Bilindiği üzere vergi mükellefleri kendi aralarında yaptıkları işlemlerde 7.000 TL nin üzerindeki tahsilat ve ödemeleri banka ve finans kurumları aracılığıyla yapmak zorundaydılar.
Yapılan düzenlemeyle 18.10.2024 itibariyle vergi mükellefi olmayanlar da tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan ( mükellef olanlardan) yapacakları alımlara ilişkin ödemeleri 7.000 TL üzerinde olması halinde banka – finans kurumu aracılığıyla yapmak zorundadır.
7.000 TL yi üzerindeki işlemler ilişkin bedelin parça parça ödenecek olması durumunda da; ödeme aracı finansal kurumlar ile yapılmak zorunda.
Tebliğde yer alan örnekler şöyledir;
ÖRNEK 1;
Kamu kurumunda memur olarak çalışan Bay (A) evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticareti ile uğraşan (B) Ltd. Şti.’nden 20.000 TL tutarında bir buzdolabı satın almıştır. Söz konusu buzdolabının tutarı 7.000 TL’lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. Söz konusu tahsilat ve ödemede tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda memur Bay (A) ve (B) Ltd. Şti.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacaktır.
ÖRNEK 2 ;
Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan Bay (C), mobilya perakende ticareti ile uğraşan (D) Ltd. Şti.’den 15.000 TL tutarında bir masa satın almıştır. Bay (C) söz konusu ödemeyi gerçekleştirmek için (D) Ltd. Şti.’nin hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine gitmiş, işleme ait açıklamalara yer vermek ve karşılığında banka dekontu almak suretiyle ödemeyi yerine getirmiştir. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve Bay (C) ile (D) Ltd. Şti.’ne ceza uygulanmayacaktır.
Nihai tüketiciden ödemenin nakit alınması, söz konusu bedelin anında bankaya yatırılması durumunda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılmayacak ve cezayi işlem ile muhatap olunacaktır.
Tevsik etme zorunluluğuna uymayanların her birine, her bir işlem için 2024 yılında;
Birinci sınıf tüccarlar (bilanço esası) ile serbest meslek erbabı hakkında 20.000 TL’den,
İkinci sınıf tüccarlar (işletme hesabı esası), defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10.000 TL’den,
Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 5.000 TL’den, az olmamak üzere işleme konu tutarın yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.
DEĞERLENDİRMEMİZ;
Vergi idaresi kayıt dışı işlemlerin kayıt altına alınması ve bu suretle vergi gelirinin artırılması yönünde mücadele içerisindedir.
Bu tutum bizler tarafından da desteklenmektedir.
Ancak;
Dilek ve önerimiz;
Vergi düzenlemelerin, hadlerin günün koşulları ve işletme pratiklerine uygun olarak revize edilmesidir.
Kredi kartı, banka hesabı olmayıp, ödemeyi satıcı hesabına bankaya giderek yapmak yerinde eski buzdolabını kullanmayı tercih edecek Hatice Teyzenin alacağı buzdolabı ödemesinin peşinde koşmanın yanı sıra,
( zira buzdolabı satanı güzel denetlersek Hatice Teyze’yi yormayız)
Herhangi bir ticari faaliyeti /gelir beyanı olmayıp, milyon dolarlık ev- araba alanların takip edilmesi,
Yani “ nereden buldun” diye anılan düzenlemelerin getirilerek belirli ölçeğin üzerindeki kişi- kurumların sorgulanması vergi adaleti noktasında çok daha etkin olacaktır.
31.10.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.