İhale kanunlarına tabi olsun veya olmasın tüm resmi daire ve kamu tüzel kişiliğine haiz kurumların her türlü ihale kararları damga vergisine tabidir. Ayrıca düzenlenen sözleşmeler üzerinden de damga vergisi alınmaktadır. Bu yazımızda söz konusu karar ve sözleşmelerin damga vergilerinden bahsedeceğim.
İhale kanunlarına tabi olsun veya olmasın resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların yetkili mercilerince, bir malın artırma ve eksiltme, pazarlık ve sair şekilde alınması, satılması veya bir hizmetin görülmesi, gördürülmesi maksadıyla verilen ve şahıs-bedel içeren her türlü kararlar ihale kararı olarak değerlendirilmektedir. (24/05/2016 tarih ve 94884 sayılı GİB. Özelgesi) Uygulamada karar pulu olarak da karşımıza çıkmaktadır.
İhale komisyonu tarafından alınan ihale kararları 488 sayılı Damga Vergisi kanununa ekli 1 sayılı tablonun ll.Kararlar ve Mazbatalar bölümünün 2 numaralı bendine göre Binde 5,69 oranında damga vergisine tabidir.
Genel bütçeli daireler tarafından alınan ihale kararlarına ait damga vergisi 44 Seri Nolu Damga Vergisi Genel Tebliğine göre ihale kararının yükleniciye tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde, verginin mükellefi olan yüklenicilerce, genel bütçeli idarelere hizmet veren saymanlıklara veya mükellefin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, beyanname verilmeksizin,makbuz karşılığı ödenmesi gerekmektedir.
Resmi dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin yaptıkları ihalelerde, ihaleyi yapan idare ile düzenlenen sözleşmeler 488 sayılı Damga Vergisi kanununa ekli 1 sayılı tablonun l.Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 9 numaralı bendine göre Binde 9,48 oranında damga vergisine tabidir.
44 Seri Nolu Damga Vergisi Genel Tebliğine göre Genel bütçeli daireler ile kişiler arasında düzenlenen kağıtlara (ihale kararları hariç) ait damga vergisi, anılan dairece kağıdın mahiyeti ve nispi veya maktu vergi tutarını gösteren formüle edilmiş bir yazıyla, kişinin tabi olduğu ödeme usulüne bakılmaksızın, kişiler tarafından, kağıdın düzenlenmesinden önce peşin olarak, genel bütçeli idarelere hizmet veren saymanlıklara veya mükellefin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine makbuz karşılığı ödenir. Ayrıca, verginin ödendiğine dair mükellefçe getirilecek makbuzun aslının ilgili iş kağıdına bağlanması, makbuzun onaylı bir örneğinin ilgiliye verilmesi ve düzenlenen makbuza da verginin hangi işe ve kağıda ait olduğuna dair bilginin yazılması gerekmektedir.
Söz konusu kağıtların noterliklerde düzenlenmesi halinde, bu kağıtlara ait damga vergilerinin 1512 sayılı Noterlik Kanunu çerçevesinde noterler tarafından makbuz karşılığı tahsil ve beyan edilmesi gerekmektedir.
İdarelerin 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesi kapsamında, doğrudan temin usulünde yapacakları alımlar nedeniyle belli parayı ihtiva eden bir sözleşmenin düzenlenmesi halinde bu sözleşmenin, idarelerce kurulacak ihale komisyonlarınca bir ihale kararının alınması halinde bu kararın, damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Ancak, söz konusu alımlar nedeniyle belli parayı ihtiva eden bir sözleşmenin düzenlenmemesi ve ihale komisyonları kurularak bir ihale kararının alınmaması halinde ise damga vergisinin aranılmayacağı 44 seri nolu damga vergisi genel tebliğinde belirtilmiştir.
İhalenin iptal edilmesi halinde, bu ihale kararının hükmünden yararlanılmayan kısmına isabet eden damga vergisi ret ve iade edilir. Ancak söz konusu iadenin alınabilmesi için ihalenin;
---4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlara şikayet,
---Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet ya da
---Yargı kararı
Üzerine iptal edilmesi gerekmektedir.
Sözleşmenin düzenlenmiş olması durumunda sözleşmeye ilişkin damga vergisi ret ve iade edilmez.
Resmi dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin yaptıkları ihalelerde, ihaleyi yapan idare ile düzenlenen sözleşmeler ve ihale kanunlarına tabi olsun veya olmasın tüm resmi daire ve kamu tüzel kişiliğine haiz kurumların her türlü ihale kararları damga vergisine tabidir. Söz konusu verginin ödeneceği yeri,,oranı, verilme süresi gibi uygulamalarına dikkat edilmesi mükelleflerin cezaya muhatap olmamaları açısından önemlidir. Saygılarımla…
21.01.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.