YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Basit Usul Mükellefler Yazar Kasa Kullanabilir, Kağıt Ortamda Vergi Dairesine Beyanname Verebilir

Bilindiği gibi, basit usulde vergilendirilen mükellefler her yıl Şubat ayı içerisinde yıllık gelir vergisi beyannamelerini vergi dairesine e-beyan olarak verebilirler. (1-25 Şubat). Bu beyannameler kağıt ortamda vergi dairesine elden veya posta yoluyla taahhütlü olarak da yollanabilir. Bu durumda elektronik ortamda yollanılmaması dolayısıyla mükellefe e-beyan özel usulsüzlük cezası kesilemez. Bilindiği gibi, basit usulde vergilendirilen mükellefler defter tutmazlar. Bu mükellefler sadece ve sadece fatura düzenlerler veya istemeleri halinde yazar kasa da kullanabilirler.

Aşağıda basit usuldeki mükelleflerle ilgili uygulamada bilinmesi gereken çeşitli konulan özetlenmektedir.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler ikinci sınıf tüccarların tabi olduğu usul ve esaslar dahilinde belge düzenlemek zorundadırlar.

Ancak; Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesindeki yetkiye istinaden, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yeni düzenlemeye intibak edebilmeleri ve gerekli hazırlıkları yapabilmeleri için;

a)  Belge vermedikleri günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeleri,
b)  Düzenlenen faturanın alıcıya ilişkin bilgiler yerine “........ tarihli toplam hasılat” ibaresinin yazılması,
şeklinde kolaylık sağlanmış ve konuya ilişkin açıklamalar 215 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılmıştır.

Söz konusu uygulama aynı usul ve esaslar dahilinde 284 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 31.12.2013 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu imkandan yararlanmak isteyen mükellefler, müşterilerinin istemeleri halinde fatura veya perakende satış vesikası (dolmuş işletenler hariç) vermek zorundadırlar.

Uygulamada basit usul ile ilgili gözden kaçan veya unutulan belli konular vardır. Bunlar kısaca şöyledir:

1) Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı saptanan basit usul mükelleflerin durumu ne olacaktır? 
Bu gibi durumlarda sahte belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilen mükellefler 
kendilerine bu hususun tebliğ edildiği tarihi takip eden ay başından itibaren ikinci sınıf esasa göre işletme defterine tabi olacaklardır.

2) Basit usuldeki mükellef sahip olduğu bir aracı satması halinde belge nizamı nedir?
Basit usuldeki bir mükellef sahip olduğu araç veya diğer sabit kıymetlerini satması 
halinde fatura düzenleme zorunluluğu yoktur. Alıcı kimseler, bu gibi demirbaş veya taşıtları noter veya gider pusulası ile satın alabilirler.

3) Basit usul mükelleflerinde faturaların saklama ve ibraz yükümlülüğü nedir?
Basit usuldeki mükellefler tarafından bir takvim yılı içerisindeki aldıkları mal ve 
hizmetlere ait faturaların veya satış-hasılat faturalarının ertesi yıldan itibaren 5 yıl saklanması ve gerektiğinde yetkili makamlara sunulması zorunludur. Yazar kasa ile kesilen fişler ve bunların ruloları dahildir.

4) Basit usuldeki mükellefler çeşitli ticari işlemlerinde nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000,00 TL’yi aşan tahsilat ve tediyatlarında belgelendirme zorunlulukları yoktur.

5) Basit usuldeki mükellefler kendi işyerlerinde bilfiil çalışmaları zorunludur. Başka bir deyimle, bu mükellefler işyerinde fiilen bulunmak zorundadırlar. Ancak, bu mükellefler işyerinde yardımcı işçi çalıştırmaları veya çırak bulundurmaları mümkündür. Bu kimseler diğer ücretli olarak vergilendirilirler ve ayrıca vergi karnesi ile vergilerini öderler.

6) Basit usuldeki mükelleflerde KDV: Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV’den istisna tutulmuş olup, bu mükelleflerin KDV beyannamesi vermesine gerek yoktur.

21.02.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM