YAZARLARIMIZ
Nurullah Çuhadar
Yeminli Mali Müşavir
E. Vergi Müfettişi
ncuhadar@msn.com



Yurt Dışı Fuar Katılımcıları İle Yurt Dışı Fuar Organizatörlerine Yapılacak Destek Ödemelerinin Yeni Uygulaması 01 Temmuz 2017’de Başlıyor

Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi ile İlgili Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun 31/03/2017 Tarihli ve 2017/4 Sayılı Kararı 07 Nisan 2017 Tarihli Resmi Gazetede 01.07.2017 tarihinde yürürlüğe girmek üzere yayınlanmıştır. Söz konusu kararın içeriği ve destekten faydalanma koşulları daha iyi anlaşılması açısından soru ve cevap şeklinde açıklanmıştır

1-Bu Kararın Amacı Nedir?

Bu Karar İle katılımcıların yurt dışında gerçekleştirdikleri fuar iştiraklerinin ve organizatörler tarafından yapılan tanıtım harcamalarının desteklenmesi suretiyle, Türk ihraç ürünlerinin dış pazarlarda tanıtılması ve ihracatın artırılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

2-Destekten Kimler Faydalanacaktır?

Bu Karar kapsamındaki desteklerden Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş, ihracatçı birliğine üye şirket ile Türkiye’de yerleşik üretici/imalatçı organizasyonları yararlandırılır.

3-Fuar Katılımcılarına uygulanacak  Destek Miktarının Nasıl Hesaplanacak  ve Yapılacak Desteğin Üst Limitleri Nedir?

Katılımcılar tarafından yurt dışı fuar organizasyonu kapsamında gerçekleştirilen fuar katılımları ve bireysel katılımlar, katılımcının stand alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle desteklenir.

Söz konusu desteğe esas tutar, yurt dışı fuar organizasyonlarında her fuar için ayrı ayrı belirlenir. Bireysel katılımı desteklenen sektörel nitelikteki uluslararası fuarlarda İse her fuar için ayrı ayrı belirlenebileceği gibi ülke ve/veya sektör bazında da belirlenebilir.

(a) Katılımcıya fuar bazında ödenecek destek tutarı, yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 50.000 Türk Lirasını; sektörel nitelikli olması halinde 75.000 Türk Lirasını; Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenen prestijli fuarlardan biri olması halinde 250.000 Türk Lirasını geçemez.

(b) Desteğe esas tutar, fuar ve/veya ülke ve/veya sektör bazında metrekare başına belirlenen yaklaşık toplam maliyetin %50’sini, Bakanlıkça belirlenen hedef ülkelerde ise %70’ini geçemez.

(c) Katılımcı bir takvim yılı içinde en fazla 2 (iki) defaya mahsus olmak üzere Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenen fuarlar için prestijli fuar katılımı desteğinden yararlanabilir.

4-Yurt Dışı Fuar Organizasyonlarına İlişkin Organizatör Tanıtım Faaliyetlerinin Destek Miktarı Nasıl Hesaplanacak  ve Yapılacak Desteğin Üst Limitleri Nedir?

Bakanlıkça görevlendirilen organizatörlerin, yurt dışı fuar;

(a) Organizasyonuna yönelik olarak Türk ihraç ürünlerinin, sektörlerin, katılımcıların veya yurt dışı fuar organizasyonunun tanıtımı amacıyla yurt dışında gerçekleştirdikleri tanıtım faaliyetlerinden Genelge’de belirlenenlere ilişkin yapmış oldukları harcamalar %75 oranında desteklenir, Destek tutarı yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 320.000 Türk Lirasını, sektörel nitelikli olması halinde ise 500.000 Türk Lirasını geçemez.

(b) Sektörel nitelikli fuarlarda, Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) sunulacak tanıtım projesine verilecek ön uygunluğa istinaden, birinci fıkrada belirtilen 500.000 Türk Lirası destek tutarına ilaveten; proje kapsamında yapılacak harcamalarının %75’i 320.000 Türk Lirasını geçmemek üzere desteklenir.

(c) Bakanlıkça yayınlanan yurt dışı fuar organizasyonları listesinde bulunan fuarlar arasından Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenen yurt dışı fuar organizasyonlarında organizatör tarafından oluşturulan “Türkiye Markası” standlarına ilişkin yer kirası, stand kurulumu, nakliye ve organizasyon giderlerine ilişkin harcamalar bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında desteklenir. “Türkiye Markası” standlarına ilişkin projelerin Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından fuar öncesinde onaylanması gerekir.

5-Destek Ödemeleri 01/07/2017 Tarihinden Önce Başlayan Fuarlara Gerçekleştirilen Katılımlara Uygulanabilir Mi?

Bu Karar hükümlerinin 01/07/2017 tarihinden önce başlayan fuarlara gerçekleştirilen katılımlara ilişkin başvurularda uygulanmayacağına ilişkin geçici madde hükmü mevcuttur.

6-Bu Karar ile Yurtdışı Fuar Katılım Desteklerinde Ne Değişti?

Daha önce fuar katılım desteklerinin milli katılım organizasyonları ile sınırlı iken, yani sadece Türk firmalarının bakanlık tarafından görevlendirilen organizatör koordinatörlüğünde gerçekleştirdiği toplu katılımlara destek sağlanırken, bu karar ile birlikte uluslararası fuarlara; bireysel katılımlarda destek kapsamına alınmıştır. Bu yeni düzenleme ile fuar desteklerinin uygulama alanı genişletilerek yurt dışı fuarlarına bireysel katılımlarında desteklenmesi sağlanmıştır.

Ayrıca bu karar ile bakanlıkça görevlendirilen organizatörlerin, yurt dışı fuar organizasyonuna tanıtımı amacıyla yurt dışında gerçekleştirdikleri tanıtım faaliyetlerinden 320.000-TL  ile 500.000-TL arasında önemli bir destek sağlanmaktadır. Organizatörlere tanınan bu yeni destekler,  organizatörleri teşvik edecek nitelikte görülüyor. Umarım bu destek tutarlarının ödenme aşamaları bu kuruluşları çok bezdirmeden gerçekleşir ki yapılacak bu destekten beklenen sonuca ulaşılabilsin.  Bol Fuarlı ve bol kazançlı günler dilerim.

29.06.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM