İlk etapta sahte faturanın ne olduğunu kısaca belirtmek gerekir diye düşünüyorum. Aslında piyasada naylon fatura diye tabir edilen ancak Vergi Usul Kanununda sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak belirtilen belgeler VUK' un 359. maddesinde tanımlanmıştır. Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge sahte belge, gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge ise, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak kabul edilmektedir. Bir faturanın sahte olduğu ne yazık ki kolay kolay anlaşılamaz, ancak mükelleflerimiz gerçekten böylesi bir belge kullanmak istemiyorlar ise bu durumdan bazı önlemler alarak korunabilirler. Bu önlemleri şöyle sıralayacak olursak;
· Maliye bakanlığının https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp adresinden E-Vergi Levhası ve vergi sicil numarası sorgulamalarını yaparak, fatura aldığınız firmaların faal olup olmadıklarını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca mal alışı yaptığınız firmaların da web sitelerini kontrol edebilirsiniz.
· Adres, telefon ve internet bilgilerini kontrol ediniz. Vergi numarasının yanında SSK işyeri No, Ticaret Sicil No gibi bilgilerini de isteyiniz.
· Mal veya hizmet aldığınız kişinin size verdiği faturanın kendisine ait olup olmadığına dikkat ediniz. Örneğin size kendi firması yerine mal aldığı yerden ya da başka bir firmadan fatura kestirmek istiyorsa mümkün mertebe kabul etmeyiniz çünkü o faturanın sahte olabilme riski yüksektir.
· Mal veya hizmet alımının gerçekliğini göstermek açısından gerçekten alınan malın fiilen alındığını ispatlayan varsa hamaliye belgesi, kantar fişi, ambar ve nakliye faturası, taşıma irsaliyesi, sevk irsaliyesi, taşıma sigortası, soğuk hava deposu faturası, konşimento vb. gibi belgeleri muhafaza edip, bu belgeleri alınan mal faturası ile ilişkilendiriniz. Hatta alınan mal ticaret borsasında tescil suretiyle alınıp satılmakta olan mallardan ise bu malların borsada tescil ettirilmiş olmasını tercih ediniz.
· Tutarı ne olursa olsun bütün ödemelerinizi banka üzerinden gerçekleştiriniz. Banka dekontunu bu anlamda mükellefler açısından en temel ispat aracıdır. Banka aracılığıyla yapılan ödemeler sırasında düzenlenecek belgelerde satıcının adı-soyadı/unvanı ile vergi kimlik numarasının doğru olarak yazılması önem arz etmektedir. Şirketlere yapılacak ödemeleri ortaklar hesabı yerine şirket hesabına yapınız. Ayrıca ödemenin çekle yapılmış olması halinde de hamiline yazılı çek yerine nama yazılı çeki tercih ediniz. Kısaca ticari faaliyetlere konu ödemeleri elden ve nakden değil, ispat gücü taşıyan; mükellef adına, yazılı çek, bono, banka hesabına virman, havale, posta çeki ile yapınız.
· Aldığınız faturaların altında, o faturayı basan matbaanın telefon ve vergi numara bilgileri bulunur. Bu bilgileri teyit etmek için o matbaayı arayabilirsiniz.
· Sürekli çalışmadığınız, tanımadığınız firmalar ile mümkün olduğunca sözleşme yapıp, karşı firmalardan belgeler isteyiniz ve bu belgeleri saklayınız.
· Çalıştığınız firmaların devlete bildirmiş olduğu beyanlarını inceleyiniz.
· Eğer sizi şüphelendiren bir durum varsa fatura aldığınız mükellefin, o aya ait KDV tahakkukunu isteyiniz ve en azından size kestiği fatura kadar beyanda bulunup bulunmadığına bakınız.
Yukarıda değindiğimiz hususlara azami ölçüde dikkat edilirse sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımından çoğunlukla korunmuş olabiliriz. Ayrıca sonuçları itibariyle yargıya taşınacak sahte fatura davalarında yukarıda saydığımız önlemler mükellefler için olumlu sonuçlar doğuracaktır, unutmayınız.
03.03.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.