YAZARLARIMIZ
Ömer Selim Koraltürk
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
omerkoralturk@hotmail.com



Kuyumculuk İşletmelerinde Özel Matrahlı Fatura Düzenlenmesi

3065 sayılı KDV Kanunun 23 üncü maddesinde, bazı teslim ve hizmetlerin matrahlarının tespiti açısından özel düzenleme getirilmiştir.

23.maddenin ;

e) (Ek : 6/12/1984 - 3099/2 md.) Altından mamül veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithalinde matrah, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır. Şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Bu düzenleme ile toplam mal bedeli kdv ile ilişkilendirilmemekte mal bedelinin bir kısmı kdv hesabı için matrah olarak kullanılmaktadır.

Kuyumcu işletmeleri kağıt ortamında düzenledikleri faturalarda satış tutarından, külçe altın bedelini düştükten sonra kdv uygulayacakları matrahı bulmaktalar ve bu bulunan tutara işçilik adı vererek kağıt faturada ayrı bir satırda göstermektedir. Kuyumcu işletmeleri tarafından İşçilik olarak adlandırılan kdv matrahı, 3065 sayılı KDV Kanunun 23.maddesine göre ÖZEL MATRAH olarak açıklanmıştır.    

E Arşiv fatura uygulamasına göre düzenlenebilecek fatura tipleri;

1-SATIŞ

2-İADE

3-TEVKİFAT

4-İSTİSNA

5-ÖZEL MATRAH

6-İHRAÇ KAYITLI  

Olarak belirlenmiştir. Kuyumcuların satış işlemleri için düzenleyeceği fatura tipi ÖZEL MATRAH dır. Kağıt fatura düzenlemede kullanılan işçilik (Özel Matrah) satırı kuyum sektöründe alışkanlık haline gelmiş, e arşiv olarak düzenlenen faturalarda da ÖZEL MATRAH fatura tipi seçilse de kağıt faturada uygulanan işçilik satırı aynı şekilde sürdürülmektedir. E arşiv sisteminde ÖZEL MATRAH nedenleri 801 kod ile 812 kod arasında kodlanmıştır. Kuyumcu işletmelerinin seçeceği kod 805 Altından mamül veya altın içeren ziynet eşyaları ile sikke altınların teslimi dir.

Kuyumcu işletmelerinin, 805 nolu kodu seçtikten sonra kdv matrahını hesaplamak için ayrıca işçilik (ÖZEL MATRAH)  satırı şeklinde bir satır açarak kdv matrahını hesaplamaları E arşiv fatura sisteminin ÖZEL MATRAH fatura tipi içeriğinin düzenlenmesine aykırıdır.

E arşiv potalında fatura tipi seçildikten sonra satır ekle seçeneği ile satır eklenir. Satır ekle seçeneğinden sonra düzenle butonuna basılır. Mal ve hizmet bilgilerinin giriş yapılacağı ekran açılır. Açılan ekrana sırası ile Mal / Hizmetin adı yazılır. Mal/Hizmetin adı girildikten sonra Miktar, Birim ve Birim Fiyat Girilerek Mal / Hizmet Tutarı Hesaplanır. Burada dikkat edilmesi gereken söz konusu miktar ve birim fiyatın kdv hariç toplam Mal / Hizmet bedelini de içermesi gerektiğidir. 

Daha sonra kdv oranı seçilir. Kdv oranı seçildikten sonra özel matrah nedeni 805 olarak seçilir. Özel matrah nedeni seçildikten sonra özel matrah tutarı satırına külçe altın bedeli düşülür sonra hesaplanan kdv hariç işçilik ( ÖZEL MATRAH ) olarak adlandırılan tutar yazılır. Ekran kaydedilir. Ekran kaydedildikten sonra aşağıda gösterildiği gibi tek satırda işçilik adı altında ek bir satır açılmadan satış işlemine ilişkin e arşiv faturalama işlemi tamamlanmış olur.     

Sıra No

Mal Hizmet

Miktar

Birim Fiyat

Kdv Oranı

Kdv Tutarı

Mal ve Hizmet tutarı

Özel Matrah Nedeni

Özel Matrah Tutarı

1

14 Ayar Bileklik

4,5 g

636,67

% 0,00

0,00

2.865,00

805

750,00

 

Mal ve Hizmet Toplam Tutarı

2.865,00

 

Toplam İskonto

0,00

 

Hesaplanan KDV ( % 18 )

135,00

 

Vergiler Dahil Toplam Tutar

3.000,00

 

Ödenecek Tutar

3.000,00

                     

Kuyumculuk işletmeleri, ilerde karşılarına çıkma olasılığı olan usule ilişkin yaptırımlardan kaçınmak adına düzenlemiş oldukları faturalarda özel matrah olarak belirtmeleri gereken ancak işçilik olarak belirtikleri bu uygulama alışkanlığında vazgeçmeleri gerekir.

08.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM