Binek otomobillerin alım ve satımı sırasında karşılaşılan ve sıkça sorulan alım ve satımdaki KDV durumunun ne olduğunu bu yazımda biraz irdelemek istedim. Binek otomobillerin alımında hesaplanan KDV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı, indirilemeyen KDV’nin nasıl giderleştirileceği ve satış esnasında hangi KDV oranının uygulanacağı konularına değinmek istiyorum.
Öncelikle hali hazırdaki KDV oranlarına bir göz atacak olursak 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre ekli 1 sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için oran %1, ekli 2 sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için oran %8, liste dışında kalan teslim ve hizmetler için oranın %18 olduğunu hatırlamakta yarar bulunmaktadır. Bu kısa bilgiden sonra binek otomobillerin alım ve satımına ilişkin sorulara gelecek olursak;
· İlk etapta şunu bilmeliyiz ki sıfır (0) binek otomobil alımında nihai tüketici, serbest meslek kazancı, ticari kazanç, kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın %18 KDV hesaplanmaktadır. KDV kanununun 30/b maddesi uyarınca, tamamen veya kısmen ana faaliyet konusu binek otomobillerin işletilmesine dayanan(rent-a car) oto kiralama şirketleri, sürücü kursları, taksi işletmeleri vb. faaliyet konularında iştigal eden mükellefler alış vesikalarında hesaplanan bu KDV’yi indirim konusu yapabilmektedirler. Ancak alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapamayan (rent-a car-taksi işletmesi- sürücü kursları dışındaki) mükellefler, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre bu tutarlarıgider veya maliyet unsuru olarak dikkate alabilmektedirler. Bu durumda olan mükellefler VUK-270/2 maddesi kapsamında; “Özel Tüketim Vergilerini ve Katma Değer Vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte serbesttirler” .
· Gelelim binek otomobillerin satışı esnasındaki KDV durumuna; Yine KDV kanununun 30/b maddesi uyarınca binek otomobilleri alırken, alış vesikalarında hesaplanan KDV’yi indirim konusu yapan mükellefler (rent-a car-taksi işletmesi- sürücü kursları) satarken satış faturasında %18 KDV hesaplamak zorundadırlar. Ancak bu mükellefler 31.12.2007 tarihinden önce aktiflerine veya envanterlerine kayıt etmiş oldukları binek otomobillerini iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satmaları halinde 2008/13426 sayılı kararnameye göre satış faturasında %1 KDV hesaplamaları gerekmektedir. Alış vesikalarında hesaplanan KDV’yi indirme hakkı bulunmayan yani sadece gider veya maliyete dâhil eden mükellefler bu araçlarını hangi tarihte satarlarsa satsınlar %1 KDV hesaplayarak fatura düzenlemek zorundadırlar.
· Nihai tüketicilerden işletmede kullanılmak amacıyla alınan ikinci el binek araçlarda bu alışlar dolayısıyla herhangi bir KDV hesaplanmamaktadır. Bu nedenle indirim ya da gider yapılacak bir unsur bulunmamaktadır. Ancak işletmede kullanılan bu ikinci el araçların satışı esnasında fatura düzenlenirken %1 KDV hesaplanmalı ve böylece çıkış yapılmalıdır. Bir sonraki yazımızda da ticari araçlarda KDV durumuna değineceğiz.
09.09.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.