YAZARLARIMIZ
Nurullah Çuhadar
Yeminli Mali Müşavir
E. Vergi Müfettişi
ncuhadar@msn.com



2017 Yılında Yatırım Yapmanın Dayanılmaz Cazibesi

Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapan yatırımcıların yatırım harcamalarına hız vermeleri veya ileriki tarihte yapmayı düşünenlerin bu planlarını öne almaları için çok geçerli nedenler var. Bu nedenlerin kaynağı ise; “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” dır. Bu karar 22.02.2017 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Teşvik belgelerini 2017 yılında daha da cazip hale getiren değişikliklerle teşviklerin kapsamı 01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için genişletilmiştir.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karara eklenen Geçici 8. Madde ile imalat sanayiine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için;

1)      Bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi mümkün hale gelmiştir.

Buna ilişkin olarakta 3065 sayılı KDV kanununun Geçici 37 Maddesinde gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre;

İmalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında;

a) Asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yüklenilen ve 2017 yılının altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içerisinde,

b) 50 milyon Türk Lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yüklenilen ve 2017 yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi izleyen yıl içerisinde, talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade olunur. Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, iade edilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak iade tarihinden itibaren gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Bu vergiler ve cezalarda zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başında başlar.

Bu düzenlemeyle 50 milyonun altındaki yatırımlar için 2017 yılı içinde yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan inşaat harcamaları nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV 2018/Ocak döneminden itibaren iade edilebilecektir. 50 milyonun üstündeki yatırımlara ilişkin inşaat harcamaları nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV ise 2017/Haziran ve 2017/Aralık dönemlerinden itibaren iade edilebilecektir.

 

2)      %100 Vergi İndirimi ve +15 Puan Yatırıma Katkı Oranı

Bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde yüzde yüz oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere, teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanır.

Bu düzenleme ile yatırım teşvik belgenizdeki vergi indirim oranınız kaç olursa olsun bu oran diğer gelirler dahil tüm gelirler için %100 olarak dikkate alınacaktır. Yani yatırımcı mükellef 01/01/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar %0 Vergi ödeyeceklerdir. Bir diğer ifadeyle hiç Gelir veya Kurumlar vergisi ödemeyeceklerdir. Bunun yanı sıra mevcut yatırıma katkı oranına da 15 puan ilave edilecektir. Bu daha çok katkı tutarı demek Yani teşvik belgesinde yazılı olan yatırıma oranına 15 puan ilave edilerek yatırıma katkı miktarı hesaplanacaktır. Üstelik bu değişiklikler yatırım teşvik belgesi üzerinde herhangi bir revize yapılmasına gerek kalmadan geçerli olacaktır.

Özetle; 01/01/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için, katkı payına +15 puan ilave, %0 (sıfır) Kurumlar Vergisi ve inşaat harcamaları için KDV iadesinin mevcudiyeti yatırım planlarınızı öne almanız için yeterli sebep olarak önümüze çıkmaktadır. Bu nedenle yatırımcıların yatırım takvimlerini bu kapsamda tekrar gözden geçirmelerinde fayda var.

 

08.06.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM