YAZARLARIMIZ
Nurcan Çepni
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
nurcanyuzer@hotmail.com



Yurt Dışı İştirak Kazançları İstisnasından Yararlanma Şartları

Kurumlar Vergisi Kanunu 5/1_b maddesinde kurumların yurt dışından elde ettikleri iştirak kazançları belli koşullar altında kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Bu şartlar aşağıda açıklanmaktadır.

1-İştirak edilen Kurumun Anonim veya Limited Şirket niteliğinde bir şirket olması

2-İştirak edilen Kurumun Kanuni veya İş Merkezinin Türkiye´de bulunmaması

3-İştirak payını elinde tutan kurumun yurt dışı iştirakin ödenmiş sermayesinin en az % 10´ una sahip olunması

4-İştirak kazancının elde edildiği tarih itibariyle‚ İştirak payının kesintisiz olarak en az bir yıl süreyle elde tutulması

5-Yurt dışı iştirak kazancının iştirak edilen kurumun faaliyette bulunduğu ülke vergi kanunları uyarınca en az % 15 oranında Gelir ve Kurumlar vergisi benzeri toplam vergi yükü taşıması

6-İştirak kazancının‚ elde edildiği hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye´ye transfer edilmesi

Kurumların istisnadan yararlanabilmek için yukarıda açıkladığım şartların tamamının birlikte sağlanması gerekmektedir.

5.maddede ki vergi yükü‚ yurt dışındaki iştirakin bulunduğu ülkede ilgili dönemde tahakkuk eden‚ kar payı dağıtımına kaynak olan kazançlar üzerinden ödenen vergiler de dahil olmak üzere ‚ toplam gelir ve kurumlar vergisi benzeri verginin‚ bu dönemde elde edilen toplam dağıtılabilir kurum kazancı ile tahakkuk eden gelir ve kurumlar vergisi toplamına oranlanması suretiyle tespit edilecektir.

1 Seri No´lu KVK Genel Tebliğine göre Dağıtılabilir kurum kazancının tespitinde‚ dönem karından ayrılan karşılıklar ile yedek akçeler dağıtılabilir karın bir unsuru olarak kabul edilecektir. İlgili ülke mevzuatı uyarınca ayrılması zorunlu olan yedek akçelerde (üzerinde vergi yükü bulunduğu için) dağıtılabilir kar olarak değerlendirilecektir. Diğer taraftan‚ bulunduğu ülke vergi mevzuatı uyarınca vergiye tabi kazancın tespitinde gider olarak indirimi kabul edilmeyen giderlerin‚ fiilen yapılmış olup dağıtılması mümkün olmadığından‚ dağıtılabilir kurum kazancına ilave edilmemesi gerekmektedir.

Yurt dışı iştirak kazançlarına ilişkin vergi yükünün hesabında‚ fiili yükün dikkate alınması gerekmektedir. Kar dağıtımı‚ geçmiş yıl karlarından veya yedeklerden de yapılabileceği için mükelleflerin‚ hangi yılın kazancını dağıttıklarına kendilerinin karar vermeleri gerekmektedir. Dolayısıyla‚ vergi yükü geçmiş yıl karlarının veya yedeklerin ilgili olduğu dönemler itibariyle ayrı ayrı hesaplanacaktır.

Yurt dışındaki iştirakin kazancı içinde istisna kazanç unsuru bulunması halinde‚ kazanca istisna uygulandıktan sonra bulunan matrah üzerinden hesaplanan vergi‚ vergi yükünün tespitinde dikkate alınacaktır. Öte yandan geçmiş yıl zararlarının mahsubundan sonra hesaplanan bir verginin çıkmaması veya düşük çıkması durumunda‚ zarar mahsubundan sonraki matraha isabet eden vergi tutarı bulunacak ve bu tutara göre vergi yükünün tespiti yapılacaktır.                                 

ÖRNEK

Ece A.Ş. bir yılı aşkın süreden beri sermayesine % 30 oranında iştirak ettiği tekstil üretimi alanında faaliyet gösteren yurt dışındaki (Z) A.S. kurumunun ticari kazancının 500 birim‚ vergiye tabi kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen gider tutarının 100 birim‚ dolayısıyla vergiye tabi kazancın 600 birim olduğunu ve bu kazancın 100 biriminin vergiden istisna olduğunu varsayalım. Aynı zamanda‚ bu ülkede vergi oranının   % 25 olması durumunda‚

Vergiye tabi kurum kazancı = (500+100)—100= 500 birim olacaktır.

Hesaplanacak kurumlar vergisi benzeri vergi ise (500 x % 25=) 125 birim olacak ve bu verginin‚ dağıtılabilir kazanç olan (500-125=) 375 birim ile hesaplanan kurumlar vergisi olan 125´in toplamı olan 500´e oranlanması (125/500=) sonucunda vergi yükü % 25 olarak bulunacaktır. Dolayısıyla‚ elde edilen yurt dışı iştirak kazancı en az % 15 oranında gelir ve kurumlar vergisi benzeri vergi yükü taşıdığından bu kurumdan elde edilen iştirak kazancının istisnadan yararlanması mümkündür.

Yurt dışındaki (Z) A.Ş. kurumunun kar payı dağıtması durumunda dağıtılan kar payları üzerinden ayrıca vergi kesintisi yapılması söz konusu ise yapılacak vergi kesintisinin de vergi yükünün hesabında dikkate alınacaktır.

Yararlanılan Kaynaklar : 5520 sayılı KVK

1 Seri No´lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği
 

 

 

 

 

20.03.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM