6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerlerde dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanmaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu risklere göre sigorta kollarını kısa ve uzun vadeli sigorta kolları olarak saptamıştır. Ayrıca genel sağlık sigortası başlığı altında hastalık ve kaza hallerinde yapılacak önleyici, tedavi edici ve rehabilite edici hizmetleri belirlemiştir.
İş kazası ve meslek hastalıkları sosyal riskler arasında yer aldıkları için aynı zamanda sosyal güvenlik hukukunun konusudur. 5510 sayılı Yasa iş kazası ve meslek hastalıklarını kısa erimli sigorta kolları arasında saymıştır.
5510 sayılı Yasa İş kazasını 13. Maddesinde, meslek hastalıklarını 14. maddesinde tanımlamıştır.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’in “Vize işlemleri ve belgelendirme” başlıklı 20. Maddesinde; “Bu Yönetmelik kapsamında yetkilendirilen kişi ve kurumlara ait yetki belgelerinin 5 (beş) yılda bir vize ettirilmesi zorunludur. ….. Bakanlıkça belirlenen belge veya vize bedelini ödemeleri gereklidir. …. Yetkilendirilen kurumlar beş yılın tamamlanmasına en fazla 60 gün kala vize işlemleri için Genel Müdürlüğe müracaat eder. Yukarıda belirtilen süre içinde müracaat etmeyen kurumların eğitim programları, vize işlemleri tamamlanıncaya kadar onaylanmaz. Vize süresinin bitiminden itibaren 3 (üç) ay içinde vize işleminin tamamlanmaması durumunda yetki belgesi Genel Müdürlükçe doğrudan iptal edilir.” Belirtilmektedir.
Kanun ve yönetmeliklerde ilgili genel müdürlük, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Genel Müdürlüğüdür.
İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikalarının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin bitiminde herhangi bir yenileme eğitimi almanıza gerek yoktur. Her 5 yılda bir Sertifika sahipleri Vize İşlemi yaptırmaları gerekmektedir. Aksi halde Vize işlemi yaptırmayan uzmanların belgeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce askıya alınmaktadır.
Vize süresi 60 gün olup, 5 yıllık sürenin bitimine 60 gün kala vize işlemini başlatmalısınız. Bu işlemi yapmadığınız taktirde en az 2 ay belgeniz askıya alınacak ve bu da sizi mağdur edecektir.
Sertifika yenileme işlemi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesindeki aşağıdaki aşamalar izlenerek yapılabilir.
1-e-Devlet ile giriş yaptığınız İSG-Katip sekmesinde belirtilen “Sertifikalar” kısmı seçilir.
2-Burada Vizesi yapılacak belge işaretlenir.
3-Sonra sayfanın sağ tarafında çıkan, belgeye ait bilgilerinin gözüktüğü satır
işaretlenir ve satır kısmının “Mavi” renge dönmesi beklenir.
4-İSG-Katip de mevcut “Vizeler” kısmından , “Ekle” bölümüne giriş yapılmalıdır.
5-“Ekle” bölümüne giriş yapıldıktan sonra “Vize Başvuru Tarihi” bilgisi eklenerek
kayıt işlemi gerçekleştirilmelidir.
NOT: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü bilgi notunda; 25.06.2018 tarihi itibariyle İSG-KATİP’te revizyona gidilmiş olup artık vize işlemlerine ilişkin başvuruların anılan program üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde yapılmasına olanak sağlanmıştır. Bu itibarla, Genel Müdürlüğümüze vize işlemi için herhangi bir dilekçe ve evrak gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Yenileme ücreti 2023 yılı için 383,50 TL’dir. Sertifika yenileme ücreti herhangi bir Ziraat Bankası Şubesinden Kurumsal Tahsilat Hesabına yatırılmalıdır. T.C. Kimlik Numarası ile başvurusunu gerçekleştiren İş Güvenlik Uzmanı, belge ücretini yatırırken işlemi yapan banka çalışanına, şahsınıza ait sertifika türü/sınıfı bilgisinin (A Sınıfı, B Sınıfı veya C Sınıfı) dekontun açıklama bölümüne eklemesini isteyiniz.
Sertifika Yenileme işlemlerinize ait güncel bilgilerin takibini İSG-Katip “Sertifikalar” kısmından yapabilir, başvuru sürecinizin takibini buradan kontrol edebilirsiniz.
İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren 5 (beş) yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Yani, sadece yenileme eğitimi zorunludur. Tekrar sınava girilmeyecektir.
İş güvenliği uzmanı belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren 5 (beş) yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Yenileme eğitim programlarının süresi 30 saatten az olamaz.
KAYNAKÇA:
03.07.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.