YAZARLARIMIZ
Nesimi Yaşar
Yeminli Mali Müşavir
E. Maliye Başmüfettişi
nesimiyasara@gmail.com



İndirimli Kurumlar Verisi

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde 05.01.2015 günü 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküler Taslağı yayımlanmıştır.

Söz konusu Sirküler Taslağı'nda; 19/6/2012 tarihli ve 28328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla mükelleflerin, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarından elde ettikleri kazançlarının yanı sıra yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarının belirli bir kısmına da indirimli kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Söz konusu Sirküler Taslağı ile ilgili olarak açıklığa kavuşturulması gereken bir husus bu Yazı'da ele alınmaktadır.

Şöyle ki; söz konusu Sirküler Taslağı'nda bahsedilen "indirimli kurumlar vergisi" uygulaması komple yeni yatırımlar ile ilgilidir.

Sirküler Taslağı'nda bahsedilen hususların tevsi yatırımlar ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

Bilindiği üzere yatırım teşvikleri ile ilgili mevzuatın 3 boyutu bulunmaktadır:

1) Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32/A maddesi.

2) Konu ile ilgili olarak Kanun'un verdiği yetki çerçevesinde çıkartılan 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve

3) Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanma­sına İlişkin Tebliğ (2012/1), (Resmi Gazete Tarihi: 20.06.2012, Sayısı: 28329).

Söz konusu mevzuattan birincisi olan Kurumlar Vergisi Kanunu'nda (madde: 32/A-4), tevsi yatırımlar ile ilgili özel bir hüküm bulunmakta olup, tevsi yatırımlar ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu'na düzenleme yapma yetkisi verilmemiştir.

İlgili KVK m. 32/A-4 maddesi aynen aşağıdaki gibidir:

(4) Tevsi yatırımlarda, elde edilen kazancın işletme bütünlüğü çerçevesinde ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle tespit edilebilmesi halinde, indirimli oran bu kazanca uygulanır. Kazancın ayrı bir şekilde tespit edilememesi halinde ise indirimli oran uygulanacak kazanç, yapılan tevsi yatırım tutarının, dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına (devam eden yatırımlara ait tutarlar da dahil) oranlanması suretiyle belirlenir. Bu hesaplama sırasında işletme aktifinde yer alan sabit kıymetlerin kayıtlı değeri, yeniden değerlenmiş tutarları ile dikkate alınır. İndirimli oran uygulamasına yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği geçici vergi döneminde başlanır.

Kanun hükmünden de görüleceği üzere; tevsi yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi, münhasıran yatırım sayesinde elde edilen kazanca uygulanabilecek, yatırım sayesinde elde edilmeyen diğer kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanamayacaktır.

Dolayısı ile söz konusu Sirküler Taslağı'nda indirimli kurumlar vergisi ile ilgili açıklamalar, tevsi yatırımlar dışında kalan komple yeni yatırımlara ilişkindir.

Diğer bir deyişle; söz konusu Sirküler Taslağı'nda yapılan açıklamalar, tevsi yatırım yapan işletmeleri ilgilendirmemektedir.

Konu ile ilgili İSMMMO Mali Çözüm Dergisi'nde (Sayı: 118, Temmuz-Ağustos 2013) bir Yazımız da bulunmaktadır.

Geçici vergi ve kurumlar vergisi beyannameleri sırasında yapılacak yanlış bir uygulamanın (tevsi yatırımlar için yatırım dışı kazançlara da indirimli kurumlar vergisi uygulanması) ileride gerçekleştirilecek vergi incelemelerinde eleştiri konusu olması muhtemeldir.

02.02.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM