“Şirketler topluluğu” kavramı Türk hukuk sistemine 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile girmiştir. Ülkemizde “holding” ya da “grup şirketi” kavramları ile ifade edilen iktisadi yapı şirketler topluluğu olarak anılır.
Şirketler topluluğuna ilişkin TTK hükümlerinin incelenmesi sonucunda ulaşılan nokta şudur:
“birden fazla şirketin ekonomik birlik oluşturmak amacıyla birbirlerine bağlanmaları ile oluşan bu yapının ilişkilerini düzenlemektir”
Ticaret Kanunu şirketler topluluğuna ilişkin düzenlemeleri yaparken kural olarak “kontrol ölçütünü” esas almış olmakla birlikte “hakimiyet ölçütünü” de karine olarak kabul edilmiştir. Ancak şirketler topluluğunda topluluk ilişkisini belirleyen iki ana unsur vardır:
1-Kontrol ölçütü
2-Hakimimiyet ölçütü
Holding ile şirketler toplulukları ekonomik yaşamda aynı gibi algılansa da ikisi farklıdır
Holding bir şirket türü değil bir işletmecilik türüdür.
Holdingin amacı başka şirkete iştirak etmek olmakla birlikte bir tek şirketten de holding olabilir ancak topluluk şirketlerinde durum böyle olmayıp; baştan beri çok şirketin varlığı zorunludur.
Holdinglerin Anonim Şirket olarak kurulmuş olması gerekirken, şirketler topluluklarında hakim şirket olabilmek için anonim şirket olmasına gerek yoktur.
Türk Ticaret Kanunu’nu 195’inci maddesinde “… bir ticaret şirketinin diğer bir ticaret şirketinin…” diyerek şirketler topluluğu için iki adet şirketin varlığını kabul etmiştir.
Ancak doktrinde iki adet şirketin varlığını yeterli görenler olduğu gibi en az üç adet şirketin varlığını savunanlar da mevcuttur.
En az üç şirketin varlığını savunanlar bir hakim iki bağlı şirket şeklinde öngörmüşlerdir.
Holdingler bir tüzel kişilik şeklinde kurulabileceği halde şirketler topluluğunda bu söz konusu olamaz.
Tacirlerimiz ve girişimcilerimiz için ilerleyen yazı dizilerimizde teşebbüslerinin teşekkül şekillerinin yasal mevzuata ve özellikle yönetsel ilkelere göre nasıl teşkilatlandıracaklarına yönelik ip uçları vermeye çalışacağız.
Yine yazı dizilerimizin ilerleyen safhalarında
Hakim şirket ve bağlı şirketlerin hak ve ödevlerine kurumsal yönetim ilkeleri yönünden değinecek ve yönetimde ve teşkilatlanmada isabet ve istikameti belirlemeye aday görüşlerimizi aktarmaya çalışacağız.
17.05.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.