Kasım ayının son günlerine doğru ilerlerken emlak vergisinin de ikinci taksidinin ödeme zamanının yaklaştığını görmekteyiz. Yaklaşık 23 milyona yakın mükellefi ilgilendiren emlak vergisi, belediyeler tarafından tahsil edilmekte ve Mart-Nisan-Mayıs aylarında birinci taksit, Kasım ayında da ikinci taksit olmak üzere iki eşit taksitte ödenmektedir.
İkinci taksidin bitimine doğru yaklaşırken son birkaç hatırlama emlak sahipleri açısından yararlı olacaktır. Konuya girmeden önce, 2013 yılının başında %7,80 olmak üzere emlak vergisi oranlarının, yeniden değerleme oranında arttırıldığını söyleyerek başlamalıyız. Bu kısa hatırlatmadan sonra Emlak Vergisi Kanununun 8. Maddesinde belirtildiği üzere geliri sadece emekli maaşı olanların, ev hanımlarının, işsizlerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareye kadar olan tek meskenlerinden dolayı emlak vergisi alınmayacağını ve bu durumda olan vatandaşlarımızın ‘‘indirimli bina vergisi uygulaması’’ diye tabir ettiğimiz sıfır oranlı emlak vergisine tabi olacaklarını belirtmeliyiz.
Burada tek meskenden başka gelir getirmeyen bir işyeri veya arsanın olması emlak vergisi açısından indirimli bina vergisi uygulamasına engel teşkil etmemektedir. Eşlerden her ikisinin de emekli olup tek meskenlerinin olması halinde yine emlak vergisi ödemeyeceklerdir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 38 ve 44 seri no’lu genel tebliğinde belirtildiği üzere kendi oturduğu tek meskeni kiraya verip başka bir yerde kirada oturanlar yine tek meskenlerinden dolayı emlak vergisi ödemeyeceklerdir. Ayrıca tek meskene hisse ile sahip olunması halinde hisse miktarına düşen paylardan yukarıda belirttiğimiz vatandaşlarımız muaf olacaklardır. Ancak muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan(yazlık, devremülk gibi) meskenler için indirimli bina vergisi uygulanmayacaktır. Yani bu meskenler emlak vergisine tabi tutulacaklardır. İndirimli bina vergisi uygulamasından yaralanabilmek için emlağın bağlı bulunduğu Belediye’ye bir bildirim formu doldurarak başvurmak ve o belirtilen meskende oturuyor olmak gerekmektedir.(Kendi dairesini kiraya verip başka yerde kirada oturan vatandaşlardan meskende oturma zorunluluğu aranmamaktadır.) Ayrıca bu belirttiğimiz kriterlere uygun olup bugüne kadar emlak vergisi ödeyen vatandaşlarımız ilgili Belediye’ye başvurarak tahakkuk zamanaşımı (geriye dönük 5 yıl) içerisinde ödemiş oldukları emlak vergilerini de iade alabilmektedirler.
Önemli bir hususta inşaatı yeni tamamlanan binalar ile ilgili, bu binalarda bir geçici muafiyet söz konusudur. Özellikle yeni bitmiş inşaattan daire alarak oturan ya da tasarruf eden mükellefler inşaatın bitim tarihinden itibaren bu dairenin emlak vergi değerinin %75’ine tekabül eden tutardan emlak vergisi öderler. Yani 5 yıl süreyle emlak vergi değerlerinin %25’i emlak vergisinden muaftır.
Son bir hatırlatmada bulunacak olursak 2013 yılı Emlak Vergisinin ikinci taksidinin son günü 30 Kasım’dır, ancak hafta sonuna denk geldiği için 2 Aralık tarihine kadar ödeme yapılabilir. Ayrıca Emlak Vergisi ödeyecek vatandaşlarımızın hesaplanan verginin %10’ unuda ‘‘Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Yönelik Katkı Payı’’ olarak ödeyeceklerini bilmelerinde yarar bulunmaktadır.
12.11.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.