Bilindiği üzere 3065 sayılı KDV Kanunu’nda, KDV iadesine konu farklı konular ve uygulamalar mevcuttur. Bunlardan bir tanesi 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 13/d maddesi kapsamında “Teşvikli Yatırım Mallarının Teslimi” konusudur. Bu madde gereğince satıcının düzenleyeceği faturalar KDV’den istisna olup iadesi talep edilebilecektir.
Satıcı, yatırım teşvik belgesi ekli listelerinde yer alan makine teçhizat veya yatırım malına ilişkin faturayı düzenlerken aşağıdaki bilgileri mutlaka göz önünde bulundurmalıdır:
*İstisnaya konu teslim kodu (308-13/d Teşvikli Yatırım Mallarının Teslimi)
*Yatırım Teşvik Belgesi Seri ve Numarası
*Yatırım Teşvik Belgesinin Tarihi
*Yatırıma konu teşvikli malın ekli listedeki sıra numarası ve tanımı
Satıcının bu madde kapsamında iade talep edebilmesi için, fatura düzenlediği alıcının “Yatırım Teşvik İstisna Belgesi’nin bulunması ve işleme konu yatırım malının sayılı listede yer alması gerekmektedir. Diğer yandan yatırımcının, yatırım teşvikli faturanın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı E-TUYS sistemi üzerinden girişi sağlanarak yatırım malı ile bağlantılı olduğu kanıtlanmalıdır. Bu işlem satıcı tarafından yatırımcıya gönderilen veya yatırımcının kendi entegratör sisteminde, teşvikli mala ilişkin faturanın XML formatının sisteme yüklenmesiyle oluşur. Yatırımcı firma, ilgili faturanın bilgilerini ve konu olduğu gidere ilişkin seçeneği de belirleyerek E-TUYS sistemine girer ve sistem üzerinden onayını gerçekleştirir. Aksi takdirde yatırımcı tarafından sisteme girişi yapılmayan veya yapılamayan faturanın satıcı tarafından iadesi talep edilemez. Yatırımcı işletmenin bu işlemle ilgili eksik veya hatalı girişi neticesinde, satıcı sisteminde oluşan KDVİRA’nda “GEK63. YTB Satış Fatura Listesi’nde Yer Alan Faturaların, 9/B Formu ve YTB’de Bulunup Bulunmadığı Kontrolü” segmenti çıkmaktadır.
Satıcı tarafından 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 13/d maddesi kapsamında “Teşvikli Yatırım Mallarının Teslimi’ne ilişkin KDV iadesi talep edilirken;
*Standart iade talep dilekçesi
*İstisnanın beyan edildiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi
*İade hakkı doğuran işleme ait yüklenilen KDV listesi
*İadesi talep edilen KDV hesaplama tablosu
*Satış faturaları listesi
*İstisna bildirim formu (9/B Formu)
*Alıcının KDV istisnasından yararlanma hakkı bulunduğunu gösterir istisna belgesinin onaylı örneği
*Yatırım teşvik belgesi ile eki global listenin onaylı örneği
Bu maddelere ilişkin listeler oluşturulup internet vergi dairesi üzerinden gönderimi sağlanır. Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekildedir;
-Yüklenim listesinde bulunan son tarihli faturanın tarihi, satış faturası listesindeki son tarihli fatura tarihinden ileri olmamalıdır. Örneğin; Satış Faturası Listesi’nde en son tarihli fatura 24 Eylül 2023 ise; aynı dönemde olsalar bile yüklenim listesinde 24 Eylül 2023 tarihinden sonraki bir tarih olmamalıdır. Aksi takdirde “GEK07. Yüklenilen KDV Listesinde Yer Alan Faturaların Tarih Kontrolü” segmenti hatası alınabilmektedir.
-Sisteme yüklenecek olan Satış Faturaları Listesi’nde yer alan bir yatırım malının, Teşvik belgesinde yer alan sıra numarası gibi bilgileri; 9/B İstisna Bildirim Formu’nda da aynı şekilde yer almalıdır. Örneğin; Satış Faturaları Listesi’nde yer alan bir faturanın 9/B İstisna Bildirim Formu’nda yer almaması durumunda da sistem üzerinden alınan KDVİRA’nda “GEK64. YTB Satış Fatura Listesi’nde Yer Alan Faturaların İçeriğinin, 9/B Formu ve YTB ile Uyumlu Olup Olmadığı Kontrolü” hata segmenti oluşacaktır.
-Satış faturaları, 9/B İstisna bildirim Formu veya Yüklenim Listeleri düzenlenirken, yatırım malı veya malzeme tanımı, “Yatırım Teşvik Belgesi İle Eki Global Listenin Onaylı Örneği”nde tanımlandığı şekliyle olmalıdır. Faturalarda kısaltma veya ebatları da dahil edilerek yapılan tanımlama kafa karışıklığına yol açabilir. YTB Eki Global Listede bulunan daha genel tanımıyla yer almalıdır. Bu işlem aynı zamanda yatırımcının E-TUYS sisteminden gönderdiği bilgiler ile KDV iadesi talep eden satıcının sisteme yüklemiş olduğu bilgilerle uyumlu olduğunu gösterir.
Listelerin sisteme yüklenip (İnternet Vergi Dairesi) onaylanmasının ardından oluşacak eksiklik yazıları taleplerinde genellikle yukarıda sayılan;
*Satış faturaları listesi (Islak İmzalı)
*İstisna bildirim formu (Islak İmzalı)
*Alıcının KDV istisnasından yararlanma hakkı bulunduğunu gösterir istisna belgesinin onaylı örneği
*Yatırım Teşvik Belgesi ile Eki Global Listenin Onaylı Örneğinin vergi dairelerinde matbu olarak arandığı görülmektedir.
*YTB elektronik belge ise sistem üzerinden kontrolü yapılacağı varsayılsa da ilgili elektronik belgeye ilişkin ekran görüntüleri de iletilebilir.
Bu yazımızda 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 13/c Kapsamında “308 Teşvikli Yatırım Mallarının Teslimi” konulu KDV iade süreci ele alınmıştır. Bu süreçte YTB sahibinin yapması gerekenler, satıcıların iadeye ilişkin yürüttüğü süreç ve vergi idareleri tarafından gelen cevaplara göre; genel uygulamalara dayanarak kısa ve sade bilgiler verilmeye çalışılmıştır.
Faydalı olması dileğiyle
Kaynakça
1.3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu
2. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği
3. https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri
04.03.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.