YAZARLARIMIZ
Özgür Akkaya
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Ottimo Yönetim Danışmanlığı ve Müşavirliği A.Ş.
ozgur_akkaya@ismmmo.org.tr



Mülki Sınırlar Dışında Yapılan Ticaret ve Malın Millileşmemesi Durumunda BA-BS ve KDV Beyannamesi

Özelgenin anlaşılması açısından notlar:

1-BABS bildirimleri ile amaçlanan ticaret hacminin takip edilmesi ve çapraz kontrol yapmak marifetiyle mükelleflerin usul açısından incelenmesidir.

2-Millileşmese bile söz konusu teslim, Katma Değer Vergisi’ne tabi olmayabilir ancak ticaret hacminin ölçülmesi ve takip edilmesi açısından BA-BS formuna dahil edilmesi gerekmektedir.

3-Kannatimizce bu şekilde olan işlemler vergi dairesine bildirilmek suretiyle mükellef dosyasında yer almalıdır.

Özelge şu şekildedir:

 İlgide kayıtlı dilekçeniz ile; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, transit ticaret kapsamında yapılan satışınızın mal millileştirilmediği için KDV beyannamesinde konu edilmediği ancak söz konusu faturalı satışınızın 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirlenen haddi aştığı belirtilerek, bu satışınızın Bs bildirim formuna dahil edilip edilmeyeceği hususunda görüş talep edilmektedir.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1' inci maddesi gereğince, Türkiye' de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler verginin konusunu teşkil eden işlemler kapsamına alınmıştır.

Bu itibarla; Türkiye' de yapılan ticari faaliyet çerçevesindeki mal teslimleri katma değer vergisine tabi olup, Türkiye sınırları dışındaki mal hareketleri katma değer vergisinin konusuna girmediğinden katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak, 350 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri konusunda yükümlülük getirilmişti.             

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarının 2008 yılı ve müteakip yıllarda bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri 381 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.             

Son olarak 04.02.2010 tarihinde yayımlanan 396 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin verilecek Ba-Bs formlarında uyulacak usul ve esaslar belirtilmiştir.                                                                    

Aynı tebliğin 1.2.1.   bölümünde "Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir" açıklamasına yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Ba-Bs bildirim formlarının alınmasının temel amacı; piyasadaki mal ve hizmet hareketinin takip ve analiz edilmesi olup, söz konusu alış-satışlar için belge düzenlenmesi halinde Katma Değer Vergisine tabi olmasa da bildirimlere dahil edilmesi gerekmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, faaliyetinizle ilgili olarak Türkiye sınırları dışındaki mal hareketlerinde katma değer vergisi hesaplanmamış olsada 5.000 TL yi aşan mal ve/veya hizmet alış/satışlarınızın Ba-Bs formlarınızda beyan edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

13.07.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM