Gayrimenkul sektörü ülkemizin en önemli sektörlerinin başında gelmektedir. Yatırımcılar, enflasyonun seyrinin düşmesi ile birlikte mevduat faizlerinin de kademeli olarak azalması sonucu alternatif yatırım enstrümanlarını tercih edecektir. Bu noktada karşımıza en makul yatırım argüman araçların başında gayrimenkul yatırımı gelmektedir.
Taşınmaz devirlerinde tapu dairesine alıcı-satıcıdan belirli oranlarda tapu harcı ödenmesi gerekmekte.
Tapu harcı ödemesinin KDV hariç bedel üzerinden yapılması gerektiği açık ve net.
Aslında bu konuda gri bir alan söz konusu da değil.
Fakat çok sayıda inşaat şirketi tarafından KDV dahil bedel üzerinden tapu harcının ödenmesi ve bu hatalı uygulamanın da tapu idaresi tarafından tescillenmesi, olayın düşündüren ikinci korelasyonu.
Harçlar Kanunu’nun 63’üncü maddesinde sözü edilen "kayıtlı değer" veya "emlâk vergisi değeri" kavramı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29'uncu maddesine göre, belirlenen vergi değerini ifade eder ve gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca devir ve teslim edilen gayrimenkullerin tapu harcı matrahı KDV'yi kapsamadığından KDV hariç tutar üzerinden harç hesaplanmalıdır.
Bu harcın yarısını alıcı (%2) yarısını ise satıcı (%2) öder.
Fazladan hesaplanan tapu harcı, Vergi Usul Kanunu'nun 117'nci maddesinin 1'inci bendi uyarınca “matrah hatası” dır. Matrah hataları; vergilendirme ile ilgili beyanname, tahakkuk fişi, ihbarname, inceleme raporu ve kararlarda matraha ait rakamların veya indirimlerin eksik veya fazla gösterilmiş veya hesaplanmış olmasıdır.
Bu uygulama, Vergi Usul Kanunu'nun düzeltme zamanaşımı kapsamındadır. Düzeltme talebini içeren dilekçeler, vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak 5 yıl içinde verilmelidir.
Eğer tapu harcı KDV’li bedel üzerinden ödenmiş ise; fazla ödenen tapu harcının iadesi için dilekçe eşliğinde; tevsik edici fatura ve ödeme belgeleri ile birlikte harçlar vergi dairesine tapu harcının iadesi talebinde bulunması gerekli olup, henüz 5 yıllık düzeltme süresi geçmemiş ise, gerekli düzeltme işleminin yapılıp, fazla ödenen tapu harcı tutarının iade edilmesi gerekiyor. 5 yıl geçmişse, iade edilmesi imkanı bulunmuyor.
Yani 2020 yılı içinde fazladan tapu harcı ödemiş iseniz; 31 Aralık 2025'e kadar dilekçeyi vergi dairesine vermeniz gerekmektedir.
Fazla ödenen tapu harcının vergi dairesinin reddetmesi ya da cevap vermemesi durumunda, mükellef şikayet yoluyla Maliye Bakanlığı’na başvurabilir. Oradan da 60 gün içinde cevap gelmezse 30 gün içinde bulunduğunuz yer vergi mahkemesine dava açılması mümkündür.
Uygulamada, tapu harcının KDV dahil bedel üzerinden ödendiğini sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu konuda KDV’siz bedel üzerinden hesaplanması ve ödenmesi, Maliye’nin görüşü de yönde.
Boşu boşuna alıcı ve satıcı kişilerin konut, arsa, ofis ve işyeri alım-satımlarında fazla tapu harcı ödenmemesi konusunda bu hususa dikkat etmeleri yararlarına olacaktır.
24.02.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.