Mevzuatlarımızda e-Ticaret bir faaliyet olarak tanımlanmış ve faaliyet kodu belirlenmiş olsa da esasen üretim yapan ya da alım satımını yapan bir işletmenin pazarlama departmanı, bölgesine, yöresine, işin ikametgahına sıkışmayıp daha geniş alıcı/satıcı tarafların birbirlerine ulaştığı mecra, pazar yeri olarak düşünülebilir.
Dünyanın Covid 19 salgını ile mücadele ettiği bu günlerde E’ nin, E’lileşmenin önemi ve işlerliği daha da artmaktadır. Uygulamaya geçilmiş e-Devlet, e-Fatura, e-Defter, e-Ticaret, e-Belge … yaşamın bir parçası haline gelmiş ve kolaylaştırıcı uygulamalardır. e-Ticaret çoğu sektörde ayakta kalabilmenin bir gerekçesi haline geldi. Veriler, e altyapısı olan işletmelerin salgın dönemindeki cirolarının normal zamandan daha fazla olduğunu göstermektedir.
Kendi e-Ticaret sitesini kurmak veya Yurtiçi ve özellikle Yurtdışı e-Ticaret sitelerine katılım ile tedarikçi zincirine dahil olmak firmalarımızın büyümesinde, e-ihracat boyutuyla da hem firmalarımızın hem ülkemizin daha ileri düzeyde kalkınmasında büyük katkı sağlayacaktır. Dünyanın en zenginleri sıralamasına bakıldığında ilk sırada e-Ticaret devinin sahibini ve devam eden listede birkaç e-Ticaret devini görmekteyiz. Bu devler arasına Türkiye’den de e-Ticaret firmalarının eklenmesi neden olmasın. e-Ticaret altyapını kurmak isteyen ve pazara girmeye yönelen firmaları devletimizde desteklemektedir.
A- Ticaret Bakanlığı Teşviki
Firmaların pazara giriş ve pazarlamaya yönelik dijital faaliyetlerine ilişkin giderlerinin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanması amacıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından “Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar” 27 Mayıs 2020 tarihinde yayımlandı. Kararda belirtildiği üzere Ticaret Bakanlığı tarafından uygulama usul ve esaslarına ilişkin genelge beklenmektedir. Detayları beklenen genelge ile belirlenecek olmakla birlikte pazara giriş ve pazarlamaya yönelik dijital faaliyetlerine ilişkin giderlerin karşılanması noktasında şimdilik çatı yapı oluşturuldu.
Teşvikten Kimler Yararlanabilir?
Anonim, Limited, Kollektif, Komandit ve Kooperatif Şirketler
Teşvik Miktarı Ne Kadar?
B- KOSGEB e-Ticaret Desteği
Kosgeb’in belirlediği Nace kodlarında faaliyet gösteren işletmeler ait oldukları kodlar doğrultusunda KOSGEB desteklerine başvuruda bulunabilirler.
Kosgeb Desteği Nasıl Alınır?
Başvuru yapacak kişilerin uygulamalı girişimcilik eğitimi alması gelmektedir.
2020 Yılı Geleneksel Girişimci Hibe Şeklinde Destek Ne Kadar?
2020 Yılı İleri Girişimci Hibe Şeklinde Destek Ne Kadar?
Yurtiçinden yurtdışına her seferde maksimum 300 kg ve ederi maksimum 15.000 Euro olan satışlar mikro ihracat sınıfında yer alır. Mikro ihracat kapsamında yapılan satışlar için firmalara kolaylıklar sağlanmış ve firmasını kalkındırmak isteyen firmalar için fevkalade bir yöntemdir. Kargo şirketleri ile gönderi yapılabilir.
Birkaç kolaylık;
KDV iadesi başvurusu yapılabilir
15.06.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.