YAZARLARIMIZ
Ozan Bingöl
Vergi Uzmanı
ozanbngl@hotmail.com



Birden Fazla İşverenden Ücret Al, Az Vergi Öde!

Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesinde ücret “bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir” diye tanımlanmıştır ve bu madde kapsamında belirtilen ücretler tutarı ne olursa olsun tek işverenden elde ediliyorsa tevkif suretiyle vergilendirilmekte ve yapılan bu tevkifat nihai vergi sayılmaktadır. Aynı kanununun 86/1-d maddesine göre ise birden fazla işverenden alınan ücretlerde birinci ücretin dışındaki elde edilen ücretlerin toplamı yine ilgili kanununun 103. Maddesinde belirtilen ikinci tarife dilimini(2013 yılı için ikinci dilim 26.000TL) geçiyorsa elde edilen (birincide dahil olmak üzere) ücret gelirlerinin tamamı beyan edilmelidir.

Şimdi asıl mesele birden fazla işverenden alınan ücretler varsa hangi ücretin birinci ücret hangisinin ikici ya da hangisinin üçüncü ücret sayılacağı önem kazanmaktadır. Burada seçim ücretliye daha doğrusu ücret kazancını elde eden mükellefe bırakılmıştır. Örneğin, iki ayrı işverenden ücret gelir olan mükellef A, bir işverenden 50 bin lira, diğer işverenden 24 bin lira ücret geliri elde etmiştir. Mükellef A 50 bin lira ücret aldığı işvereni birinci işveren olarak belirlediğinde ki bu kişiye bağlı, diğer işverenden aldığı ücret (24 bin lira), 26 bin liralık beyan sınırını aşmadığı için hiçbir ücret gelirini beyan etmek durumunda kalmayacak ve beyanname vermesi gerekmeyecektir. Böylece birden fazla işverenden ücret geliri elde edip sadece tevkif suretiyle vergilendirilmiş olacak ve tarife dilimi olarak da daha fazla avantaj sağlayacaktır.

 Ayrıca yabancı ülkelerde bulunan işverenlerden alınan ve stopaj yoluyla vergilendirilmemiş olan ücretlerin ise tutarına bakılmaksızın beyan edilmesi gerekmektedir.

Ücret gelirleri beyan edilirken şu hususlara dikkat edilmelidir:

- Eğer beyan sınırı aşılıyorsa yıl içerisinde elde edilen ücret gelirlerinin birincide dahil olmak üzere tamamı beyan edilecektir.

- Yıl içinde kesilen sosyal sigorta ve işsizlik sigortası primi işçi payı indirilecek.

- Varsa diğer indirimler (sakatlık indirimi, şahıs sigorta primi, eğitim sağlık harcamaları ve BES katkı payı vb.) düşülecek.

- Kalan tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanacak, bu hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksitte ödenecektir.

- Yıl içinde kesilen gelir vergisinin asgari geçim indirimi mahsup edilmeden önceki tutarı, hesaplanan vergiden mahsup edilecek, ücreti yıl içinde kesinti yoluyla vergilendirilmemiş olanlarda asgari geçim indirimi tutarı, hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

Ayrıca ücret gelirlerinde son dilimin 2014 yılı için 97.000 TL olduğunu hatırlatmakta yarar bulunmaktadır.
 

08.01.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM