Bilindiği üzere bankalardan kredi çekmek isteyen SGK ya tabi işçiler, ücret bordrolarının bir nüshasını bankaya vermekte idiler. Banka ise söz konusu bu bordroyu kendi bünyesinde muhafaza etmekteydi. Ancak, şöyle bir durum vardı; maaşı gerçek aldığı ücret üzerinden gösterilmeyen personel bankadan kredi çekmek için 1 defaya mahsus ya gerçek yada gerçek aldığı ücretin de üzerinde bir bordro düzenletip söz konusu krediyi alabilmekteydi.
Bankalar Mahrem Bilgileri SGK ile Anında Paylaşacak
Zira, bu konuya yönelik SGK’nın hazırlamış olduğu yani istediği kişinin banka hesap bilgilerini talep edebilmesine olanak tanıyan tebliğ 1 Ağustos itibariyle yürürlüğe girmiş bulunuyor. Tebliğe göre kredi çeken ya da kredi kartı almak isteyen kişilerin bankaya verdikleri maaş bordrosunun veya ücret bilgisinin bir kopyası anında SGK’ya gönderilecek.
Düşük Ücretli Ücret Bordrolarını SGK Anında Yakalayabilecek
Böylece SGK, kendisine bildirilen prime esas ücretle, bankaya kredi veya kredi kartı almak için bildirilen ücreti karşılaştırabilecek. Bu uygulama ile birlikte SGK, bankaya bildirilen tutarı, kendi veri tabanı ile karşılaştırarak düşük maaş bildirimi yapan, güvencesiz işçi çalıştıran şirketleri takibe alabilecek.
Prim Borcu Olanlar da Etkilenecek
Kredi kullananlar dışında bankada maaş hesabı olan müşterilerin T.C. Kimlik numarası, işyeri unvanı, açık adres bilgisi, işe başlama tarihi ve meslek bilgileri de bulunulan ilin SGK müdürlüğüne bildirecek. Kamu kurumlarında çalışanların hesapları bu uygulamadan muaf tutulacak. SGK’nın istemesi halinde prim borcu olanların iş ve ev adresleri hesap bilgileri ile birlikte banka tarafından kuruma bildirilecek. Bu sayede SGK alacaklı olduğu kişi ve kurumların hesabına elektronik ortamda haciz koyabilecek.
SGK’nın, kayıt dışılığın önlenmesi ve eksik bildirimlerin tespit edilmesi amacıyla başlattığı, banka ve diğer kamu kurumlarından bilgi toplamaya yönelik uygulamanın kapsamını belirleyen tebliğde bankalar dışında bakanlıklar ve kamu kurumlarının da SGK ile bilgi paylaşması öngörülüyor.
06.08.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.