Vakıf üniversiteleri olarak da anılan özel üniversiteler, yükseköğrenim talebinin karşılanmasında önemli rol oynamaktadırlar.
Sayıları her geçen artan vakıf üniversiteleri sayıları 80 civarlarına ulaşmış, bu vakıf üniversitelerinde öğrenim gören öğrenci sayısı 746.064 rakamına ulaşmıştır.
Vakıf Üniversitelerine yapılan bağışların gider/indirim yapılıp yapılmayacağı yazımızın konusunu oluşturmaktadır.
Bağış ve Yardımın gider yazılması durumunda dönem zararı söz konusu ise; gelecek yıllara aktarılması mümkündür. Beyannamede ayrıca indirim olarak gösterilmesi mümkün değildir.
Bağış ve Yardımın indirim olarak dikkate alınması durumunda, gelecek yıllara aktarılması mümkün değildir.
- Mevzuatta belirtilmiş olan kurum ve kuruluşlara yapılması,
- Makbuz karşılığı olması,
- Karşılıksız yapılması,
- Sadece ilgili dönem gelir ve kurum kazancından indirilmesi,
- Gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde ayrıca gösterilmesi,
Vakıflar tarafından kurulan üniversitelere yapılan aynî veya nakdî bağışın tamamı, beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilir. ( KVK md. 10/ç , 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 56/b md. ve Ek 7. Md)
1 Seri No’lu KVK Genel Tebliğinin “10.3.2.6. Yükseköğretim kurumlarına yapılacak bağış ve yardımlar” başlıklı bölümünde; 5904 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle birlikte, Kanunun yayım tarihinden (3/7/2009) itibaren üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerine yapılan aynî veya nakdî bağış ve yardımların tamamının beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir.
Konu ile ilgili olarak Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü’nün 06.06.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-10-4-349 sayılı özelgesinde; “…………Üniversitesinin fakülte binalarını yapmak ve üniversiteye teslim etmek suretiyle gerçekleştireceği nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamının kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirilmesini engelleyici bir hüküm bulunmamaktadır.” Şeklinde görüş verilmiştir.
Konu ile ilgili diğer özelgeler de kararlar, vakıf üniversitelerine yapılan nakdi ve ayni bağışlar kurum kazancının indirilebileceği yönünde kararlar verilmiştir.
Gerek Kurumlar Vergisi Kanunu gerekse de Yükseköğretim Kanunu gereğince; Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerine yapılan aynî veya nakdî bağış ve yardımların tamamı, beyanname üzerinde bağış tutarının KKEG ilave edilmiş matrahtan indirilmesi mümkündür. Ancak bağışın yapıldığı döneme ait faaliyetinizin zararla sonuçlanmış olması veya kurum kazancınızın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen tutarların daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devretmesi mümkün değildir.
07.08.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.