YAZARLARIMIZ
Ozan Bingöl
Vergi Uzmanı
ozanbngl@hotmail.com



1 Kasım’ın Vergisi

Evet, 1 Kasım seçimlerine günler kala herkes siyasi sonucu merak ederken ben sizlere o gün mesai yapacak görevlilerin ödeneklerini ve bunların vergisel durumlarını anlatacağım. Ancak konuya geçmeden önce şunu belirtmeliyim ki bu seçimin tüm ülke adına iyi sonuçlar doğurmasını umut ediyorum. Bilindiği üzere 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun 31. maddesinde, Yüksek Seçim Kuruluna 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre; Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünde devamlı, geçici ve sözleşmeli, diğer seçim işlerinde devamlı ve geçici personel çalıştırma yetkisi verilmiştir.

Genel Müdürlüğün devamlı, geçici ve sözleşmeli personeli, evvelce herhangi bir siyasi partiye üye, herhangi bir seçimde siyasi parti listesinden aday olmamış kişiler arasından seçilir. Seçim işlerinde ve seçmen kütüğü yazım, düzenleme, denetleme ve güncelleştirilmesinde, il ve ilçe seçim kurulu başkanları; YSK’nın belirleyeceği ilkeler içinde; mahalle ve köy muhtar ve ihtiyar heyet veya meclisleri üyelerini; Devlet, katma bütçeli idare, özel idare, belediye, iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu tüzel kişiliklerindeki (hâkimler, Cumhuriyet savcıları, vali ve kaymakamlar, nahiye müdürleri, askeri şahıslar, zabıta amir ve memurları hariç) bütün memur, işçi ve hizmetlileri görevlendirebilir; bunlar dışında da gerekli gördüğü kimseleri çalıştırabilir.

298 sayılı Kanunun Seçim Giderleri başlıklı 181. maddesinde de Yüksek Seçim Kurulu ve Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü giderleri ile her türlü seçim işleri giderlerinin genel bütçeden ödeneceği açıklanmıştır. 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 182. maddesinin birinci fıkrasında; seçim kurulu başkan ve üyeleri ile bu Kanun gereğince görevlendirileceklere ve bu işlerde mesai saatleri içinde ve dışında çalıştırılacak memur ve hizmetlilere, siyasi parti temsilcilerine ve hariçten alınarak çalıştırılacaklara ödenecek gündeliklerin gündelik miktarı 600 (altıyüz) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere Yüksek Seçim Kurulu’nca belirleneceği,  Bakanlar Kurulunun bu rakamı Yüksek Seçim Kurulunun görüşünü alarak,  dört katına kadar artırmaya yetkili olduğu ve bu ödemelerin herhangi bir vergiye tabi tutulmayacağı hükmü yer almaktadır.

Bu nedenle, Yüksek Seçim Kurulu almış olduğu 13.01.2015 tarih ve 20 No.lu Kararı ile daha önce 9.1.2014 tarih ve 2014/25 sayılı Kararla belirlenen ücretleri yeniden belirlemiştir. Buna göre, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan 25. Dönem ve 1 Kasım 2015 tarihide yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Ülke genelinde il, ilçe ve geçici ilçe seçim kurullarında ve sandık kurullarında görev alacak kişilere ödenecek ücretler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

A) YÜKSEK SEÇİM KURULU                                                                              

(TL)

Başkan ve Üyeler

158,50

Siyasi Parti Temsilcileri ve Birinci Derecede Sorumlu Görevliler
(Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı)

79,00

İkinci Derecede Sorumlu Görevliler
(Şube Müdürü, BİM Müdürü, Ayniyat Saymanı, BİM Koordinatörü)

75,00

Üçüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Şef, Çözümleyici, Programcı)

73,00

Dördüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Veri Hazırlama Kontrol
İşletmeni, Memur)

70,00

Şoför ve Hizmetliler

64,00

Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler)

59,00

Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler)

59,00

B) İL VE İLÇE SEÇİM KURULLARI

 

Başkanlar ve İl Seçim Kurulları Üyeleri

79,00

İlçe Seçim Kurulları Üyeleri

64,00

Seçmen Kütük Bürosu Müdürleri

75,00

Seçmen Kütük Bürosu Zabıt Katipleri

70,00

Seçmen Kütük Bürosu Hizmetlileri

64,00

Askı Yeri Görevlileri

59,00

Memurlar (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler)

59,00

Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler)

59,00

Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler)

59,00

C) SANDIK KURULLARI

 

Başkan

73,00

Üye

64,00

D) BİNA SORUMLULARI

73,00


Bu kapsamda sandık kurullarında görev alanlara başkan ve üyelere ödenecek ücretler şöyle olacaktır.

Kurs verilen sandık kurulu başkanlarına

(3)

(73X3=) 219 TL

Kurs verilmeyen sandık kurulu başkanlarına

(2)

(73X2=) 146 TL

Devlet memuru olan ve eğitim verilen üyeye

(2)

(64X2=) 128 TL

Eğitim verilmeyen sandık kurulu memur üyeye

(1)

64 TL

Siyasi partili üyelerine

(1)

64 TL

Seçim işlerinde çalıştırılacak olanların yaptırılacak işin niteliklerine göre hangi derecede sorumlu görevli oldukları Yüksek Seçim Kurulu Başkanı tarafından belirlenmektedir.

Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi ile ilgili işlemlerin seçmen kütük bürolarında görevli daimi personel tarafından yapılması asıl olmakla beraber, güncelleştirmeye tabi listelerdeki seçmen sayısı çok olan yerlerde işlemlerin bu şekilde bitirilemeyeceğinin anlaşılması üzerine, doğan zorunluluk nedeniyle sosyal güvenliğe sahip dışardan memur (başka kamu kurum ve kuruluşlarından) çalıştırılması halinde;

  • Sandık seçmen listeleri Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) kapsamında düzenlendiğinden, bu yönde yapılacak çalışmada görevlendirilecek kişiye çalıştığı gün esas alınarak ödeme yapılması gerekmektedir.
  •  Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımında adrese ulaştırılan her bilgi kağıdı için 6 kuruşu aşmamak üzere ücret ödenecektir.


193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesine göre ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez. GVK’nın 62. maddesinde ise işverenler, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler olarak tanımlanmıştır. Aynı Kanunun 94. maddesinde tevkifat yapmak zorunda olan mükellefler sayılmış, aynı maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde de hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), gelir vergisi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

Ancak, Gelir Vergisi Kanununun Müteferrik İstisnalar Bölümünün Gider Karşılıklarında istisnalar başlıklı 24. maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, “Sayım işleriyle, seçim işlerinde çalıştırılanlara özel kanunlarına göre verilen zaruri gider karşılıkları”nın gelir vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Konuyla ilgili açıklamaların yer aldığı 128 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde de sayım ve seçim işlerinde çalıştırılanlara özel kanunlarına göre ve bu görevleri sırasında yapacakları zaruri masraflar için verilen gider karşılıklarının gelir vergisinden istisna edildiği açıklanmıştır.

28.10.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM