YAZARLARIMIZ
Özgür Erdursun
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
erdursun@hotmail.com



İsteğe Bağlı Prim Ödeyenler Müjde

1Ekim 2008 yılından sonra isteğe bağlı prim ödeyenlerin ödedikleri primler Bağ-kur’a sayılmaktadır. Emeklilikte de son 7 yılda 1261 gün prim ödemeniz hangi kurumdansa o kurumdan emekli olursunuz başka bir ifadeyle son yedi yılda yani 2520 günde en çok priminiz hangi kurumdansa o kurumdan emekli olursunuz. İsteğe bağlı prim ödeyenler 1 Ekim 2008 yılından bu yana prim ödüyorlarsa Bağ-Kur şartlarına geçtiklerinden ve Bağ-Kur şartlarının da SSK’ya göre daha ağır olduğu için emeklilik günü gelenler emekli olamayacaklarını öğrenmeye başlamışlardı. Yargıtay bu konuda çok önemli bir karar verdi, Yargıtay kararına göre son yedi yıl hesabında isteğe bağlı günler dikkate alınmayacak. Bu kararla emeklilik hakkını isteğe bağlı prim ödediği için kaybeden kişilerin dava açarak hemen emekli olmalarını sağlayacak.

YARGITAY İSTEĞE BAĞLI ÖDEMELER SON YEDİ YILDAN SAYILMAZ DİYOR

SGK uygulamasında da, ister borçlanma yoluyla olsun isterse isteğe bağlı sigortalı olsun fiilen primi ödenen süreler son yedi yılın hesabında dikkate alınmaktadır. Hatta borçlanılacak sigortalılık statüsünün belirlenmesinde, isteğe bağlı sigortalılık olsa dahi son sigortalılığa bakılmaktadır.

SGK’nın uygulamalarının aksine, son dönemde Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, isteğe bağlı sigortalılık sürelerinin son yedi yıl hesabında dikkate alınmayacağına ilişkin kararlar vermeye başlamıştır. (Yarg. 21.H.D., 06.10.2008 tarih, 2007/23655 Esas, 2008/15053 Karar ve Yarg. 21. H.D., 21.12.2009 tarih 2009/15477 Esas, 2009/16702 sayılı Karar.)Bu kararlardan ilkinin 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce diğerinin ise kanunun yürürlüğünden sonra olması ile 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki isteğe bağlı sigortalılığın 4/b sigortalılık statüsünden sayılması birlikte değerlendirildiğinde karar anlamlıdır. Kararların bir diğer özelliği oyçokluğuyla alınması diğer bir ifade ile çoğunluk kararına karşı çıkan üyelerin bulunmasıdır.

Çoğunluk görüşüne göre, isteğe bağlı sigortalılık süresi fiili hizmet süresinden sayılmayacağından son yedi yıl hesabında dikkate alınmamalıdır. Karşı görüşteki üye ise fiili hizmet süresinin karşılığının fiili olmayan süre olarak (itibari) anlaşılması gerektiğini, fiili hizmet süresinin karşıtının asla isteğe bağlı sigortalılık süresi olmadığını, isteğe bağlı sigortalılık süresinin zorunlu sigortalılığın karşıtı olduğunu, fiili hizmeti eylemli olarak,  bedensel güç kullanılarak yapılan çalışma olarak algılamanın sosyal güvenlik hukuku ilkelerini dışlayarak fiili kelimesinin sözlük karşılığını yoruma esas almak olacağını bu bağlamda değerlendirmenin hukuki bir değerlendirme olamayacağını belirtmiştir.

Birden farklı Kuruma veya statüye göre prim ödeyenlerin nereden (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandıkları) emekli olacakları konusunda 1.10.2008 gününden önce işe girenler için son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödemesinde en çok hangi statüye prim ödediğine bakılır ama Yargıtay isteğe bağlı primler son yedi yılın hesabında dikkate alınmaz diyor….

 ---------------------------------------------- ----------------------------------------------------------

YURTDIŞI BORÇLANMASI YAPACAKLAR BU HABERİ OKUMADAN BORÇLAN YAPMAYIN

Yurtdışında çalışanlar Türkiye’den de yurtdışı borçlanması yaparak prim günü satın alabiliyor ve bu günlerin parasını ödedikten sonra emekli olabiliyorlar. Yurtdışı borçlanması yapacaklar 1 Ekim 2008 yılı öncesinde Yurtdışında çalışanlar SSK’ya, çalışmayanlar ise BAĞ-KUR’a borçlanabiliyorlar ve kurumların şartlarına göre emekli olabiliyorlardı. 1 Ekim 2008 yılı sonrasında Türkiye’de çalışmışlığı olan biri SSK’ya Türkiye’den çalışmışlığı olmayanlarda BAĞ-KUR’dan borçlandırılarak BAĞ-KUR’dan emekli ettiriliyorlar. Fakat Türkiye’nin Sosyal Güvenlik sözleşmesi imzaladığı ülkelerde yaşayanlar dava açarak hem işe başlama tarihlerini Yurtdışında çalışmaya başladıkları gün olarak saydırabilecekler hem de çalıştıkları süreleri BAĞ-KUR değil de SSK’ya saydırabileceklerdir.  Bu şekilde hem daha kolay emekli olacaklar, daha az para ödeyecekler ve bu işlemler sonucunda daha yüksek emekli maaşı alacaklar. Türkiye’nin sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladığı ülkeler;

İNGİLTERE

ALMANYA

HOLLANDA

BELÇİKA

AVUSTURYA

İSVİÇRE

FRANSA

DANİMARKA

İSVEÇ

NORVEÇ

LİBYA

K.K.T.C

MAKEDONYA

AZERBEYCAN

ROMANYA

GÜRCİSTAN

BOSNA-HERSEK

KANADA

KEBEK

ÇEK CUMHURİYETİ

ARNAVUTLUK

LÜKSEMBURG

---------------------------------------------- ----------------------------------------------------------

Soru:

Özgür bey  Almanya dan Yurtdışı Borçlanması yaptım ve SSK’dan emekli oldum, 746 TL emekli maaşı bağlandı. 1991-2010 arası çalıştım  Almanya ya gitmeden öncede Türkiye’den çalışmışlığım vardı. Maaş çok az bağlandı bankadan çekmedim ne yapmam gerekiyor. Ayşe YUTKAN

Cevap:

Ayşe hanım sizin en az 1.000.-TL maaş almanız gerekiyor. Maşınızı bankadan çekmeyin mutlaka bir Sosyal Güvenlik Uzmanına danışın gerekirse emekliliğinizi iptal ettirin, borçlanma paranızı geri alın daha sonra işlemleri tekrar yapın maaşınız 1.000.-TL olacak.

18.06.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM