YAZARLARIMIZ
Nesimi Yaşar
Yeminli Mali Müşavir
E. Maliye Başmüfettişi
nesimiyasara@gmail.com



Tahsilat ve Ödemelerin Bankalar Aracılığı ile Yapılması

8.000 TL'yi aşan tahsilat ve ödemelerin bankalar aracılığı ile yapılması konusunda aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.

o   Bilanço esasına göre defter tutan tacirler,

o   İşletme esasına göre defter tutan tacirler,

o   Kazancı basit usulde tespit edilenler,

o   Defter tutmak zorunda olan çiftçiler,

o   Serbest meslek erbabı ile

o   Vergiden muaf esnafın; kendi aralarında yapacakları ticari işlemler ile

o   Yukarıda sayılanların, nihai tüketicilerden (yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları

8.000 TL'yi aşan her türlü TAHSİLAT ve ÖDEMENİN, BANKALAR, ÖZEL FİNANS KURUMLARI veya PTT ARACILIĞI ile yapılması zorunludur.

·         8.000 TL'nin altındaki TAHSİLAT ve ÖDEMELERİN banka aracılığı ile yapılması zorunlu değildir.

·         8.000 TL'yi aşan avans ve depozito ödemelerinin de, bankalar aracılığı ile yapılması zorunludur.

·         Genel ve katma bütçeli idareler, belediyeler ile döner sermayeli kuruluşlara yapılacak ödeme veya tahsilatın bankalar aracılığı ile yapılması zorunlu değildir.

·         Tahsilat ve ödemelerini bankalar aracılığı ile yapmayan mükelleflere; her bir işlem için 1.000 TL'den az olmamak üzere, işleme konu tutarın % 5'i oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.

Mükellefler arası ticari işlemlerde ceza her iki mükellef için de kesilir.

·         Banka havalesi, çek, kredi kartı ve bankalar aracılığıyla tahsil edilen senetler için düzenlenen "dekont" veya "hesap bildirim cetveli" söz konusu uygulama için kanıtlayıcı belge sayılır.

·         Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan işlemler de mevzuata uygun olarak kabul edilir.

·         Sermaye piyasası aracı kurumlarında, Yetkili döviz müesseselerinde, Noterlerde, Tapu dairelerinde yapılan işlemlere ilişkin ödeme ve tahsilatların bankalar aracılığı ile yapılması zorunlu değildir.

·         8.000 TL'lik sınır konusunda "KDV Dahil Fatura Bedeli" esas alınır. Faturada görünen mal ve hizmet bedelinin KDV dahil tutarının 8.000 TL ve üzerinde olması durumunda tahsilat ve ödeme bankalar aracılığı ile yapılacaktır. Örneğin; fatura bedeli KDV dahil 21.000 TL ise, bu fatura bedelinin 7.000 + 7.000 + 7.000 TL şeklinde üç aşamada (taksitle) nakit olarak tahsil edilmesi (veya ödenmesi) mümkün değildir.7.000 TL'lik her bir tahsilatın (veya ödemenin) bankalar aracılığı ile yapılması gerekir.

·         Aynı müşteriye aynı günde KDV dahil 8.000 TL'nin altında birden fazla fatura düzenlenmesi halinde, bu fatura bedelleri de bankalar aracılığı ile tahsil edilecektir. Örneğin; A Şirketi, B Şirketine 16 Aralık 2014 günü 4 adet KDV Dahil 7.000 TL'lik fatura düzenlemiştir. Söz konusu 4 x 7.000 TL (28.000) bankalar aracılığı ile tahsil edilecektir.

·         Aynı müşteriye değişik tarihlerde KDV dahil 8.000 TL'nin altında faturalar düzenlenmiş ise, bu işlemlerin tahsilatı 8 bin TL'nin altında olmak kaydı ile nakit (bankalar aracılığı olmaksızın) yapılabilir. Örneğin; A Şirketi, B Şirketine; 2014 Ocak, Şubat ve Mart aylarında sırasıyla; KDV dahil 4, 5, ve 6 bin TL'lik faturalar düzenlemiştir.Söz konusu fatura bedellerinin ödemesi ve tahsilatı, 8.000 TL'nin altında ve farklı tarihlerde olmak kaydı ile, nakit olarak yapılabilir.Söz konusu faturalara ilişkin aynı gün içinde birden fazla ödeme yapılacak ve yapılacak ödemelerin toplam tutarı da 8.000 TL'yi aşacak ise, herbir ödeme bankalar aracılığı ile yapılmalıdır.Söz konusu faturalara ilişkin tek seferde 8.000 TL'nin üstünde bir ödeme yapılacaksa bu ödeme de bankalar aracılığı ile yapılmalıdır.

·         Bankalar aracılığı ile yapılan tahsilat veya ödemenin (havale, eft vs.) 8.000 TL'nin altında olması mümkündür.

·         İşletmelerin kendi ortakları ile veya diğer kişi ve kuruluşlar ile herhangi bir ticari içeriği olmayan 8.000 TL'yi aşan tahsilat ve ödemeleri de bankalar aracılığı ile yapılmalıdır.

·         Konu ile ilgili olarak 320, 323, 324 ve 332 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri yayımlanmıştır.

06.01.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM