488 sayılı Damga Vergisi Kanununun1 inci maddesine göre, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabidir.
Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.
Yine aynı kanunun 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği ve 4 üncü maddesinde de bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisi bulunacağı; kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı hükme bağlanmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı "II-Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci maddesinde, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının; nispi damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.
Anılan hükümlerin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, bir kağıdın damga vergisine tabi tutulabilmesi için o kağıdın (1) sayılı tabloda yer alması, hukuken tekemmül etmiş ve herhangi bir hususu ispat veya belli edecek nitelik kazanmış olması gerekmektedir.
Buna göre;
1- Verginin konusu gerçekleştirilen hukuki işlemi ispat etme amacı ile kullanılabilecek yazılı bir kâğıdın varlığını ve bu kâğıdın Kanun’a ekli (1) sayılı listede yer alıyor olmasını gerekmektedir. Kanun’da ayrıca manyetik ortamda ve elektronik veri (elektronik, optik veya benzeri yollarla üretilen taşınan ve saklanan kayıtlar) şeklinde oluşturulan belgeler (elektronik imza kullanılarak düzenlenenler) de bu kapsamda değerlendirilmiştir.
2- Bu kâğıtların imza veya imza yerine geçen bir işaret ile imzalanması veya işaretlenmesidir. Sadece sözleşmenin düzenlenmiş olması yeterli olmamakta bu sözleşmenin karşılıklı hukuki sonuç doğuracak şekilde imza altına alınması ya da imza yerine geçen bir işaret ile işaretlenmesi gerekmektedir.
3- Ayrıca ilgili kâğıdın damga vergisinden istisna edilmemiş olması gerekmektedir.
Bu durumda, damga vergisinde vergiyi doğuran olay kağıtların düzenlenerek hukuken tekemmül etmiş olması ve imzalanmak suretiyle hukuken tekemmül eden ve verginin konusuna giren bir kağıdın hükmünden, istifade edilmemiş olması veya kısmen istifade edilmiş olması, o kağıdın bir hususu ispat ve belli edebilecek belge olma vasfını ortadan kaldırmayacağı gibi kağıt tekemmül ettikten sonra, kağıda konu muamelelerin feshedilmiş olması vergilendirmeyi etkilemeyecektir.
Konu ile ilgili olarak verilen 15/05/2013 ve 26468226-155[606-128-2012]-40 sayılı özelgede de ;
“….fındık satışına ilişkin ihalenin feshi ve sözleşmenin iptali nedeniyle söz konusu ihale kararına ve sözleşmeye ilişkin olarak tahsil edildiği belirtilen damga vergisinin iade edilmesi mümkün bulunmamaktadır.”
şeklinde açıklama yapılmıştır.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ihalenin feshi ve sözleşmenin iptali nedeniyle söz konusu ihale kararına ve sözleşmeye ilişkin olarak tahsil edildiği belirtilen damga vergisinin iade edilmesi mümkün değildir.
06.11.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.