TÜRMOB, 2 Temmuz 2024 tarihinde aldığı önemli bir Karar’ı, YMM ve SMMM Odalarına gönderdi.
7052 sayılı Karar’ın bir örneği bu Yazımızın altında görülebilir.
Bu Karar’a göre özetle;
Şayet bu Karar’ın aksi bir durum mevcut ise, bir yıl içinde (2 Temmuz 2025 tarihine kadar) bu nitelikteki ofis veya şirketin faaliyeti sonlandırılacak.
Hemen belirtelim ki, (bildiğim kadarıyla) bu Karar ile ilgili daha önceden herhangi bir platformda konu müzakere edilmedi, tartışılmadı.
Telefonla görüştüğüm oda yöneticileri de konu ile ilgili kendilerinden görüş alınmadığını ifade etmişlerdir.
Görüştüğüm meslek mensubu arkadaşlar da bu Karar’ın yerinde, gerekli ve elzem bir Karar olmadığını beyan etmişlerdir.
Her şeyden önce; üstün bir hak’kın korunması olmadığı müddetçe YASAKLAMA kararları doğru değildir. Mezkûr Karar’ın alınması ile ilgili de bildiğim, düşündüğüm ve hayal edebildiğim bir üstün HAK mevcut değildir!
Aslolan YASAKLAMA değil; SERBESTİYETTİR, HÜRRİYETTİR, ÖZGÜRLÜKTÜR.
YASAKLAMA kararları, gerçekten anlamlı değilse illa ki, dolanma teşebbüslerini ve muvazaa gibi zorlamaları da beraberinde getirecektir.
Anayasamızın çalışma hürriyetine aykırı YASAKLAMA kararları alınması, mutlaka hukuk nezdinde masaya yatırılacaktır.
Meslek mensuplarının (YMM, SMMM) bir zorunluluktan (birden fazla ofis veya birden fazla şirket kurma) yaptıkları uygulamanın, gereksiz ve üzerinde çok da derinlemesine düşünülmeden alınan bir YASAKLAMA kararı ile (zorunluluk ortada durduğu sürece) işleyiş ve ilişkileri bozacağı aşikârdır.
Şöyle ki, bilindiği üzere, birçok meslek mensubu arkadaşımız bir SMMM/YMM Şirketi çatısı altında müşterilerine hizmet vermektedir.
YMM/SMMM Şirketi çatısı altında çalışmanın gerekliliği ve faydalarını, kurumsallaşmayı destekleyici yönünü vs. bu Yazı’da tartışmayacağım.
Meslek mensupları da hizmetlerinin karşılığını SMMM/YMM Şirketine serbest meslek makbuzu (veya kendisine ait bir başka SMMM/YMM Şirketinden fatura) düzenlemek suretiyle paylaşımı gerçekleştirmektedirler.
Öte taraftan; birden fazla SMMM/YMM Şirketi ile faaliyetlerini sürdüren meslek mensuplarının da bu şekilde davranmalarının altında yatan mantık da;
birden fazla Şirket kurulması için gerekçelerden bazılarıdır.
Hiç gerek yokken bir meslek mensubu gereksiz bir bürokrasi ile birden fazla ofis ve/veya birden fazla şirket ile faaliyetini sürdürmek istemez.
Mevcut uygulama (herkesin her platformda belirttiği gibi) kurumsallaşmayı teşvik etmektedir.
Aksi takdirde bir SMMM/YMM Şirketine ortak örneğin 20 meslek mensubunun dağılarak 20 ayrı şirket kurması sonucunu doğuracak, birlikte olmanın getirdiği verimlilik, sinerji, işbölümü vs. uçup gidecektir.
İşini istismar eden, hukuka, ahlâka ve kanuna aykırı iş ve işlem yapan meslek mensuplarına gerekli bütün yasal, adli işlemlerin yapılmasında kimsenin itirazı yoktur.
Ancak, anlamsız bir şekilde ve üstün bir hak’ka hizmet etmeyen YASAKLAMA kararı, insanların tırnakları ile yıllar içerisinde kurdukları birçok meslek mensubunun işletmesinin kapısına kilit vurulmasını, birçok (meslek mensupları arasında veya başka kurum ve birimlerle) hukuki ihtilafları beraberinde getirecektir.
Kaldı ki; Maliye Bakanlığı’nın hiçbir itirazının olmadığı, bugüne kadar yıllarca her talep edene bu imkânı veren Mesleki Dayanışma Örgütlerinin, mesleğin önünü açacak, ÖZGÜRLÜKLERİ arttıracak uygulamalar yapması gerekirken, bu şekilde TALİHSİZ bir karar almaları üzücü olmuştur.
Konunun vergisel boyutunu tartışmak zul’dür. Maliye her zaman her yeri denetler, gerekli cezayı keser.
Meslek mensubunun bu kadar sorunu içerisinde, hiç sorun olmayan bir konu ile ilgili YASAKLAMA kararı almak ve BEN YAPTIM OLDU mantığı kabul edilemez.
Yazın ortasında, güneşin altında, gereksiz yere uğraşacağımız, enerjimizi boşa harcayacağımız, nur topu gibi yapay bir sorunumuz daha olmuştur.
Hayırlı olsun!
İnanıyorum ki, birkaç gün içinde TÜRMOB geri adım atacaktır. Onu da duyururum.
04.07.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.