YAZARLARIMIZ
Ozan Bingöl
Vergi Uzmanı
ozanbngl@hotmail.com



Rant Vergisi

Yıllardır vergilemede ki en büyük sıkıntılardan birisi gayrimenkuller üzerinden alınan vergiler, daha doğrusu bu kazançların vergilendirilememesi olmuştur. Örneğin emlak vergisinde ki arsa birim metrekare değerleri-emlak vergi değerleri, gayrimenkullerin miras yoluyla ya da sağlar arasındaki tasarruflarının devirleri ve ya bir başka örnek gayrimenkul satışlarının vergilendirilmesi gibi hususlar devamlı suretle vergilendirme yetkisine sahip organların karşısına sorun olarak çıkmış ve ihtilaflara sebebiyet vermiştir.

Yeni açıklanan Orta Vadeli Program’da bu konuya değinilmiş ve Gelir Vergisi tasarısında da dikkate alınan “rant vergisi” kavramı ortaya çıkmıştır. Ancak geçmiş yıllara baktığımızda 1970 ile 1983 yılları arasında uygulanan “Gayrimenkul Kıymet Artış Vergisi” aslında önümüzde ki yıllarda uygulanacak olan “rant vergisi” kavramına yakın bir vergi türüdür. Ama 80 sonrası vatandaşın tasarrufa yönlendirilmesini teşvik etmek amacıyla o dönem yürürlükten kaldırılmıştır. Günümüzde uygulamada olan bazı vergi kanunları ile gayrimenkuller vergilendiriliyor gibi görünse de aslında bazı muafiyet ve istisnalar bu artışların vergilendirilmesini önlemektedir. Örneğin gayrimenkul ticareti ile uğraşmayan bir şirketin aktifinde 2 tam yıl tuttuğu gayrimenkulünü satması halinde Katma Değer Vergisi ödememekte ve elde edilen gelirin %75’i Kurumlar Vergisinden istisna edilmektedir. Ayrıca herhangi bir mükellefiyeti bulunmayan sade vatandaş iktisap ettiği herhangi bir gayrimenkulünü 5 yıl içerisinde satarsa kazancı Değer Artış kazancı sayılmakta ve 2014 yılı için 9.700 liralık istisnadan yararlanmaktadır. Eğer 5 yılı geçerse herhangi bir vergi söz konusu değildir. Burada emlak vergi değerlerinin düşük olduğunu ve mükelleflerin gayrimenkul alım satımı yaparken vergi ve tapu harçlarından kurtulmak için gerçek değerinden değil de rayiç bedel üzerinden bu işlemleri yaptıklarını da göz ardı etmemek gerekmektedir. İşte ortaya çıkan bu tabloyu vergilendirme yetkisine sahip organlar da dikkatle takip etmekte ve bu artışlardan pay almak için “rant vergisi” çalışmasını başlatmış bulunmaktadırlar.

Yukarıda bahsettiğim “rant vergisi” uygulamasının hayata geçirilmesinde kanun koyucunun temel amacı, imar değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun da pay almasını sağlamak ve hazinede toplanacak bu gelirleri yatırımlarda eşit bir şekilde kullanmaktır. Böylece yapılacak bu düzenleme ile gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bunlardan kamunun yeterince pay alamaması gibi sorunlarda çözümlenmiş olacaktır. Umuyoruz ki hayata geçirilecek olan bu yeni vergi türünün, yürürlüğe konulma amacını kaybetmeden uygulanmasıdır.

20.10.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM