Gelir Vergisi Kanunu Açısından
GVK 40/10. Maddesinde “Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli.” uyarınca belirtilen bağışlar safi kazancın tespit edilmesinde gider olarak kabul edilir. Hükmü yer almaktadır.
GVK Madde 89/6 Maddesinde “Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı” gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirden indirim yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Gelir Vergisi Kanununda gıda bankacılığına hem 40. madde indirilebilecek giderler kısmında hem de 89. madde diğer indirimler kısmında değinilmiştir. GVK’da iki farklı madde başlığında zikredilmesinin sebebi gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara yapılacak gıda, temizlik, giyecek ve yakacak malzemelerinin işletmeye dâhil olup olmamasında önem arz etmektedir. Eğer yapılacak bağış işletmeye dâhil ise GVK 40. maddeye göre gider yazılması mümkün iken işletmeye dâhil olmaması durumunda 89. maddeye göre beyannameden indirim konusu yapılacaktır.
Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından
5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10.maddesinde diğer indirimler kısmında gıda bankacılığı ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak mezkûr kanunun 6.Maddesinin (2) numaralı fıkrasın da “safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır. “hükmü uyarınca GVK’nın 40.maddesinde yapılan düzenlemeden Kurumlar Vergisi mükellefleri de yararlanacaktır. Kurumun aktifinde kayıtlı bulunan ve fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin gider olarak indirmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak işletmenin aktifine kayıtlı olmaması durumunda söz konusu bağışın gider veya indirim olarak dikkate alınması mümkün olmayacaktır.
Kaynakça;
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu
5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu
251 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği
21.07.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.