Tabi ki başlığı okuyunca buna sevinenlerde olacaktır elbet. Ancak söylemek istediğimiz aslında düzenlenmesi gereken fatura veya fişlerin yapılan iş ile düzenlenen belgenin uygun olmasına dikkat çekmektir.
Öncelikle 2013 yılında uygulanacak ceza hükümlerine baktığımızda fatura düzenlememenin cezası faturaya yazılması gereken tutarın yüzde 10’u oranında “özel usulsüzlük” tür. Ancak bu cezanın tutarı, düzenlenmeyen her fatura için 190 TL’den aşağı olamayacak ve fatura düzenlemeyen bir mükellefe kesilecek toplam ceza tutarı yıl içerisinde 94 bin TL’yi aşamayacaktır. Ayrıca düzenlenmesi gereken faturayı almayan ‘’birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, şirketler ve serbest meslek erbaplarına da satıcıya kesilen ceza uygulanacaktır. “Tüketici” durumunda olanlar, fatura almadıkları takdirde, bu durumun vergi incelemesine yetkili olanlarca tespitine bağlı olarak, 38 TL özel usulsüzlük cezası ile karşılaşabileceklerdir.
Gelelim yazar kasa fişi dediğimiz perakende satış fişine. İlk olarak 2013 yılı başından itibaren fatura-fiş düzenleme sınırı diye tabir ettiğimiz sınırın 800 TL olduğunu yani bu tutarın altında kalan işlemlerde ister fatura ister yazar kasa fişi kullanılabileceğini, ancak bu 800 TL’lik sınırı geçen tutarlarda fatura düzenlemenin mecburi olduğunu bir kez daha hatırlatmış olalım. İşte bu yazar kasa fişlerinin müşteriye verilmemesi yani yapılan alışverişlerde fiş verilmemesi halinde satışı yapanlara düzenlemedikleri her belge için 190 TL “özel usulsüzlük cezası” kesilecektir ve burada “Tüketici” konumunda olup ta fiş almayanlara da, satıcıya kesilen cezanın beşte bir oranında yani 38 TL ‘’özel usulsüzlük cezası’’ uygulanacaktır.
Şimdi gelelim konunun asıl önemli yerine, günlük hayattan bir örnek ele alalım; bir işletmenin süslenmiş sepet ya da vazo içerisinde kestane şekeri sattığını farz edelim. Bu durumda bu ürün için KDV oranı %18’dir.(Bknz: GİB B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-1223sayılı özelgesi) Nihai tüketici bu işletmeden bahsettiğimiz üründen aldığı zaman eğer düzenlenen yazar kasa fişinde bilerek ya da bilmeyerek! ‘’pasta’’ fişi kesiliyorsa doğal olarak yapılan işin düzenlenen belgeye göre KDV oranı %8 olmaktadır. Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken iki husus vardır. Birincisi, alınan ürün ve kesilen fişin içeriğinin eşleşmemesi nedeniyle Maliye’nin ciddi bir vergi kaybı. İkincisi ise satıcının vergiden kaçmak için yazar kasa fişini düzenlerken KDV oranı daha düşük bir ürün tercih etmiş olmasıdır. Ancak satıcı yaptığı bu işlemle hiç fiş vermemekten daha kötü bir duruma girmiştir. Çünkü satıcının tüketiciye vermeyeceği bir fişin cezası 190 TL iken, sattığı ürünü farklı gösterip muhteviyatı değiştirmek VUK madde 359’a göre 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıdır ve kayba uğrattığı verginin 3 katı kadarda vergi ziyaı cezası uygulanmaktadır.
Bu nedenle Mükelleflerimize şunu söylemek isterim, yazımızın başlığına aldanmadan, yaptığınız her işlemi kanuni çerçevede ele almanızı ve uygulamanızı tavsiye ederim, aksi takdirde daha üzücü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
08.05.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.