kişilerin meslek odası ve esnaf sicil kayıtlarının 15.08.2005 tarihi itibariyle silineceği” hüküm altına alınmıştır.
Kendilerine prim ödemeleri gerektiği ve güncel sigortalılık ve adres bilgilerini vermeleri ile ilgili doldurulan matbu form ve evrakları tanzim ve tasdik etmeleridir.
Görüldüğü üzere, 04.10.2000 tarihinden önce vergi, oda ve sicil kaydından herhangi birisine göre başlayan ancak daha sonradan sadece meslek odası veya esnaf sicil kaydına göre Bağ-Kur sigortalılığı devam eden kişilerin oda veya sicil kayıtları her ne kadar 15.08.2005 tarihi itibariyle sona erdirilmişse de, 5362 sayılı Kanunun geçici 3/4 maddesine göre bu kişiler Bağ-Kur sigortalılığı yönüyle mağdur edilmemiş ve sigortalılıklarının devamını istediklerine dair Bağ-Kur’a vereceği yazılı irade beyanı üzerine 15.08.2005 tarihinden sonra da Bağ-Kur sigortalılıkları meslek odası ve esnaf sicil kayıtları olmadığı halde devam ettirilmiştir.
Meslek Odası ve Esnaf Sicil kayıtları 15.08.2005 tarihi itibariyle silinen kişiler sigortalılıklarının bu tarihten sonra devam etmesini istemiyorlarsa, SGK (Bağ-Kur) il müdürlüklerince kendilerine verilen sigortalılık belgesini vergi dairelerinden, bağlı bulunduğu meslek odası ve esnaf sicil memurluğundan tasdik ettirip İl Müdürlüğüne vermeleri halinde ve kanuni yükümlülüklerini yerine getirmeyeceğini yazılı olarak beyan etmeleri halinde beyan tarihi itibariyle Bağ-Kur sigortalılıkları sona erdirilmektedir. Bu şekilde sigortalılıklarını devam ettiren kişiler sağlık yardımlarından yararlandıkları gibi, vergi kaydı olan diğer sigortalılar gibi emeklilik haklarından da faydalanabilmektedirler.
25.03.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.