Bilindiği gibi muhtasar beyannameler GVK kanununun 94. Maddesi kapsamında yapılan bütün ödemeler için verilmesi gerekli olan bir beyanname türüdür. Muhtasar beyanname verilebilmesi için mutlak suretle nakden veya hesaben ödeme yapılmış olması gerekmektedir. Ödeme yapılmamış ise beyanname verilmesi söz konusu değildir. Muhtasar beyannameler istihdam edilen personel durumuna göre aylık veya üç aylık sisteme tabii olarak verilebilmektedir.
Muhtasar beyannamelerin aylık sisteme göre verilebilmesi için istihdam edilen personel sayısının (10) sayısını geçmesi zorunludur. Aynı belediye sınırları içerisinde çeşitli yerlerde yapılan ödemeler için tek bir yerden, tek bir merkezden muhtasar beyanname verilmesi olasıdır.
Muhtasar beyannameler üzerinde geçtiğimiz ay küçük bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre yapılan değişiklikler kısaca şöyledir:
1-İşyeri Kodu
2-İşyeri Türü
3-İşyeri Adı
4-İşyeri Adres no
5-İşyeri Mülkiyet no
6-SGK İşyeri no
7-Asgari Ücretli Kadın
8-Asgari Ücretli Erkek
9-Asgari Ücretli Engelli
10-Diğer Ücretli Kadın
11-Diğer Ücretli Erkek
12-Diğer Ücretli Engelli
13-GV Muaf Kadın
14-GV Muaf Erkek
15-GV Muaf Engelli
16-SGK Muaf Kadın
17-SGK Muaf Erkek
18-SGK Muaf Engelli
19-Ait Olduğu Dönem
…gibi bilgiler ilave edilmiştir.
Görüleceği üzeri Maliye Bakanlığı ile SGK kurumu arasında yapılan işbirliği sonucunda kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik muhtasar beyanname üzerinde de çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Diğer taraftan SGK kurumunun geliştirdiği ve üzerinde yaklaşık 5-6 yıldır çalıştığı KADİM projesi kapsamında kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik kamu kurumları ile SGK arasında yoğun bir işbirliği ve bilgi paylaşımı sürdürülmektedir.
Sonuç olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ile SGK kurumu arasında yapılan işbirliği kapsamında muhtasar beyannamelerin sosyal güvenlik mevzuatı açısından entegrasyonu sağlanmış olup böylece kayıt dışı istihdam, reel ücretlerin sigortalandırılması, ünvana göre ücret skalası ve buna göre de prim ödenmesinin sağlanması amaçlarına erişilmiş olunabilecektir.
19.02.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.