Yakın bir zamanda Maliye Bakanlığı önemli bir özelge vererek işletmelerin uzunca bir süredir sıkıntı yaşadıkları bir konuya çözüm getirmiş oldu.
Olayın özeti: XYZ İşletmesi belgesiz mal alımı ve belgesiz mal satışı dolayısıyla vergi incelemesi neticesinde önemli tutarda Re sen vergi ziyalı KDV cezası almıştır. Kendisine düzenlenen vergi ceza ihbarnamelerinde KDV ile ilgili tarhiyatlarda ödemiş olduğu cezaya isabet eden KDV yi indirip indiremeyeceği hususunu özelge talep etmek suretiyle ilgili vergi dairesinin görüşüne sunuyor.
Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanlığının 07.04.2014 tarih ve 64958909-015-17 sayılı özelgesi ise özet olarak aşağıdaki gibidir;
“29/1 inci maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle ödenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV'yi indirim konusu yapabilecekleri,
29/3 üncü maddesinde, indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği,
hükme bağlanmıştır.
Buna göre, belgesiz mal satışlarınız nedeniyle vergi inceleme raporuna istinaden tarh edilen ve uzlaşarak ödediğiniz KDV'nin tarafınızdan indirim konusu yapılması mümkün değildir.
3065 sayılı kanunun 9/2 nci maddesi kapsamında belgesiz alışlarınız dolayısıyla stoklarınızda yer alan mallar için vergi inceleme raporu uyarınca tarh edilen ve uzlaşılarak ödenen KDV ise, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla indirim konusu yapılabilecektir.”
Görüldüğü gibi belgesiz mal alışlarından kaynaklanan KDV cezasının ödenmesi aşamasında ödenen bu KDV nin indirim konusu yapılmasına Maliye Bakanlığı müsaade etmiştir. Konuyla ilgili daha önceden verilmiş bir iki özelge olmasına rağmen uzunca bir süredir bakanlığın konuyla ilgili bir özelge vermemesi mükellefleri de zor duruma sokmuş ve bu sebeple ödenen KDV lerin indirim konusu değil Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler hesabına intikaline neden olmuştur.
Bu özelgeyle birlikte belgesiz alışlardan kaynaklanan stoklarda yer alan mallar için salınan ve ödenen KDV cezalarının bundan böyle 689 Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler hesabında değil 191 İndirilecek KDV hesabında izlenmesi mümkün hale gelmiştir.
Bu ve benzeri konularda en son mevzuata uygun Pratik Çözüm Yollarına “MUHASEBECİNİN EL KİTABI” adlı eserden ulaşabilirsiniz. Kitabı incelemek için tıklayınız.
17.06.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.