Bilindiği üzere yüksek seyreden enflasyon karşısında mali tablolarda yer alan değerler oldukça düşük kalmış, muhasebe kayıtlarının yapıldığı tarihteki değerleri ile günümüzdeki değerleri arasında oldukça yüksek farklar olmuştur. Bu farkların etkisini azaltmak ve mali tablolarda yer alan parasal olmayan değerleri günümüz piyasa koşullarındaki değerlerine getirmek için “Enflasyon Muhasebesi” uygulamaya konulmuştur. Bir nevi paranın satın alma değişmeler ile mali tablolar arasındaki farkların azaltılması amaçlanmıştır. Enflasyon muhasebesi ülkemizde ilk defa 5024 sayılı kanunla 30.12.2003 tarihinde Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298. maddesinde değişiklik yapılarak ve kanuna geçici 25 inci madde eklenerek yürürlüğe konmuştur. Enflasyon muhasebesinin uygulanması için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Söz konusu şartlar;
Enflasyon muhasebesi uygulayacak mükellefleri iki gruba ayırabiliriz. Bunlar;
Faaliyetleri münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alan şartlara bakılmaksızın enflasyon düzeltmesini sürekli olarak yaparlar[1].
Öte yandan yukarıda sayılanlar dışında olan mükellefler ise şartların oluşması durumunda enflasyon muhasebesini uygulayacak olup, şartların oluşmaması durumunda enflasyon düzeltmesi yapmayacaklardır.
Enflasyon muhasebesi 2003 ve 2004 yıllarında uygulanmış olup, sonraki yıllarda koşullar oluşmadığı için uygulanmamıştır. 29 Ocak 2022 tarihli 31734 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan 7352 Sayılı Kanun ile;
2021 yılında söz konusu koşullar oluştuğu halde enflasyon muhasebesi uygulaması 31.12.2023 tarihine ertelenmiştir. Buna göre kazançlarını bilanço usulüne göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri 31.12.2023 tarihli bilançolarını enflasyon muhasebesi düzeltmesine tabi tutacaklar. Enflasyon muhasebesi şartları oluştuğu takdirde 3 aylık dönemlerde de mali tablolarını düzeltmeye tabi tutmaya devam edeceklerdir.
Kazançlarını işletme hesabı esasına göre tespit eden mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan mükellefler enflasyon muhasebesi uygulaması yapamazlar. Ancak söz konusu mükellefler sabit kıymetlerini enflasyon düzeltmesine tabi tutmuşlarsa, sadece sabit kıymetlerinin amortismanlarını yeni değeri üzerinden ayırıp defterlerine kaydedeceklerdir.
Enflasyon muhasebesi uygulamasına tabi olmayan mükellefler ise şunlardır:
Gelir/kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmakla birlikte kazançları gelir veya kurumlar vergisinden istisna olan bilanço esasına göre defter tutan mükellefler de enflasyon düzeltmesi hükümlerine göre düzeltme yapmak zorundadırlar. Kurumlar vergisinden muaf olan ve bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapmaları zorunluluğu bulunmayıp, ihtiyari olarak düzeltme yapmaları mümkün bulunmaktadır.
Enflasyon muhasebesi geçici vergi dönemleri itibariyle uygulanacak olup, bir geçici vergi döneminde uygulanmışsa diğer geçici vergi dönemlerinde de uygulanması gerekmektedir. Örneğin; 2024 yılının ilk geçici vergi döneminde enflasyon muhasebesi uygulanmışsa, 2024 yılının diğer geçici vergi dönemlerinde de enflasyon muhasebesi uygulanacaktır.
Enflasyon muhasebesi uygulaması son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10'dan fazla olmaması halinde enflasyon düzeltmesi uygulaması sona erer. Başka bir ifade ile her iki şartın birlikte gerçekleşmemesi halinde sona erer. Örneğin; 2025 Haziran döneminde son 36 aylık enflasyon %110, son 12 aylık enflasyonun %9 olması durumunda her iki şart aynı anda sağlanmadığında enflasyon düzeltmesi uygulaması yapılmayacaktır.
Enflasyon muhasebesi düzeltmesi yapılırken, Türkiye İstatistik Kurumunca Türkiye geneli için hesaplanan Üretici Fiyatları Genel Endeksi (ÜFE) esas alınacaktır.
Enflasyon muhasebesi düzeltmesi yapılırken parasal olmayan kalemler dikkate alınırken, parasal olan kalemler ise dikkate alınmayacaktır. Parasal olan ve parasal olmayan kalemleri tanımlayacak olursak;
İfade etmektedir.
Parasal ve parasal olmayan kalemler VUK Tebliğ Taslağının Ek:1 ve Ek:2 kısmında detaylı bir şekilde sayılmıştır. Söz konusu taslakta öz sermaye kalemlerine yer verilmemiş olmakla birlikte aksine bir hüküm olmadığı taktirde parasal olmayan kalemler kapsamında değerlendirilecektir.
Enflasyon muhasebesi uygulamasında düzeltme katsayısı “malî tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksinin, düzeltmeye esas alınan tarihi içeren aya ait fiyat endeksine bölünmesiyle elde edilen katsayı” olarak tanımlanmıştır. Reel olmayan finansman maliyeti ise “her türlü borçlanmada, borç tutarlarına (yabancı para üzerinden borçlanmalarda borcun alındığı tarihteki Türk Lirası karşılıklarına), borcun kullanıldığı döneme ait TEFE artış oranının uygulanması suretiyle hesaplanan tutarı” ifade eder. Mükelleflerin satın almış oldukları varlıklarda aktifleştirilen finansman giderlerinin tümü enflasyon muhasebesi kapsamında maliyet olarak kabul edilmemektedir. Örneğin; banka kredisiyle alınan otomobil için ilk yılında bankaya ödenen kredilerin faizleri maliyetine ilave edilirken, enflasyon muhasebesi kapsamında söz konusu faizler gider/maliyet olarak kabul edilmemektedir. Dolayısıyla satın alınan otomobilin kayıtlı değerinin içinden ilgili faiz tutarlar düşülecek, kalan tutar enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır.
Enflasyon muhasebesinde düzeltilecek olan parasal olmayan değerlerin düzeltilmesinde esas alınacak tarihler ise;
Enflasyon muhasebesi düzeltmesinde esas olan gerçek yöntemin uygulanmasıdır. Ancak stoklar için ayrı bir istisna söz konusudur. Stoklar için gerçek yöntem uygulanabileceği gibi toplulaştırılmış yöntemde kullanabilir. Toplulaştırılmış yöntem uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, ihtiyari bir uygulamadır. Aynı zamanda stokların düzeltilmesinde toplulaştırılmış yöntem uygulanırken reel olmayan finansman maliyetinin düşülmesi de ihtiyaridir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunun Mükerrer 298. Maddesinin A fıkrasının 5. ve 8. bendlerine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyon muhasebesinde uygulanacak yöntemleri belirlemeye yetkili kılınmıştır. Buna göre uygulanacak toplulaştırılmış yöntemler;
belirlenmiş olup, mükellefler bu yöntemlerden dilediklerini seçip uygulamakta serbesttirler.
Mükellefler tarafından toplulaştırılmış yöntemin seçilmesi durumunda stoklarını düzeltmede esas alınacak tarihlere bağlı kalmaksızın, dönem ortalama düzeltme katsayısı ile veya stok devir hızına göre bulunan düzeltme katsayısı ile çarpmak suretiyle düzeltme işlemini gerçekleştireceklerdir. Toplulaştırılmış yöntemleri kullanmadan düzeltme yapmak isteyen mükellefler ise stoklarını tespit ettikleri düzeltmeye esas tutara, düzeltme katsayılarını uygulamak suretiyle enflasyon düzeltmesi yapacaklardır.
Basit ortalama yöntemini seçen mükellefler düzeltmeye esas alacak katsayıları; mali tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksinin, bu endeks ile bir önceki geçici vergi döneminin sonundaki fiyat endeksi toplamının ikiye bölünmesi sonucu bulunan endekse bölünmesiyle bulunur ve bulunan katsayı düzeltmeye esas tutar olarak 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançoda yer alan stoklara ait değerler esas alınır. Buraya kadar anlattığımızı formüle edecek olursak;
Dönem Ortalama Düzeltme Katsayısı = Bilançonun ait olduğu aya ait Yİ-ÜFE
(Bilançonun ait olduğu aya ait Yİ-ÜFE + Bilanço günü itibarıyla
bir önceki geçici vergi döneminin1 sonundaki Yİ-ÜFE) / 2
Stok devir hızı yöntemi seçen mükellefler ise öncelikle stok devir hızını, sonrasında ortalama stokta kalma süresini hesaplayacaklar daha sonra ise 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançoda görünen stokların hangi aydan kaldığını bulacaklardır. Sonrasında ise yapılacak olan kalan stokların düzeltmeye esas tarih itibarıyla düzeltme katsayısını bulmak ve bu katsayıyla 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançoda görünen stoklara ait tutarı çarpmaktır.
Enflasyon Muhasebesi düzeltmesi sonucunda oluşan farkların muhasebeleştirilmesi ile ilgili açıklamalar 12 sıra numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde yer almaktadır. Söz konusu tebliğde enflasyon muhasebesi uygulaması sonucunda oluşan farkların hangi hesaplarda, nasıl muhasebeleştirileceği yer almaktadır. Buna göre;
Enflasyon muhasebesi düzeltmesi ilk kez uygulandığı zaman bilançonun pasifinden yer alan öz kaynak kalemlerinden aşağıda yer alanlar düzeltilmiş bilançoda yer almayacaktır. Düzeltilmiş bilançoda yer almayacak kalemler;
Söz konusu hesaplarda yer alan tutarlar enflasyon muhasebesi düzeltmesinin ilk uygulamasında 698-Enflasyon Düzeltmesi Hesabına devredilerek kapatılır. Diğer parasal olmayan kalemlerin düzeltilmesi sonucu ortaya çıkan farklar da yine 698-Enflasyon Düzeltmesi hesabında muhasebeleştirilir. Düzeltme sonrası söz konusu hesabın borç kalanı vermesi durumunda 580-Geçmiş Yıllar Zararları Hesabı’nın borcuna devredilerek kapatılır. Hesabın alacak kalanı vermesi durumunda ise bu tutarlar 570-Geçmiş Yıllar Karları Hesabı’nın alacağına devredilerek kapatılır. 2023 yılında uygulanacak enflasyon düzeltmesi sonucunda ortaya çıkan karlar vergiye tabi değil iken, 2024 yılında uygulanacak enflasyon düzeltmesi sonucunda ortaya çıkan karlar vergiye tabi tutulacaktır. Bu nedenle özellikle özsermaye kalemleri arasında yer alan Geçmiş yıllar karları yüksek olan işletmelerin yıl bitmeden söz konusu karlarını sermaye ilave etmeleri yerinde olacaktır. Çünkü geçmiş yıllar karlarının aralık ayında sermayeye ilavesi durumunda enflasyon düzeltmesi farkları oluşmayacak ve 2024 yılında uygulanacak enflasyon düzeltmesinde olası bir kar çıkması durumunda vergi ödemeyecektir.
2023 yılında yapılacak olan enflasyon düzeltmesi sonucundan oluşan ve geçmiş yıllar karlarında takip edilen tutarların 01/01/2024 tarihinden sonra kar dağıtımına konu edilmesi durumunda dağıtılan karlar stopaja tabi tutulmayacaktır. Kar payını elde edenler ise hukuki durumlarına göre kar payı stopajına tabi tutulacak ve kar paylarının vergilendirilmesiyle ilgili hükümlere tabi tutulacaktır.
İşletmelerin kazanç yetersizliğinden dolayı devreden geçmiş yıllar zararları bulunması durumunda bu zararlar ilgili dönemlerin gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinde düzeltme öncesi tutarlarıyla gösterilip matrahlarının olmasını durumunda mahsup edilecektir. Başka bir ifade ile beyanname üzerinden mahsup edilen geçmiş yıllar zararları mukayyet değerleri ile dikkate alınacaktır.
Sonuç olarak son dakika bir erteleme olmazsa 2023 yılında enflasyon muhasebesi yapılacak olup, meslek mensuplarımızın ve mükelleflerin şimdiden gerekli hazırlıkları ve çalışmalara başlamaları yerinde ve faydalı olacaktır.
KAYNAKÇA:
[1] 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu Mükerrer Madde 298/A–9
13.12.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.