5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun, 28.3.2007 gün ve 26476 sayılı Resmi Gazetede[1] yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve bu tarihten sonra Türk Vergi Hukukunda yerini almıştır. Yine 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Hakkında Kanun da çalışmaya arar verme başlıklı 61. Madde düzenlenmiştir. Her iki düzenleme birlikte incelenip dikkate alındığında mahkemede uygulanacak sürelerde etkisi bakımında önemli yasal düzenlemeler olduğu karşımıza çıkmaktadır.
5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un birinci maddesinin ilk fıkrasında, her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanacağı, Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, mali tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlayacağı, ikinci fıkrasında, son günü mali tatile rastlayan sürelerin, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacağı belirtilmiştir. Aynı Kanunun birinci maddesinin üçüncü fıkrasında, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri mali tatil süresince işlemeyeceği, belirtilen süreler mali tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlayacağı, beşinci fıkrasında ise tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmeyeceği. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacağı ifade edilmiştir.
5604 sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre, belli sürelerde yapılması gereken vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma sürelerinin mali tatil süresince işlemeyeceği tatil süresi içinde gerçekleşen vergilendirmeye ilişkin tebligatlarda sürenin mali tatil son gününde işlemeye başlayacağı açıktır.
Yine 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Hakkında Kanunun 61 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; Bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara verecekleri, 8 inci maddesinde ise sürelerin tebliğ, yayın ve ya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlayacağı, tatil günlerin sürelere dahil olduğu, şu kadarki, sürenin son günü tatil gününe rastlarsa, sürenin tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzayacağı, bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu sürelerin, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacağı kuralı yer almaktadır.
Görüldüğü üzere gerek mali tatilde gerekse de Adli tatilde dava açma sürelerinin, cevap verme sürelerinin, temyiz sürelerinin ve buna benzer mahkeme sürelerinin tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır. Yukarıdaki açıklamalardan sonra konuyu somutlaştırmak amacıyla bir örnek vermek gerekirse; Vergi Mahkemesince verilen red kararının davacıya 04/06/2014 günü tebliğ edildiği, otuz günlük temyiz süresi geçtikten sonra 15/07/2014 günü davacı tarafından temyiz edildiği gerekçesiyle temyiz isteminin süreaşımı nedeniyle reddedilmesi olayında, Danıştay tarafından [2]15/06/2015 tarihinde verilen karar ile; 5604 sayılı Kanunu’nun 1. Maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca dava açma süresinin son gününün mali tatilin içinde olan 04/07/2014 tarihi olması nedeniyle mali tatilin son günü olan Temmuz ayının 20 inci gününe kadar uzayacağı yine bu tarihte Adli tatile rastlaması nedeniyle Adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılacağından, davacının 15/07/2015 günü yaptığı temyiz başvurusunun süresinde olduğu anlaşıldığı gerekçesiyle mahkeme kararını bozmuştur.
[1] 28.03.2007 tarihli ve 26476 Sayılı Resmi Gazete
[2] Danıştay 4. Dairesi 2014/7359 e. 2015/3338 k. Ve 15/06/2015 tarihli karar
28.07.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.