4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun; Mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Maliye Bakanlığı; Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla niteliklerini belirleyip onayladığı elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri kullandırmaya, bu cihaz ve sistemler vasıtasıyla bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin kullanılmasına ilişkin zorunluluk getirmeye, bu zorunlulukların yetkilendirilecek gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilmesine, bu hizmetlerde ve yetkilendirilecek gerçek veya tüzel kişilerde bulunması gereken özellikleri, yetkilendirilecek gerçek veya tüzel kişilerin faaliyetlerinin yönlendirilmesi, izlenmesi, denetlenmesi, yetkilendirmenin sonlandırılması ve bunların uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu hükmüne istinaden 1 sıra no.lu ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ 05.10.2023 tarihinde yayımlanmıştır.
Söz konusu tebliğe göre özetle UTTS kapsamında akaryakıt pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı ve yakıt alan taşıtlara ise Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu getirilmiş ve bu zorunluluğun son günü ise 31.12.2024 tarihi olarak belirlenmiştir.
-Akaryakıt pompa tabancalarına TTO takılması zorunluluğu getirilmiş olup, zorunluluğa ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir:
Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen TTO’ları temin ederek 31/12/2024 tarihine kadar taktırmaları zorunludur.
Montaj işlemlerini sadece Darphane tarafından yetkilendirilen firmalar gerçekleştirecektir.
-UTTS kapsamında yakıt alan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu ve uygulama esaslar;
Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara (işletmenin aktifinde olmasa bile işte kullanılan ve alınan yakıtı giderleştiren işletmelerde ) 31/12/2024 tarihine kadar TTB takılması zorunluluğu getirilmiştir. İşletmeye dahil olmayan ve işte kullanılmayan giderleştirilmeyen araçlara taktırılma zorunluluğu yoktur.
Söz konusu taşıtların yakıt depo girişi üzerine Darphane tarafından üretilen TTB’ler taktırılacaktır.
Darphane’den temin edilen TTB’lerin montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından yapılacaktır.
Taşıtların sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda TTB’ler yetkili firmalar tarafından değiştirilecektir.
Zorunluluk kapsamında olmayan taşıtlara da ihtiyari olarak TTB taktırılabilecektir.
Bu Tebliğ ile TTB takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, 213 sayılı Kanunun 227 nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır. UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgelerin kayıtlara işlendiği andan itibaren vergi ve ceza durumu ile karşı karşıya kalınacaktır.
Bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza (Mükerrer Madde 355) hükümleri uygulanır.
UTTS kapsamında Darphaneden temin edilebilecek TTO, TTB, TTO ile YN ÖKC’nin güvenli bir şekilde haberleşmesine imkân sağlayacak donanıma ilişkin ücretler ile UTTS kapsamında verilecek hizmetlerden alınabilecek ücretler Darphane tarafından belirlenecek ve darphane.gov.tr adresinde ilan edilecektir. Söz konusu ücretler, Darphanenin bir kamu bankası nezdinde açacağı banka hesabına yatırılacaktır. Ücretler, ilan edildiği ilgili yıl için geçerli olacak, her yılın başında Türkiye İstatistik Kurumunca bir önceki yıl için belirlenen yıllık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında artırılacak ve bir yıl süresince uygulanacaktır. Yıllık fiyat artışı ait olduğu yılın 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
Başvurular https://www.utts.gov.tr internet adresi üzerinden online yapılacaktır. Önce kayıt olunacak daha sonra sisteme giriş yapılacaktır.
Taşıt sahibi veya akaryakıt istasyonu sahibi olarak iki ayrı link üzerinden başvuru yapılacaktır.
Her bir aracın ruhsat görüntüsü (pdf) ve işletmenin vergi levhası belgeleri siteme yüklenecek.
Araç bilgileri manuel veya XLSX formatında da yüklenebiliyor.
Taşıt Tanıma Birimi (TTB) 1 adet KDV Hariç 1.810,00 TL’dir. KDV Dahil 2.172,00 TL’dir.
Ödemeler şuan itibariyle Havale/EFT ama yakında kredi kartı ile ödeme de alınabilecek.
Ödemeler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün www.utts.gov.tr internet sitesinde belirtilen banka hesabına yapılacaktır.
Ödeme onaylandıktan sonra e-posta adresine ve telefon numarasına “TTB Dijital Montaj Kartı” iletilir. Dijital TTB Montaj Kartı içerisinde taşıta ait bilgiler, QR ve TTB Montaj Kodu yer almaktadır. Taşıt Sahibi taşıtı montaja götürdüğü zaman bu belgenin gösterilmesi gerekmektedir.
Taşıt Tanıma Birimi fiyatına Montaj Hizmet Bedeli dahildir.
Montaj firma bilgileri https://www.utts.gov.tr/montaj-noktasi internet adresinde yer almaktadır.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No: 2) ile ise;
31 Aralık 2024 tarihine kadar kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara TTB (Taşıt Tanıma Birimi) takılması zorunluluğunun getirildiği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Genel Tebliğinde, uygulama kapsamında dışında kalacak kişi ve kuruluşlara ilişkin aşağıdaki değişiklikler yapıldı.
1- 1/7/2025 tarihinden itibaren ilk defa iktisap edilen 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde, birinci fıkra kapsamında yer almayan ve (özel taşıt tanıma sistemi kullanan bireysel taşıtlara) taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlara ise 30/6/2025 tarihine kadar TTB takılması zorunluluğu getirildi.
2- 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununun 1 inci maddesinin (a) fıkrasında belirtilen genel bütçeye dâhil dairelerle, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtların UTTS kapsamında olmadığı belirtildi.
3- Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtların UTSS kapsamında olmadığı belirtildi.
Taşıt Tanıma Birimi Takma Zorunluluğu Dışında Kalan Taşıtlar:
-Sadece elektrik tüketen taşıtlar
- İşte kullanılmayan ve özel taşıt tanıma sistemi kullanmayan özel mülk olan taşıtlar
- 237 sayılı Taşıt Kanununun 1 inci maddesinin (a) fıkrasında belirtilen genel bütçeye dâhil dairelerle, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtlar
- Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtlar
Araçlara takılan taşıt tanıma birimleri ilgili araçların maliyet bedeline yansıtılması halinde iktisadi kıymetin kalan faydalı ömrüne göre amortisman ayrılması gerektiği unutulmamalıdır.
06.12.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.