25.02.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 sayılı torba yasa ile ticari taksi veya dolmuş çalışanlarına yönelik Ek-6. Madde düzenlenmiştir. Buna göre ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişilerin sigortalılıkları, artık kendileri tarafından 30 gün üzerinden prim ödemeleri suretiyle sağlanıyor.
Bu kapsamdaki çalışanlar 2013 yılında yirmi günlük prime esas kazançları hesaplanarak (her yıl 1 puan artırılıyor) 30 gün sigortalı sayılmaktadır. Primlerini ödeyerek 4/(a) kapsamında (eski SSK) sigortalı olan çalışanlar %20 uzun vadeli sigorta kolları primi (malullük, yaşlılık ve ölüm), %12,5 genel sağlık sigortası primi ve istedikleri takdirde %3’te işsizlik primi ödemektedirler.
Uygulama ile ilgili olarak sıkça tartışılan konulardan biri her hangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olanların prim ödeyip ödemeyeceği konusuydu. Öncelikle belirtmek gerekirse ay içinde 10 günden fazla çalışan emeklilerden bu çalışmaları ile ilgili olarak sosyal güvenlik destek primi kesilmekte ve bu primler işverenler tarafından Kuruma ödenmektedir. Ancak ay içinde 10 günden az olan çalışmalarla ilgili prim kesilip kesilmeyeceği 2011/36 sayılı Genelgede:“Aylık alan sigortalılar ek 6. madde kapsamında sigortalı olamayacaklarından, bunlar hakkında Kanun’un sosyal güvenlik destek primine ilişkin hükümleri de uygulanmayacaktır” şeklinde ifade edilmişti. 22.02.2013 tarihinde yürürlüğe giren 2013/11 sayılı genelgede de “Kendi sigortalılıklarından dolayı aylık alan sigortalılar ek 6. madde kapsamında sigortalı olamayacaklardır. Ancak, emekli olan şoförün toplu taşıma aracı sahibi yanında 10 günden az ya da fazla çalışması olup olmadığına bakılmaksızın veya başka bir işyerinde sigortalı olması halinde sosyal güvenlik destek primi kesileceği”belirtilmiştir.
Böylelikle artık taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerlerinde çalışan emekli kişiler ay içinde 10 günden az çalışsalarda sosyal güvenlik destek primi ödeyeceklerdir.
Uygulamada 2013/11 sayılı genelge sonrası işverenlerin bu konudan habersiz oldukları anlaşılmaktadır. Ayrıca yapılan tespitler sonucu tescil için gidilen Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerinde görevli çalışanlarca “emeklilerin 10 günden az çalışması olduğundan prim kesilmiyor” şeklinde başvuruların kabul edilmediği belirtilmektedir. Ek-6 kapsamında çalışanı olan işverenlerin doğabilecek cezai işlemlere karşın bu tür söylemleri dikkate almamaları ve 10 günden az çalıştırdığına ilişkin beyanı ile sigortalının beyanını içeren, “Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi” ve araç sahibiyle şoför arasında imzalanan kısmi süreli iş sözleşmesini iadeli taahhütlü olarak bağlı oldukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine göndermeleri, kendilerini gereksiz cezalardan kurtaracaktır.
02.05.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.