Bu makalemizde Dış Ticaret İşlemlerinden önemli gördüğüm yerlerden; temel bakış açımız, dış ticarette kullanılan belgeler, bazı dış ticaret terimleri, teslim şekilleri, önemli evraklar dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli gördüğüm yerlerden kısa not şeklinde bilgiler vereceğim.
Mal ve belge uyumudur.
Örnek: Gümrük tarife numarasının uyumu-doğruluğu çok önemlidir.
Bir ürün bizim depomuzdan çıkıp müşterimizin deposuna girinceye kadar veya tedarikçimizin deposundan çıkıp bizim depomuza girinceye kadar;
Dış ticarette kullanılan belgeleri genel itibariyle ithalatçının talebi üzerine ihracatçı hazırlar ödeme yöntemine göre ihracatçı ithalatçıya gönderir.
Lokal Masraflar : Tahliye, terminal, ardiye, demuraj, ordino, geçici kabul…vb)
Free Time ( Boş zaman) : Nakliye firmasının ithalatçı firmaya gümrükleme işlemlerini bitirip konteynırını iade etmesi için tanıdığı serbest süredir. 7-10-14 gün olarak uygulanır.
Demuraj : Nakliye firmasının tanıdığı free time dan sonra, konteynırın beklediği her gün ve konteynır başına nakliye firmasına ödenen konteynır bekletme ücretidir.
Küşat Hakkı : Mal gümrüğe geldiği zaman beyanname yazılmadan gümrüğe dilekçe veriyoruz gelen malımı kontrol etmek istiyorum diye. Mal ve belge uyumu kontrolü yapıyoruz. Mal yanlış ise bu işlemden sonra her hangi bir sorumluluğumuz olmuyor.
Termin : İhracatçının malı yüklemeye hazır hale getireceği tarihe termin denir.
ETA : Tahmini varış tarihidir.
ETD : Tahmini Çıkış
L/C : Akreditif
TT : Banka transferi
CMR : Tır Konşimentosu
B/C : Deniz konşimentosu
AWB : Uçak konşimentosu
C/O : Menşei şehadet namesi
CAD : Vesaik mukabili
CAG : Mal mukabili.
Dikkat etmemiz gereken,
Gümrük lojistik işlemleri ile Bankacılık işlemleri birbirinden bağımsızdır.
Gerçek anlamda bir Dış Ticaret işlemini başlatan ilk adım ödeme yöntemine göre atılan ilk adımdır.
İhracat ile ilgili konular çok fakat ben tanımını yapacağım ve önemli gördüğüm yerleri akılda kalması açısından yazı içinde boğulmadan kısa not şeklinde açıklayacağım.
İhracat, bir ülkenin sınırları içinde üretilen mal ve hizmetlerin yürürlükteki ihracat ve gümrük mevzuatına uygun şekilde bir başka ülkeye gönderilerek bir bedel karşılığında satılmasıdır. İthalat gibi ihracat da ülkelerin dış ticaretinin temel unsurudur. Bir ülkenin toplam ihracatı, o ülkenin toplam ithalatından ne kadar fazla olursa, diğer bir deyişle, ihracatın ithalatı karşılama oranı ne kadar yüksek olursa o ülkenin cari açığı o kadar küçülür.
Ülkeler, iç piyasada üretilen ve dış pazarlarda rekabet gücüne sahip olan mal ve hizmetleri, dış talebi karşılamak üzere ihraç ederek döviz girişi sağlar ve ülkenin dış ticaret dengesinin korunmasına katkıda bulunurlar. (Döviz.com)
İhracat bedellerini 180 gün içerisinde yurda getirip, %80 ‘ni TL ye çevirerek (DAB) Döviz alım belgesi ile %80 ‘ni o ay içerisinde bozdurmak zorundasın Beyanname tarihinden itibaren o ay içerisinde % 80 ‘ni dövizi bozdurmak şart. Bu süre 4 Mart 2019 tarihi itibariyle sona eriyordu. 3 Mart 2019 tarihli ve 30703 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2019- 32/53 Tebliğ ile söz konusu Tebliğin yürürlük süresi altı aydan bir yıla çıkarıldı. (TURMOB Mevzuat sirküleri 04.03.2019 64/1)
Reklamasyon faturası : Satılan bir malın kalitesindeki bozukluktan dolayı karşı firmanın malı iade etmeyerek telafi edici bir fatura kesmesidir.
İhracatta reklamasyona ; satışı yapılan malların sipariş evsafına uygun olmaması, kusurlu olmaları, zamanında teslim edilmemeleri gibi nedenlerle alıcının kaybının telafi edilmesi adına fiyatta yapılan indirimlere reklamasyon denmektedir.(Maliye Bakanlığının B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-746 sayılı 11/08/2012 tarihli özelge)
ÖRNEK :
-------------------------------------- / ----------------------------------------
611 SATIŞ İSKONTOLARI
102 BANKALAR
Reklamasyon faturasının kaydı.
-------------------------------------- / ----------------------------------------
320 SATICILAR
649 DİĞER OLAĞAN GELİR VE KARLAR
391 HESAPLANAN KADV
Reklamasyon giderlerinin imalatçıya yansıtılması
-------------------------------------- / ----------------------------------------
Örnekte de görüldüğü gibi, reklamasyon gideri iskonto şeklinde değerlendirilmiş ve bu iskontolar imalatçıya yansıtılmıştır. Reklamasyon giderinin imalatçıya yansıtılması sırasında 391 hesaplanan kdv hesabının işletildiği önemle dikkati çekmektedir.
Önemli, ihracatta Akreditif ile çalışıyorsak ithalatçının Akreditifi yerine getirebileceğimiz şartlarda açmasını sağlayalım.
Akreditifi her zaman ithalatçı açar Akreditif taslak olarak hazırlanır.
Proforma Invoice : Proforma fatura ihracatçının ithalatçıya gönderdiği teklif faturasıdır. Ödemeye dair adımda kullanılır. İstisnalar hariç gümrükleme işlemlerinde kullanılmaz. Ödeme işlemlerinde ve numune gönderirken proforma fatura kullanabilir.
Örneğin Akreditif işlemlerinde proforma gereklidir.
Proforma faturada cinsi ve fiyat farkı olan her mal ayrı ayrı yazılır.
İhracatta iki adet fatura hazırlanır;
Türkçe fatura; ihracatta gümrükten malımızı çıkarabilmek ve ihracattan sonra KDV iadesi alabilmek için kullanılır.
Yabancı fatura; Müşteriye gönderilen ve müşterinin kendi gümrüğünde malının vergilerini ödeyerek ithalatını yapmak için kullandığı faturadır.
Türkçe fatura bizim Gümrüğe gider. Müşteriye müşterinin Gümrüğüne gitmez.
Yabancı fatura Müşteriye müşterinin gümrüğüne gider bizim gümrüğümüze gitmez.
Swift mesajında mesaj ACK lı ise swifti iptal edemez. Swift mesajlarını swiftteki referans numarası ile Bankamızdan sorgulanacak. Bu gibi durumlarda swift sahte düzenlenebiliyor.
ACK lı swiftte Bir harf değiştirse Bankaya para gelmez.
TANIM
ACK- SWIFT :sisteminde gönderilen mesajın karşı banka tarafından kesin olarak
alındığını gösteren ifadedir. (acknowledgement) 'ın kısaltılmış halidir. Swift mesajlarının
sol üst köşesinde büyük harflerle görünür.
Swifti kontrol etmeden
Parayı Bankada görmeden
Malı göndermeden
Nakliyeci ile evrakları gönderdiysek evrakları verme diyebiliriz.
Teslim şekilleri, bir ürünün ihracatçıdan ithalatçıya ulaşana kadar, aradaki masraf sorumluluk ve risklerin hangi aşamada kime ait olacağını belirleyen kurallardır.
Biz ürünün ihracatçıya teslim edilene kadar dört ana masraf sorunluluk ve risk kalemi vardır.
Bir ürün ihracatçıya teslim edildiği dört ana yer vardır.
E li grup ihracatçının deposuna teslim
F li grup ihracatçının gümrüğüne teslim
C li grup ithalatçının gümrüğüne teslim
D li grup ithalatçının deposuna teslim
FOB = FCA anlam bakımından aynıdır.
CFR = CPT anlam bakımından aynıdır.
CIF = CIP anlam bakımından aynıdır.
EXW Teslim şeklinde : İhracatçı ithalatçının geçtiği siparişe istinaden malı üretir hazırlar, yüklemeye hazır hale getirir. İthalatçıya bilgi verir ve kendi ülkesindeki gümrükleme işlemlerini yapar ve Gümrük masraflarını karşılar.
İthalatçı ihracatçının ülkesindeki iç nakliye, iç sigorta, lokal masraflar ile birlikte ana nakliye ve ana sigortayı da öder kendi ülkesindeki iç nakliye iç sigorta Gümrükleme ve lokal masrafları da karşılayarak malı deposuna alır.
FCA Teslim şekli ; daha çok parsiyel yüklemelerde kullanılır. FCA teslim şeklinde ihracatçı malı kendi ülkesinde karşı tarafın anlaştığı nakliyecinin deposunda teslim eder. İhracatçı kendi ülkesindeki iç nakliye, iç sigorta gümrükleme ve lokal masrafı öder ana nakliye , ana sigorta ve kendi ülkesindeki masrafları ithalatçıya aittir.
FAS Teslim şekli ; uygulamada genelde kullanılmaz.
DAP Teslim şekli ; DAP teslim şeklinde ihracatçı kendi ülkesindeki iç nakliye iç sigorta ana sigorta lokal masraflar lokal masraflar, gümrükleme ile beraber ana nakliye ve ana sigortayı da karşılar. Malı ithalatçının ülkesine getirir. İthalatçının ülkesindeki lokal masrafları da ödeyerek ithalatçıya bilgi verir. İthalatçı kendi ülkesindeki Gümrükleme işlemlerini yapıp, vergilerini ödedikten sonra ihracatçı ithalatçının ülkesindeki iç nakliye ve sigortayı da yapıp, malı ithalatçının deposuna kadar teslim eder.
İthalata temel bakış açımız bir ürün tedarikçinin deposundan çıkıp ,bizim depomuza girinceye kadar;
Önemli ; Devlet Gümrük vergisini her zaman malın CIF değeri üzerinden tahsil eder.
Vadeli İtahalatta % 6 KKDF var
EXW ve FOB İthalatlarda, navlun faturası ve sigorta poliçesini Gümrükçümüze vererek CIF leştirme işlemi yapalım ki yüksek vergi vermek zorunda kalmayalım. Yoksa Gümrük CIF leştirme yaparsa emsal değerler üzerinden işlem yapar.
Emsal değerler %10 nakliye, %3 sigorta ödemişisindir sayıyor.
RO-RO TAŞIMACILIK ; Roll on ve Roll off kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır.
Kamyonla (Tır) yani tekerlekli vasıtaların bir yerden bir yere gemi üzerinde nakledilmesine denir. Bu tarz yükleri taşıyan gemilere Ro-Ro gemileri, bu tip taşımacılığa da Ro-Ro taşımacılığı denilmekte dir.
Bir mal geldiğinde kara, hava, demir yolu ile gelirse 20 gün,
Deniz yolu ile gelirse 45 gün içerisinde ithalatı bitmesi gerekir.
30 gün ek süre alabiliyoruz.
Limandan alıp, antrepoya alırsak süreyi sınırsız hale getiriyoruz. Eğer bunları yapmazsak mal devletin olur. Devlet malı satılığa çıkarmamışsa eksikliği sorunu giderirsek ve mal bedelinin %1,5 cezasını yatırırsak, Gümrük mal yeni gelmiş gibi işlemelere müsaade ediyor.
Kaynak
- UTSO Uygulamalı Dış Ticaret Eğitimi
- Döviz.com
17.09.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.