Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. KDV Kanunu’nun 17. maddesindeki “Diğer istisnalar” başlığı altında “İktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri” istisna kapsamına alınmıştır. Kamu kurumları iktisadi işletme sayılmadığından bunlara ait gayrimenkullerin kiralanması da KDV’ne tabi olmaması gerekmektedir. İdare okul kantinleri için okul aile birliklerine ödenen bedeli kira olarak değerlendirmeyip işletme hakkının devri olara görmektedir. Bu yüzden idarenin görüşü kantinler için ödenen bedel üzerinden yüzde onsekiz ( % 18) KDV hesaplanıp 2 nolu KDV beyannamesiyle sorumlu sıfatıyla ödenmesi yönündedir. İdare zaman zaman kantinci mükelleflere cezalı tarhiyatlarda bulunmuş ayrıca beyanname vermemekten dolayı VUK Mükerrer 355’e göre özel usulsüzlük cezaları kesmiştir.
Kira ödemesinden KDV tevkifatı yapıp sorumlu sıfatıyla beyanname vermediği için cezalı tarhiyat yapan vergi mahkemesi kararlarına karşı Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulmuştur. Aynı sebepten iki dava ile ilgili Anayasa Mahkemesinin 7/7/2015 tarihli 2013/3244[1] sayılı ve 11/12/2014 tarihli 2013/3245[2] sayılı bireysel başvuru kararlarında başvurucunun (mükellefin) Anayasanın 35. Maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın ilgili vergi mahkemesine gönderilmesine oybirliği ile karar verilmiştir.
Anayasanın 73. Maddesindeki kanuniliği ilkesine göre vergiler kanunla konulur değiştirilir ve kaldırılır. Yine Anayasanın 152. Maddesine göre Bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırılığı üzerine esas hakkında verilen kesin karara uymak zorundadır. Normlar hiyerarşisinin en üstünde Anayasa bulunmakta ve Kanun Anayasa’dan sonra gelmektedir. Vergi hukukunun bağlayıcı kaynaklarından olan Anayasa Mahkemesinin kararları idari makamları bağlar.
Son zamanlarda yerel mahkemelerin de görüşleri değişmeye başlamıştır. Bursa 2.Vergi Mahkemesinin 24.03.2017 tarihli 2017/558 sayılı kararında: Okul aile birliklerinin okul ve kurumlardaki büfe, kantin, çay ocağı, kafeterya v.b.ni kendileri işletmesi halinde Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1/c ve 4. Maddeleri uyarınca iktisadi kamu müessesesi sayılarak kurumlar vergisi mükellefi olacağı tabidir. Ancak, Okul Aile birliklerinin bu yerleri kendilerinin işletilmeyip üçüncü kişilere kiraya vermesi halinde iktisadi kamu müessesesi kimliği kazanmasının söz konusu olmayacağı nedeniyle mükellefi haklı bulmuş ve davayı kabul etmiştir. Konusu beş bin Türk Lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.[3]
Sonuç
Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir ilkesiyle yargının görüşünün değişmesine paralel idarenin görüşü de mükellefin lehine değişecektir. Bunun için çıkarılacak genel tebliğ veya sirkü yolu ile ihtilaf konusu ortadan kalkabilir.
[1] http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/08/20150817.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/08/20150817.htm
[2] http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/05/20150512.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/05/20150512.htm
[3] İdari Yargılama Usul Kanunu (Madde 45)
12.04.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.