Şirketlere, aynî sermaye (para dışındaki değerler) konulmasının; GVK, TTK, Harçlar Kanunu ve Damga Vergisi Kanunu boyutları aşağıda incelenmiştir.
GENEL BİLGİ
Aynî sermaye konulması ile Şirketin sermayesi, aynî sermaye tutarı kadar artar.
Aynî sermayeyi koyan ortağın Şirketteki hissesi, aynî sermaye tutarı kadar artar.
Örneğin;
Sermayesi 10 milyon, ortak sayısı 5, her bir ortağın hissesi 2 milyon TL (% 20) olan bir Şirket'te;.ortaklardan bir tanesi Şirkete, kendisine ait 4 milyon TL'lik bir gayrimenkulü aynî sermaye olarak koymuştur.
Bu durumda: Şirketin sermayesi 4 milyon TL artarak, 14 milyon TL'ye çıkacaktır.
Şirkete aynî sermaye koyan ortağın hisse tutarı 4 milyon TL artarak, 2 milyon TL'den, 6 milyon TL'ye çıkacaktır.
Aynî sermaye koyan ortağın hisse oranı da % 20'den, 6/14'e, yani % 42,85'e çıkacaktır.
Aynî sermayeyi mevcut ortak veya ortakların yanı sıra, ortak dışı kişiler de koyabilir ve o andan itibaren de Şirkete ortak olabilir.
GELİR VERGİSİ KANUNU (GVK) BOYUTU (GVK mük. madde 80, fıkra 2)
Mal, hak ve gayrimenkullerin; gerçek kişi sahibi tarafından, bir Şirkete aynî sermaye olarak konulması işlemi, GVK açısından, elden çıkarma (yani satış) sayılır.
Bir gerçek kişinin mal, hak ve gayrimenkulleri ilk satın aldığı tarih ile şirkete aynî sermaye olarak koyduğu (elden çıkardığı) tarih arasında;
· 5 yıldan AZ bir zaman geçmiş ise, bu iki işlem sonucu ortaya çıkan kazanç, işlemi yapan mal, hak ve gayrimenkul sahibi gerçek kişi açısından Gelir Vergisine tabidir.
Vergi, kazancın 1/3'üne yakındır.
· 5 yıldan FAZLA bir zaman geçmiş ise, bu iki işlem arasındaki kazanç, işlemi yapan mal, hak ve gayrimenkul sahibi gerçek kişi açısından Gelir Vergisine tabi değildir.
Yeni TÜRK TİCARET KANUNU BOYUTU (TTK m. 342, 581).
· Üzerlerinde ipotek, haciz veya tedbir bulunmayan,
· nakden değerlendirilebilen ve devir edilebilen,
· fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dâhil olmak üzere, her türlü menkul/gayrimenkul mal ve haklar aynî sermaye olarak konulabilir.
· Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar aynî sermaye olamaz.
Şirketlere aynî sermaye konulmasından itibaren;
Eski 6762 sayılı TTK'nda; Anonim Şirketler için 2 yıl (m. 404), Limited Şirketler için de 3 yıl (m. 520) boyunca hisse devir yasağı vardı.
Yeni TTK'na göre ise; Şirketlere aynî sermaye olarak konulduktan sonra, Şirket ortaklarının hisse devir etmelerinde bir engel bulunmamaktadır
Dolayısı ile; yeni TTK'na göre, Şirketlere aynî sermaye konulmasından sonra, herhangi bir süre beklemeye gerek kalmaksızın, ortaklar hisselerini diledikleri zaman devir edebilir.
Aynî sermaye olarak konulacak değerlere, şirket merkezinin bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilir (yeni TTK m. 343).
HARÇLAR KANUNU BOYUTU
Şirketlere aynî sermaye konulması ile ilgili işlemler Harç'a tabi değildir (492 sayılı Harçlar Kanunu m. 123).
"Şirketlere aynî sermaye konulmasının" harca tabi olmadığı hususu, 6 Şubat 2013 tarih ve 1744 / 2013/7 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgesi'nde de açıklanmıştır.
DAMGA VERGİSİ KANUNU BOYUTU
Şirketlere aynî sermaye konulması işlemleri ile ilgili kağıtlar ve sözleşmeler damga vergisine tabi değildir. (488 sayılı Damga Vergisi Kanunu Ek'i 2 sayılı Tablo IV/16'ncı fıkrası).
28.08.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.